1 Votes
Γερμανία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

dresden map

 Αν έλεγα ότι ήταν όνειρο ζωής να επισκεφθώ κάποια στιγμή τη Δρέσδη, θα έλεγα ψέματα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν γνώριζα καν την ύπαρξη της, όμως κάποιες φορές η ομορφιά δεν κρύβεται στο πολυδιαφημισμένο και το σίγουρο, αλλά στο άγνωστο και το αναπάντεχο, εκεί που οι προσδοκίες είναι πιο χαμηλές και οι εικόνες πιο παρθένες. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε για μένα η Δρέσδη. Επισκεπτόμενοι το Βερολίνο, ψάχναμε μια πόλη για να πραγματοποιήσουμε μια εκδρομή. Εξετάζοντας αρκετές επιλογές, καταλήξαμε στη πρόταση που μας έκανε ένας γνωστός μου που έμενε εκεί. «Να πάτε στη Δρέσδη, χωρίς δεύτερη σκέψη» μας είπε και ευτυχώς τον ακούσαμε. Εν τέλει η πρωτεύουσα της Σαξονίας έκλεψε τη παράσταση από ολόκληρο το ταξίδι και μας έκανε να αναπολούμε για πολύ καιρό την αστείρευτη και αριστοκρατική ομορφιά της.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Δρέσδη είναι πόλη της Γερμανίας και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κράτους της Σαξονίας. Είναι κτισμένη σε μια κοιλάδα στις όχθες του ποταμού Έλβα (Elba) και ο πληθυσμός στην περιοχή υπολογίζεται στους 541.304 κατοίκους. Επιπλέον είναι ένα κομμάτι της μητροπολιτικής περιοχής του σαξονικού τριγώνου (δηλαδή Δρέσδη, Λείψία και Κέμνιτς) με πληθυσμό πάνω από 3.200.000 κατοίκους. Η πόλη έχει μακροχρόνια ιστορία, αφού αποτέλεσε την κύρια κατοικία για τους βασιλείς της Σαξονίας για δεκάδες χρόνια. Δυστυχώς κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δέχθηκε αρκετούς βομβαρδισμούς και υπέστη αρκετές καταστροφές, εντούτοις χάρη στο εκτεταμένο αναστηλωτικό πρόγραμμα, μέσα σε μερικές δεκαετίες κατάφερε να ανακάμψει και να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, θυμίζοντας την παλαιακή, μπαρόκ της αύρα. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Frauenkirche

 Η εκκλησία της Παναγίας (Frauenkirche) είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, η οποία ανεγέρθη μεταξύ του 1726 και του 1743. Την 13η Φεβρουαρίου του 1945 ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς από τον ιστορικό βομβαρδισμό της πόλης, όμως πλέον έχει αναστηλωθεί πλήρως πάνω στα αρχικά σχέδια του 18ου αιώνα και δεσπόζει αγέρωχος στο κέντρο της πόλης. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι άκρως εντυπωσιακό αν και απλό, στολισμένο με όμορφα αγάλματα και περίτεχνες τοιχογραφίες. Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους, ενώ οι ουρές κατά τις πρωινές ώρες είναι ιδιαίτερα μεγάλες, λόγω και της λειτουργίας της εκκλησίας που τελείται κανονικά.

