3 Votes
Τσεχία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 prague map

 Μια πόλη που έχει διαφυλάξει αναλλοίωτη την ταυτότητα της ανά τους αιώνες. Μια μητρόπολη με ένα ιστορικό κέντρο, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ένα μέρος γεμάτο με εντυπωσιακά κτίρια σε διάφορα αρχιτεκτονικά ρεύματα, με έντονη ζωή και καλό φαγητό. Κατά πολλούς η ομορφότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με μια λέξη Πράγα.

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, στην κεντρική Βοημία και αριθμεί περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Πιθανώς η προέλευση του ονόματος Πράγα βρίσκεται στη λέξη pražati, που σημαίνει το καμένο δάσος, που το καίνε για να ανοίξουν τόπο για καλλιέργεια ή οικοδόμηση. Πρόκειται για μια πολύ ζωντανή πόλη, που διαθέτει ιστορικό πλούτο, εκπληκτικά αρχιτεκτονήματα και πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομία. Η Πράγα έχει πολλά προσωνύμια με τα πιο διάσημα από αυτά να είναι το «χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων», οι λόγοι νομίζω προφανείς. Επίσης, από το 1992, το ιστορικό κέντρο της πόλης συγκαταλέγεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την Πράγα μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Staroměstské náměstí

 Η καρδιά της Πράγας χτυπάει στην παλιά της πόλη (Stare Mesto). Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση της, είναι αναμφίβολα η Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Staromestské namesti), όπου θα βρείτε και τα περισσότερα αξιοθέατα της τσέχικης πρωτεύουσας. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το Αστρονομικό Ρολόι (Pražský orloj), το οποίο συνδέεται με το Δημαρχείο της παλιάς πόλης (Staromestská radnice). Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό μεσαιωνικό ρολόι, μοναδικό στο είδος του, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1410, καθιστώντας το τρίτο παλαιότερο αστρονομικό ρολόι στον κόσμο και το παλαιότερο ρολόι που εξακολουθεί να λειτουργεί! Το συγκεκριμένο ρολόι, ήταν τόσο πρωτοποριακό για την εποχή, που σύμφωνα με τον μύθο, ο τότε δημοτικός άρχοντας τύφλωσε τον δημιουργό του, ώστε να μην μπορέσει να ξανακάνει κάτι παρόμοιο. Όμως αυτός τους εκδικήθηκε, αφού λίγο πριν πεθάνει έβαλε έναν παραγιό του να χαλάσει τα ελατήρια, με αποτέλεσμα το ρολόι να σταματήσει να λειτουργεί για 100 χρόνια! Όταν βρεθείτε στην πλατεία μην χάσετε την παρέλαση των αποστόλων, η οποία πραγματοποιείται κάθε ώρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ! Τέλος, μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή του, με σκάλες ή ασανσέρ, για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα όλης της παλιάς πόλης. Η είσοδος κοστίζει 250 κορώνες, οι οποίες είναι περίπου 10ε.

staromestske namesti8

 Στην ίδια πλατεία, δεσπόζει ακόμη ο Ναός της Παναγίας του Τυν (Chrám Matky Boží před Týnem). Η συγκεκριμένη εκκλησία κτίστηκε τον 14ο αιώνα και ήταν το κυριότερο μέρος λατρείας, για τους ξένους εμπόρους που επισκέπτονταν την πόλη. Έχει να υπερηφανεύεται για τα δυο εντυπωσιακά μαύρα καμπαναριά του, τα οποία κρύβονται πίσω από τις φωτεινές προσόψεις των κτιρίων της πλατείας. Σε αντίθεση με την γοτθική του αρχιτεκτονική εξωτερικά, το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με μπαρόκ στυλ. Παρόλα αυτά θα βρείτε διάφορα διακοσμητικά στοιχεία που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα, όπως ένα πέτρινο άμβωνα γοτθικού ρυθμού, αγάλματα του Αγίου Ιωάννη και της Παναγιάς του Τυν, πίνακες ξακουστών ζωγράφων και πολλά άλλα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

staromestske namesti2

 Τέλος, άλλα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι ο Ναός του Αγίου Νικολάου (Kostel sv. Mikuláše), την Μαριανή Στήλη (Mariánský sloup), το Μνημείο Γιαν Χους (Památník Jana Husa) και την Εθνική Πινακοθήκη Πράγας–Παλάτι Κίνσκι (Národní galerie Praha–Palác Kinských).

