Travel Tips

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Όσοι ταξιδεύουν συχνά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σε κάποιο ταξίδι. Ειδικά αυτή τη περίοδο, οπού λόγω του Covid-19 τα προγράμματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Μια καθυστέρηση πτήσης, μια απώλεια ή κλοπή αποσκευών και εγγράφων, μια ακύρωση ταξιδιού ή μια ξαφνική αδιαθεσία είναι σοβαροί λόγοι για να καταστρέψουν ένα ταξίδι. Με μια ταξιδιωτική ασφάλιση λοιπόν πολλά από αυτά τα απρόοπτα γίνονται λιγότερο σημαντικά. Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάποιες από τις πιο «καυτές» ερωτήσεις πάνω στο θέμα της ταξιδιωτικής ασφάλισης!

Τι είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση;

 Η ταξιδιωτική ασφάλεια μπορεί να θεωρηθεί ένα «όπλο» του ταξιδιώτη, απέναντι στα διάφορα απρόοπτα που μπορούν να προκύψουν σε ένα ταξίδι. Είναι κατά βάση προαιρετική, εκτός από περιπτώσεις που η έκδοση της Βίζας για την χώρα σχετίζεται με αυτήν (π.χ. Ρωσία ή Κούβα). Στην Ελλάδα σαν είδος ήταν σχετικά άγνωστο και παρεξηγημένο, με την χρήση της να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητο. Κάτι φυσικά που δεν ισχύει στο εξωτερικό. Συνηθίζεται σε μακρινά ή διηπειρωτικά ταξίδια και χωρίζεται σε ομαδική η ατομική ασφάλιση. Η ομαδική γίνεται ως επί των πλείστων από ταξιδιωτικά πρακτορεία σε μορφή σύμβασης για όλο το γκρουπ της εκδρομής και οι παροχές δεν είναι ιδιαίτερα «πλούσιες». Η ατομική ασφάλιση από την άλλη πραγματοποιείται μεμονωμένα από τον εκδρομέα ανάλογα με τις ανάγκες του.

insurance

Τι καλύπτει μια ταξιδιωτική ασφάλιση;

Μια ταξιδιωτική ασφάλεια συνήθως καλύπτει:
• Ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα ή αιφνίδια ασθένεια.
• Έξοδα επαναπατρισμού σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν το ταξίδι να συνεχιστεί για λόγους υγείας.
• Έξοδα υγειονομικής μεταφοράς από το τόπο ενός ατυχήματος προς το πλησιέστερο νοσοκομείο.
• Έξοδα για μεταφορά και διαμονή συνοδού σε περίπτωση εισαγωγής σε νοσοκομείο.
• Έξοδα ακυρωτικών ματαίωσης ή αναβολής ταξιδιού για λόγους υγείας.
• Αποζημίωση ακυρωτικών σε περίπτωση διακοπής του για λόγους υγείας.
• Νομική προστασία στο εξωτερικό.
• Κάλυψη της Αστικής Ευθύνης μας από λάθη, παραλείψεις ή την αμελή μας συμπεριφορά.
• Αποζημίωση για καθυστερημένη παράδοση ή απώλεια αποσκευών.
και πολλές ακόμη καλύψεις, ανάλογα με το συμβόλαιο που θα επιλέξεις.

insurance1

Πόσο απαραίτητη είναι η ταξιδιωτική ασφάλιση;

 Η απόφαση είναι πάντα του εκάστοτε ταξιδιώτη, αφού όπως προανέφερα η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι συνήθως προαιρετική. Αν ρωτάτε την γνώμη μου πάντως είναι απολύτως απαραίτητη για όσους ταξιδεύουν συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να την επιλέξει κάποιος που ταξιδεύει σπανιότερα. Μάλιστα, αν ταξιδεύετε εντός Ε.Ε. έχετε ειδικά προνόμια ως ευρωπαίοι πολίτες. Ενώ λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας στο εξωτερικό, ειδικά σε Σκανδιναβικές χώρες ή τις Η.Π.Α. και τον Καναδά, η ταξιδιωτική ασφάλεια είναι αναγκαία ανεξάρτητα από την χώρα που θα ταξιδέψετε. Τέλος, όντας ασφαλισμένος κάποιος ξεφορτώνεται την γραφειοκρατία εντός και εκτός Ελλάδας, κάτι που σίγουρα θέλει να αποφύγει βρισκόμενος σε κάποια δύσκολη κατάσταση.

insurance2

Πόσο κοστίζει μια ταξιδιωτική ασφάλιση;

 Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι σύνθετη, καθώς εξαρτάται από την ασφαλιστική εταιρεία και το πακέτο που θα επιλέξει ο εκάστοτε ταξιδιώτης. Σε γενικές γραμμές πάντως το κόστος για ένα τετραήμερο ταξίδι στην Ευρώπη κυμαίνεται από 8 έως 10 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ταξίδια, όπως μια εβδομάδα στις Η.Π.Α., το κόστος ξεκινάει από 20 ευρώ.

insurance3

Πόσο καιρό πριν το ταξίδι πρέπει κάποιος να ασφαλιστεί;

 Και σε αυτήν την ερώτηση η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Καλό είναι ο ταξιδιώτης να επιλέξει την ασφάλεια του με το που κλείσει το ταξίδι του, ώστε να είναι ήσυχος ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο ακύρωσης του ταξιδιού του είναι κατοχυρωμένος. Εάν δεν τον απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο τότε μπορεί να την κάνει ακόμη και λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση! Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου προϋπόθεση για την έκδοση Βίζας προς τη χώρα που ταξιδεύει (π.χ. Κούβα) είναι η επίδειξη συμβολαίου ταξιδιωτικής ασφάλισης. Τότε θα πρέπει να φροντίσει να ασφαλιστεί έγκαιρα. Επειδή οι χρόνοι έκδοσης των συμβολαίων και των σχετικών βεβαιώσεων διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, καλό θα ήταν πριν δώσετε εντολή για την ασφάλιση σας, να ενημερωθείτε σχετικά με τους χρόνους έκδοσης.

insurance4

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com