frauenkirche

Zwinger Palace

 Πιθανότατα θα βαρεθείτε να διαβάζετε την λέξη "μπαρόκ", όμως το παλάτι Τσβίνγκερ (Zwinger) αποτελεί τρανό παράδειγμα της γερμανικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έλβα και η ανέγερση του παλατιού έγινε στα χρόνια του Αυγούστου, εκλέκτορα της Σαξονίας ο οποίος επιστρέφοντας από μια περιοδεία στην Γαλλία έδωσε εντολή για το σχεδιασμό ενός παλατιού αντίστοιχης μεγαλοπρέπειας με αυτό των Βερσαλλιών. Τα σχέδια του έργου εκπονήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Matthaus Daniel Poppelmann το 1711 και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε σε στάδια μέχρι το 1733. Και το γιγάντιο αυτό παλάτι αποτέλεσε θύμα των βομβαρδισμών του 1945, αλλά επανήλθε στην αρχική του κατάσταση βάση συγκεκριμένου αναστηλωτικού σχεδίου μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, με την εντυπωσιακή εσωτερική αυλή να είναι διακοσμημένη με περίτεχνα σιντριβάνια, γλυπτά και κήπους. Στο εσωτερικό του στεγάζονται κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης με εκθέσεις πινάκων, αγαλμάτων, πορσελάνων, ρολογιών κ.α. έργων τέχνης, με ποιο σημαντικό από αυτά την Πινακοθήκη των Παλαιών Δασκάλων (Gemaldegalerie Alte Meister). Το εισιτήριο κοστίζει 10ε (7,5ε το μειωμένο) και περιλαμβάνει όλες τις εκθέσεις του μουσείου.

Semperoper

 Στη πλατεία του θεάτρου (Theaterplatz) συναντάμε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια όπερας στον κόσμο, την Semperoper. Χτισμένη το 1841 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Gottfried Semper, εξ’ αυτόν και το όνομα της (για όσους αμφέβαλαν, ναι σε μπαρόκ ρυθμό). Η όπερα της Δρέσδης διαθέτει εξαίσια ακουστική και μυθικό παρελθόν, αφού εκεί έγιναν οι πρεμιέρες μερικών από τα πιο εμβληματικά έργα των Βάγκνερ και Στράους. Δυστυχώς ούτε αυτή γλύτωσε από τη μανία των συμμαχικών βομβαρδισμών, αλλά και αυτό το κτίριο αναστηλώθηκε και στέκει εντυπωσιακό στο κέντρο της πόλης. Αν όταν βρίσκεστε στη πόλη, πετύχετε κάποια συναυλία της κρατικής ορχήστρας της Δρέσδης, μην χάσετε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε, αφού πρόκειται για μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη.

Bruhlsche Terrasse

 Το Μπαλκόνι της Δρέσδης (Bruhlsche Terrasse) αποτελεί το πιο κατάλληλο σημείο για να απολαύσετε τη πανοραμική θέα της πόλης και να χαλαρώσετε ανάμεσα στις ξεναγήσεις σας. Πρόκειται για μια διαδρομή δίπλα στον ποταμό Έλβα, κατά μήκος του παλατιού Bruhlsche, που οφείλει το όνομά του στον Heinrich von Bruhl, ο οποίος έχτισε το ομώνυμο παλάτι το 1737 στη περιοχή.

 Κάτω από το μπαλκόνι απλώνεται το Φρούριο της Δρέσδης, η παλιότερη αναγεννησιακή κατασκευή της πόλης. Εκεί μπορείτε να δείτε την μόνη σωζόμενη πύλη εισόδου (ηλικίας 400 ετών) στην παλιά Δρέσδη και να περιπλανηθείτε στις μυστηριώδεις κρύπτες του. Στα τείχη του παλατιού συναντάμε το Furstenzug, που στα Ελληνικά σημαίνει «Η Πομπή των Πριγκίπων» και αποτελεί τη μεγαλύτερη πορσελάνινη τοιχογραφία του κόσμου (102 μέτρα!). Δημιουργήθηκε από τον Wilhelm Walther μεταξύ του 1871 και του 1876, ενώ για τη δημιουργία της χρειάστηκαν 25.000 πλακάκια Meissen σε ασπρόμαυρους και κίτρινους τόνους, συνολικού μήκους 120 μέτρων. Στη τοιχογραφία απεικονίζεται η παρέλαση 35 βασιλέων και δουκών της Σαξονίας έφιπποι ή πεζοί.