staromestske namesti4

Karlův most

 Η Γέφυρα του Καρόλου (Karlův most) είναι αναμφίβολα το πιο πολυφωτογραφημένο και πιο πολυσύχναστο σημείο της Πράγας. Ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μολδάβα και την Παλιά με την Νέα Πόλη, ενώ θεωρείται μια από τις πιο όμορφες αψιδωτές γέφυρες στην Ευρώπη. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του Καρόλου Δ΄ της Βοημίας, εξ ου και το όνομα της, ενώ τελείωσε στις αρχές του 15ου αιώνα. Πρόκειται προφανώς για την παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, η οποία είναι διακοσμημένη με τριάντα (!) αγάλματα, μπαρόκ ρυθμού, που την έχουν μεταμορφώσει σε ένα υπαίθριο μουσείο. Το πιο διάσημο από αυτά είναι το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νεπομούκ με το στεφάνι με τα πέντε χρυσά αστέρια. Σύμφωνα με τον μύθο, ο συγκεκριμένος ήταν ο εξομολογητής της βασίλισσας, ο οποίος θεωρήθηκε προδότης και έτσι βασανίστηκε μέχρι θανάτου και πετάχτηκε στα νερά του ποταμού. Τότε εμφανίστηκαν πέντε αστέρια, τα οποία και κοσμούν αυτό το άγαλμα. Σύμφωνα με τους ντόπιους αν τα αγγίξετε θα έχετε αιώνια τύχη! Τέλος, εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι πύργοι της γέφυρας. Ο Ανατολικός Πύργος (Staroměstská mostecká věž), που βρίσκεται στο τέλος της παλιάς πόλης, απεικονίζει τον Κάρολο Δ’ και τον γιό του Βάτσλαβ Δ΄, ενώ στην μέση βρίσκεται ο Άγιο Βίτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο πύργοι, με τον αριστερά να χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, όντας μέρος της προηγούμενης γέφυρας! Αν είστε αθλητικοί τύποι αξίζει να ανεβείτε τα εκατοντάδες σκαλιά του πύργου της παλιάς πόλης, για να δείτε την γέφυρα και τον ποταμό Μολδάβα από μια άλλη οπτική γωνία. Η είσοδος κοστίζει 150 κορώνες, δηλαδή περίπου 6,5ε.

karluv most5

Pražský hrad

 Το Κάστρο της Πράγας (Pražský hrad) βρίσκεται στη συνοικία Χράντσανι (Hradcany) και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου! Ουσιαστικά δεν πρόκειται απλά για ένα οχυρό, αλλά για μια ολόκληρη καστροπολιτεία, η οποία περιλαμβάνει το παλάτι, τον Καθεδρικό Ναό, αλλά και γραφεία, κατοικίες αυλικών, διάφορες εκκλησίες και μικρά παλάτια. Η ιστορία του κάστρου ξεκινάει από τον 9ο αιώνα, ενώ το παλάτι ανεγέρθη αρχικά τρείς αιώνες αργότερα και ξαναχτίσθηκε τον 14ο αιώνα. Αποτέλεσε την έδρα των βασιλιάδων της Βοημίας και στη συνέχεια των Τσέχων προέδρων, ενώ θεωρείται σύμβολο του τσεχικού κράτους για περισσότερα από χίλια χρόνια! Η είσοδος στον περίβολο του κάστρου είναι δωρεάν, αλλά προτείνω να αγοράσετε ένα εισιτήριο, που κοστίζει 250 κορώνες, δηλαδή περίπου 10,5 ε, για να ανακαλύψετε τα επιμέρους κομμάτια που το απαρτίζουν.

prazsky hrad2

 Αρχικά, προτείνω να εισέρθετε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Βίτου (Katedrála Sv. Víta). Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, το οποίο είναι και η μητρόπολη της Πράγας και το μαυσωλείο των πρώην Βασιλειάδων της χώρας. Έχει μήκος 124 μέτρα, πλάτος 60 μέτρα, ενώ το κωδωνοστάσιο φτάνει τα 99,5 μέτρα, όντας ο ψηλότερος πύργος στην πόλη. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1344 στα ερείπια ενός παγανιστικού ναού, με εντολή του Βάτσλαβ, ενώ ολοκληρώθηκε περίπου 600 χρόνια (!) έπειτα, το 1929!

