2 Votes
Travel Tips

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Ο μεγαλύτερος φόβος μου όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύω ήταν, είναι και θα είναι να μη χάσω την βαλίτσα μου. Αυτός μου ο φόβος λοιπόν, με έχει διδάξει αρκετά πράγματα για το πώς να αποφύγω μια τέτοια κατάσταση, αλλά και τι πρέπει να κάνω αν τελικά συμβεί το μοιραίο. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω κάποιες από τις προσωπικές μου συμβουλές για το πώς να μην χάσετε την βαλίτσα σας και τι δικαιώματα έχετε αν τελικά την απολέσετε.


 Κανόνας νούμερο ένα. Επιλέξτε μια βαλίτσα που ξεχωρίζει. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αφήσετε το προσωπικό σας γούστο στην άκρη και να επιλέξετε μια αποσκευή, σε έντονα ή «φωσφόριζε» χρώματα. Μια βαλίτσα με πρωτότυπα σχέδια, διαφορετική διαμόρφωση ή έστω κάτι που θα την κάνει να διαφέρει από τις άλλες. Έτσι θα την διακρίνετε πάντα και παντού και θα ξεχωρίζει ανάμεσα στις χιλιάδες άλλες, που θα βρίσκονται στα «απολεσθέντα» αν τυχόν χαθεί.

suitcase


 Tip νούμερο δύο. Τοποθετείστε πάντα ταμπελίτσες στις αποσκευές σας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές ταξιδιωτικές ετικέτες, οι οποίες κοστίζουν ελάχιστα αλλά μπορούν να σας γλυτώσουν πολλά. Και σε αυτή την περίπτωση επιλέξτε κάτι που να ξεχωρίζει, ενώ μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε μια και μέσα στην βαλίτσα σας! Όσον αφορά τα στοιχεία, καλό είναι να γράφετε το ονοματεπώνυμο σας, ένα τηλέφωνο, το email σας και μια διεύθυνση.

labels
 

Αν πάλι είστε της τεχνολογίας, τότε έχω να σας προτείνω ένα εξαιρετικό γκατζετάκι που θα σας λύσει τα χέρια. Μιλάω φυσικά για το Spotypal. Ένα μικρό και εύχρηστο Bluetooth tracker, το οποίο τοποθετείς στην βαλίτσα σου και είσαι πάντα ήσυχος ότι δε θα την χάσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις την εφαρμογή στο κινητό σου και να την συνδέσεις με το Spotypal! Τέλειο;

spotypal
 Έχετε διαλέξει μια «μοναδική» βαλίτσα, της έχετε βάλει ταμπελάκια, γκατζετάκια, αλλά και πάλι χάνεται. Τώρα τι κάνουμε; Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει αρχικά να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να ακολουθήσετε την προβλεπόμενη διαδικασία. Αρχικά απευθυνθείτε στο Γραφείο Απολεσθεισών Αποσκευών, όπου θα σας ενημερώσουν για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Θα σας ζητήσουν να συμπληρώσετε την Δήλωση Απώλειας Αποσκευής, στην οποία θα περιγράψετε τον τύπο της αποσκευής και το περιεχόμενο της. Να είστε λεπτομερείς και ειλικρινείς, αφού το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού αποσκευών θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που εσείς θα τους δώσετε. Ψέματα και ανακρίβειες ίσως καθυστερήσουν την εύρεση της αποσκευής σας. Καλό θα ήταν λοιπόν να έχετε μια φωτογραφία της βαλίτσας, αλλά και μια λίστα με το τι περιέχει αυτή. Αν η αποσκευή σας εντοπιστεί άμεσα και φορτωθεί στην επόμενη πτήση, τότε η αεροπορική εταιρεία θα σας την παραδώσει εκεί όπου εσείς έχετε επιλέξει. Φροντίστε λοιπόν να έχετε δώσει ακριβή στοιχεία του τόπου παράδοσης της αποσκευής καθώς και το τηλέφωνό σας. Αν η αποσκευή σας έχει προωθηθεί σε λάθος αεροδρόμιο, τότε ίσως να χρειαστούν δυο-τρεις μέρες (ή και παραπάνω) μέχρι να την παραλάβετε.

suitcase lost


 Στην περίπτωση που η αποσκευή σας χάσει το δρόμο της, έχετε δικαιώματα και καλό είναι να τα γνωρίζετε. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, συνήθως όχι οι low cost, προβλέπουν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να αγοράσετε είδη πρώτης ανάγκης ή αποζημίωση για τις αγορές που κάνατε προκειμένου να καλύψετε τις απώλειες. Βέβαια, κάτι τέτοιο ισχύει μόνο όταν βρίσκεται σε έναν όχι και τόσο κοντινό προορισμό, αρκετά μακριά από το σπίτι σας.
 Τέλος, η αεροπορική υποχρεούται να σας αποζημιώσει για την αξία των αντικειμένων που βρίσκονταν μέσα στη χαμένη αποσκευή, αφού έχει απολεσθεί από δικιά της υπαιτιότητα. Καλό είναι να γνωρίζεται ότι την αποζημίωση θα την διεκδικήσετε από την τελευταία εταιρία που ταξιδέψετε, αν φυσικά πετούσατε με ανταπόκριση. Επιπλέον ,σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση έως και 1.100 ευρώ περίπου ανά χαμένη αποσκευή! Βέβαια μην περιμένετε να πάρετε πίσω το σύνολο το χρημάτων που έχετε ξοδέψει. Θα γίνει μια εκτίμηση της τρέχουσας αξίας τους, συνυπολογίζοντας και τη φθορά χρήσης. Με λίγα λόγια, τα χρήματα της αποζημίωσης συνήθως δεν είναι σημαντικά. Κλείνοντας, για να μπορέσετε να πάρετε την όποια αποζημίωση, θα πρέπει -εκτός από τη δήλωση απώλειας- να έχετε καταθέσει και έγγραφη αξίωση αποζημίωσης.

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com