prazsky hrad3

 Ακόμη, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε τους εντυπωσιακούς κήπους (Zahrady pod Pražským hradem), το Παλιό Βασιλικό Ανάκτορο (Starý královský palác), το θησαυροφυλάκιο και τα κοσμήματα του στέμματος, τον τάφο του Νεπομούκ, την γοητευτική Βασιλική του Αγ. Γεωργίου (Bazilika svatého Jiří), την Πινακοθήκη (Obrazárna Pražského hradu) και το Χρυσό σοκάκι (Golden Lane). Αυτό είναι και το πιο όμορφο κομμάτι του κάστρου, το οποίο αποτελείται από μικρά πολύχρωμα σπίτια, τα οποία μοιάζουν με σπίτια για νάνους! Σύμφωνα με τον μύθο, σε αυτό το σημείο ζούσαν οι αλχημιστές του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄, οι οποίοι προσπάθησαν να τον πείσουν, πως μπορούν να φτιάξουν χρυσάφι από μολύβι, την φιλοσοφική λίθο και το ελιξίριο τη ζωής! Κάθε ένα από αυτά τα σπίτια έχει διαφορετικό θέμα, με κάποια από αυτά να αναπαριστούν τον τρόπο ζωής της εποχής, κάποια να εκθέτουν πανοπλίες και κάποια να πωλούν αναμνηστικά! Αν βρεθείτε εκεί, μην διστάσετε να μπείτε στο σπιτάκι με το νούμερο 22, στο οποίο έζησε ο διάσημος συγγραφές Φρανς Κάφκα!

prazsky hrad12

Židovská čtvrť

 Η Εβραϊκή συνοικία της Πράγας (Židovská čtvrť), θεωρείται μια από τις παλαιότερες της πόλης, με ιστορία πάνω χίλια χρόνια! Όλα ξεκίνησαν το 1179, όταν οι Χριστιανοί απαίτησαν τον «εξορισμό» των Εβραίων από την παλιά πόλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εβραϊκό γκέτο, λίγο έξω από αυτή. Εκεί υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία του παρελθόντος, όπως οι παλαιωμένες επιτύμβιες στήλες του Παλαιού Εβραϊκού Κοιμητηρίου της Πράγας (Starý židovský hřbitov) και πάμπολλες συναγωγές, με σημαντικότερη την Συναγωγή Πίνκας (Pinkasova Synagoga), που τώρα πλέον λειτουργεί ως μνημείο του Ολοκαυτώματος, με εκθέματα που εστιάζουν κυρίως σε παιδικά πρόσωπα. Ακόμη, θα βρείτε το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας (Židovské muzeum v Praze), το οποίο δεν στεγάζεται μόνο σε ένα κτίριο, αλλά το εισιτήριο είναι ενιαίο και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή με πολιτιστικά χειροτεχνήματα. Επίσης, άξια προσοχής είναι η Παλαιά Νέα Συναγωγή (Staronová Synagoga), η οποία είναι παλαιότερη ενεργή συναγωγή της Ευρώπης, ενώ άλλες ενδιαφέρουσες συναγωγές είναι η Ισπανική Συναγωγή (Španělská Synagoga), η Συναγωγή Κλάουζεν (Klausová Synagoga) και η Συναγωγή του Ιωβηλαίου (Jeruzalémská synagoga). Τέλος, η περιοχή φημίζεται επίσης για τα εστιατόρια κόσερ, καθώς και τα πολυτελή καταστήματα διάσημων σχεδιαστών κατά μήκος της λεωφόρου Παρισιών (Parizska Street), όπως Cartier, Luis Vuiton, Dior και πολλά άλλα.

zidovska ctvrt3

Městská knihovna v Praze

 Η Δημοτική βιβλιοθήκη της Πράγας (Městská knihovna v Praze) βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, στην πλατεία Μαριάνσκε (Mariánské náměstí). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες της πόλης, η οποία χτίστηκε το 1928 και δεν είναι μόνο μια απλή βιβλιοθήκη, αλλά και χώρος εκπαίδευσης ενηλίκων, συναυλιών και εκθέσεων! Το εσωτερικό της είναι όμορφα διακοσμημένο, με δύο ορόφους γεμάτους βιβλία στα τσέχικα και σε άλλες ξένες γλώσσες, με το παλαιότερο έργο της συλλογής να είναι μια εκτύπωση της Βίβλου της Πράγας του 1488! Ακόμη, ο δεύτερος όροφος του κτιρίου εστιάζει στη μοντέρνα τέχνη της Τσεχίας από τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Τέλος, στο μουσείο υπάρχει ένα καφέ, που προσφέρει σνακ, καφέ, κρασί και άλλα, ενώ στο φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου, μπορείτε να δείτε έναν γοητευτικό και μοναδικό πύργο βιβλίων! Ο σχεδιαστής έχει προσθέσει έξυπνα έναν καθρέφτη κάτω από αυτόν τον πύργο των αναδυόμενων βιβλίων, για να τον κάνει να μοιάζει με ένα ατελείωτο τούνελ βιβλίων!

mestska knihovna2

Tančící dům

 Το Σπίτι που χορεύει (Tančící dům), το οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά “Fred and Ginger”, θεωρείται πυλώνας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Πράγα. «Χόρεψε» για πρώτη φορά το 1997 και είναι δημιούργημα των παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνων Vlado Milunić και Frank O. Gehry. Η ιδέα του εμπνεύστηκε από τις χορευτικές δεξιότητες του διάσημου κινηματογραφικού ζευγαριού (Fred and Ginger), με τον πέτρινο πύργο να συμβολίζει τον Φρεντ Αστέρ και τον γυάλινο, την σύντροφό του Τζίντζερ Ρότζερς. Παρόλο που το Dancing House είναι κυρίως ένα κτίριο με γραφείο, μπορείτε να επισκεφθείτε μια γκαλερί και ένα εστιατόριο με βεράντα που λειτουργούν σε αυτό και προσφέρουν πανοραμική θέα όλης της πόλης.

Obecní dům- Prašná brána

 Το Δημοτικό Μέγαρο της Πράγας (Obecní dům) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, καθώς εκεί ανακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας! Πρόκειται για ένα αρ νουβό κτίριο, το οποίο χτίστηκε από το 1905 έως το 1911 εκεί όπου βρισκόταν προηγουμένως το παλάτι της Βασιλικής Αυλής. Θεωρείται τρανή απόδειξη πρωτοφανών καλλιτεχνικών και χειροτεχνικών δεξιοτήτων και ποιότητας, ενώ σήμερα λειτουργεί ως συναυλιακός χώρος και αίθουσα χορού. Μέσα στο Δημοτικό Μέγαρο λειτουργεί ένα καφέ, ένα γαλλικό εστιατόριο και ένα wine bar, ενώ πολλά από τα δωμάτια του κτηρίου είναι κλειστά για το κοινό και ανοίγουν μόνο για ξεναγήσεις.

obecni dum

 Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η εντυπωσιακή ανακαινισμένη μεσαιωνική Πύλη της Σκόνης (Prašná brána). Είναι μια από τις πρώτες πύλες της Πράγας, η οποία χωρίζει την Παλιά από τη Νέα Πόλη και αποτελούσε την έναρξη των πομπών στέψης των Τσέχων βασιλιάδων προς το Κάστρο. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1475 ως δώρο στέψης του δημοτικού συμβουλίου προς τον Βλάντισλαβ Β και εμπνεύστηκε από το έργο του Peter Parler στη Γέφυρα του Καρόλου. Όσο χτιζόταν ονομαζόταν Νέος Πύργος, ενώ το σημερινό της όνομα προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν και χρησιμοποιούνταν ως χώρος αποθήκευσης πυρίτιδας. Η πύλη υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά τη Μάχη της Πράγας, όμως τα γλυπτά στον πύργο αντικαταστάθηκαν το 1876. Στην κορυφή του πύργου λειτουργεί γκαλερί που προσφέρει και υπέροχη θέα στην πόλη, με την είσοδο να κοστίζει 150 τσέχικες κορώνες (δηλαδή περίπου 6,5ε).

prasna brana

Václavské náměstí

 Η Πλατεία Βέντσεσλας (Václavské náměstí) είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης, καθώς και ο τόπος σημαντικών κοινωνικών και ιστορικών γεγονότων. Είναι επίσης το μέρος με την πιο πολυσύχναστη κίνηση πεζών σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ πήρε το όνομά της από τον Άγιο Βέντσεσλας, τον πολιούχο της Βοημίας. Εκεί θα βρείτε κινηματογράφους, θέατρα, τράπεζες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, δεκάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα και διοικητικά κέντρα. Η πλατεία δημιουργήθηκε κατά την ίδρυση της Νέας Πόλης από τον Κάρολο Δ' το 1348, ενώ στο τέλος της δεσπόζει το Εθνικό Μουσείο (Národní museum) και το Μνημείο του εθνικού προστάτη, του Αγίου Βεγκεσλάου (Pomník svatého Václava) από το 1912. Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1818 από τον Kašpar Maria Šternberg και φιλοξενεί σχεδόν 14 εκατομμύρια αντικείμενα από τους τομείς της φυσικής ιστορίας, της ιστορίας, των τεχνών, της μουσικής και της βιβλιοθηκονομίας! Η είσοδος κοστίζει 350 τσέχικες κορώνες, δηλαδή περίπου 15ε.

vaclavske namesti

Lennonova zeď

 Ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα της Πράγας είναι αναμφίβολα το τείχος του Λένον (Lennonova zeď). Την δεκαετία του 1980 ο Τζον Λένον έγινε σύμβολο για όλους τους αντικυβερνητικούς Τσέχους διαδηλωτές, οι οποίοι έγραφαν σε διάφορους τοίχους, στίχους του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Αυτός ο κατά τα άλλα απλός τοίχος κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου, έγινε ένα μέρος για να δείξουν τη θλίψη τους, να ζωγραφίσουν εικόνες, στίχους και συνθήματα που σχετίζονταν με τον Λένον. Παρά τις προσπάθειες της τότε αστυνομίας να εξαλείψει τα γκράφιτι, το τείχος του Λένον συνέχισε να υπάρχει και ο χώρος έγινε σύμβολο ελπίδας και ειρήνης για όλο τον πληθυσμό της πόλης. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και μαζί με συγκεντρώσεις για την επέτειο θανάτου του Λένον, οι τουρίστες μπορούν να φωτογραφηθούν μπροστά του ή να προσθέσουν τα δικά τους συναισθήματά στον τοίχο.

lennonova zed

Museum Kampa

 Το μουσείο Κάμπα (Museum Kampa) στεγάζεται στους πρώην Μύλους Σόβα, στην ανατολική όχθη του νησιού Κάμπα στον ποταμό Μολδάβα. Τα κομμάτια που εκτίθενται προέρχονται εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική συλλογή της Μίντα Μλάντκοβα, συζύγου του Ζον Βίκτορ Μλάντεκ. Περιέχει κυρίως έργα του πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης Φράντισεκ Κούπκα και του Τσέχου κυβιστή γλύπτη Ότο Γκούτφρεουντ, καθώς και έργα επιφανών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα του ανατολικού μπλοκ. Στόχος του Μουσείου Κάμπα είναι να παρουσιάσει τις δυσκολίες που πέρασε η εν λόγω τέχνη στο ξεκίνημα της, οι οποίες δεν πρέπει να ξεχαστούν. Η είσοδος κοστίζει 350 τσέχικες κορώνες, δηλαδή περίπου 15ε.

museum kampa

Petřín

 Ο λόφος Πετρίν (Petřín) έχει ύψος 318 μέτρα και βρίσκεται μια ανάσα από το Κάστρο της Πράγας. Πρόκειται για μια όαση πρασίνου μέσα στην πόλη, που θεωρείται ιδανική για περίπατο μακριά από τις ορδές των τουριστών. Σήμα κατατεθέν του λόφου είναι φυσικά ο Πύργος Πετρίν (Petřín Lookout Tower), που κτίστηκε ως μέρος της Ιωβηλαίας Έκθεσης το 1891 και θυμίζει έντονα τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. Έχει ύψος 58,70 μέτρα και 299 σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του, που βρίσκεται στο ίδιο υψόμετρο με τον πραγματικό Πύργο του Άιφελ! Από την κορυφή του θα ‘έχετε θέα όχι μόνο σε ολόκληρη την πόλη, αλλά σε μια καθαρή μέρα μπορείτε να δείτε σχεδόν όλη τη Βοημία! Για να φτάσετε στον λόφο και τον πύργο του, αρκεί να πάρετε ένα τελεφερίκ, το οποίο πραγματοποιεί συνεχή δρομολόγια και κοστίζει όσο ένα εισιτήριο τραμ.

petrin

Strahovská knihovna

 Η Βιβλιοθήκη του προμονστρατενσιανού μοναστηριού στο Στράχοβ (Strahovská knihovna) είναι μια από τις πιο πολύτιμες και καλύτερα διατηρημένες ιστορικές βιβλιοθήκες στον κόσμο! Το παλαιότερο τμήμα της σημερινής βιβλιοθήκης, η μπαρόκ Θεολογική Αίθουσα, χτίστηκε μεταξύ 1671–1674, ενώ η κύρια κλασικιστική θολωτή φιλοσοφική αίθουσα χρονολογείται από το 1794! Στις περισσότερες αίθουσες κυριαρχούν οι τοιχογραφίες οροφής των Σιάρντ Νοσέκι και Άντον Μάουλμπερτς, ενώ οι συλλογές αριθμούν 200.000 τόμους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 3.000 χειρόγραφων και 1.500 πρωτότυπων, φυλαγμένων σε ειδικό αποθετήριο. Η είσοδος κοστίζει 150 τσέχικες κορώνες, δηλαδή περίπου 6,5ε.

strahovska knihovna

Πώς θα πάτε

 Την δεδομένη στιγμή η Θεσσαλονίκη, δεν συνδέεται απευθείας αεροπορικώς με την Πράγα, οπότε για να προσεγγίσετε την πόλη θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον μια στάση. Η πιο οικονομική επιλογή έρχεται από έναν συνδυασμό πτήσεων μεταξύ Wizz Αir και Ryanair, μέσω Βουδαπέστης, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια που ξεκινούν από 127€ μετ’ επιστροφής! Τέλος, μπορείτε να μεταβείτε σε κάποια κοντινή πόλη, όπως η Μπρατισλάβα ή η Βιέννη και να προσεγγίσετε την πόλη είτε με τρένο είτε με λεωφορείο.

Πού θα μείνετε

 Η Πράγα είναι μια πολύ τουριστική πόλη, η οποία διαθέτει πληθώρα επιλογών στον τομέα της διαμονής. Θα πρότεινα να επιλέξετε το κομμάτι της παλιάς πόλης, το οποίο είναι το πιο όμορφο και πιο βολικό, καθώς θα είστε κοντά σε όλα! Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel City Inn, το οποίο βρίσκεται κοντά τόσο στην παλιά πόλη όσο και στους σταθμούς των λεωφορείων και των τρένων.

Πώς θα μετακινήστε

 Η Πράγα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα στην Ευρώπη. Χάρη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορείτε να φτάσετε ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της μητρόπολης γρήγορα και εύκολα. Στην πόλη λειτουργούν λοιπόν μετρό, τραμ και λεωφορεία, ενώ όσον αναφορά τα ταξί είναι σχετικά φθηνά.

Τί να φάτε

 Η τσέχικη κουζίνα συγκαταλέγεται σε αυτές που αποκαλούμε «βαριές» κουζίνες! Χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία κρέατος, σάλτσας και λαχανικών, ενώ όλα τα πιάτα συνοδεύονται από μια παγωμένη μπύρα. Ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της χώρας είναι το Svíčková na smetaně, το οποίο είναι μαριναρισμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, το οποίο σερβίρεται συνήθως με ένα είδος doublings ή πουρέ. Όπως και στις περισσότερες κεντροευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Τσεχία, φυσικά πολύ δημοφιλές είναι το gulash, ενώ οι ντόπιοι προτιμούν επίσης την πάπια, το ρολό κιμά και κάθε είδους σούπα. Αν θέλετε να γευτείτε πεντανόστιμα τοπικά πιάτα, προτείνω να επισκεφθείτε τα Restaurace U Fleku στην παλιά πόλη και το Restaurant U Glabicu, από την πλευρά του κάστρου. Για καφέ ή γλυκό με θέα στην κεντρική πλατεία επιβάλλεται να βρεθείτε στο Terasa U Prince, ενώ τέλος για τις παραδοσιακές «καμινάδες» τα Trdlo και Old Czech Chimmey Cake.

Χρήσιμες πληροφορίες

czech republic lang

Στην Πράγα ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στην Πράγα η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα τσέχικα. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι η Τσέχικη Κορόνα (CZK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 23,57 κορόνες.

Η Πράγα είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +1).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Πράγας είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Τσεχία βρίσκεται στην οδό Na Orechovce 19 και τα τηλέφωνο της είναι 222250943, 222250955.

Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, συνήθως υπό του μηδενός, οπότε η ιδανική περίοδος να επισκεφθεί κάποιος την πόλη είναι η Άνοιξη.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Κάρλοβι Βάρι, Δρέσδη, Μπρατισλάβα, Βιέννη

prague info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com