Residenzschloss

Το βασιλικό παλάτι της Δρέσδης (Residenzschloss) είναι ένα από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης, περίπου 400 ετών και υπήρξε η κατοικία όλων των Σαξόνων ηγεμόνων από το 1485 έως το 1918. Σίγουρα εξωτερικά δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα Ευρωπαϊκά παλάτια, καθώς ούτε τόσο μεγάλο είναι, αλλά ούτε ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμως εσωτερικά αποπνέει μια εκθαμβωτική αναγεννησιακή αύρα. Σήμερα λειτουργεί ως σύμπλεγμα μουσείων και φιλοξενεί θησαυρούς από την κρατική συλλογή τέχνης της Δρέσδης, μεταξύ αυτών το “Grunes Gewolbe”, τον πράσινο θόλο δηλαδή, μια αμύθητης αξίας συλλογή 3.000 αντικειμένων φτιαγμένων από πολύτιμους λίθους. Το εισιτήριο κοστίζει 15ε και περιλαμβάνει την είσοδο στο παλάτι, αλλά και τα επιμέρους μουσεία.

grunes gewolbe

Albertinum

Το Αλμπερτίνουμ (Αlbertinum) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, όπου εκεί εκθέτονται δυο κορυφαίες συλλογές ζωγραφικής (New Masters) και γλυπτικής (Sculpture Collection), από τη Ρομαντική Περίοδο του 19ου αιώνα έως σήμερα. Μια ξενάγηση στους ανανεωμένους χώρους του παρακείμενου μουσειακού συγκροτήματος, θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε έργα σημαντικών εκπροσώπων του γερμανικού ρομαντισμού, όπως ο Caspar David Friedrich, ο Van Gogh, ο Rodin και ο Gerhard Richter. Η είσοδος κοστίζει 12ε (9,5ε το μειωμένο).

Neustadt

Περνώντας πάνω από τον ποταμό Έλβα, θα αφήσετε την παλαιά πόλη (Altstadt) και θα κατευθυνθείτε προς την νέα (Neustadt). Αυτή η πλευρά της Δρέσδης είναι γεμάτη κομψούς και φαρδιούς δρόμους, πολυτελείς κατοικίες, αλλά και εναλλακτικά θέατρα και γκαλερί. Εδώ ο μπαρόκ ρυθμός δεν είναι τόσο έντονος, αφού τα περισσότερα κτίρια είναι χτισμένα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ως ένας άλλος οικοδεσπότης, θα σας υποδεχτεί στην αρχή της Neustadt ο Χρυσός Καβαλάρης (Goldener Reiter). Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό χρυσό άγαλμα του έφιππου Αυγούστου που δημιουργήθηκε το 1736.

goldener reiter

Λίγα μέτρα πιο εκεί βρίσκεται το Ιαπωνικό Παλάτι (Japanisches Palais), ένα όμορφο ανάκτορο, που χτίστηκε το 1715 το οποίο φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από πορσελάνες. Το οξύμωρο με το Ιαπωνικό παλάτι είναι ότι δεν κατοικήθηκε ποτέ, αλλά χρησιμοποιούνταν κυρίως ως βιβλιοθήκη και εκθεσιακός χώρος.

Συνεχίζοντας την πορεία σας θα βρεθείτε στη μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, την Albertplatz, η οποία σφύζει από ζωή όλο το χρόνο, καθώς είναι γεμάτη από καφέ και εστιατόρια, αλλά και κάθε είδους μαγαζιά. Κατά την περίοδο τον Χριστουγέννων στη συγκεκριμένη πλατεία στήνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης (Striezelmarkt), που αποτελεί την μεγαλύτερη της Σαξονίας αλλά και τη παλαιότερη ολόκληρης της Γερμανίας. Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να πιείτε ζεστό κρασί, να φάτε παραδοσιακές λιχουδιές και να ζεσταθείτε με τις αυτοσχέδιες σόμπες που καίνε σε κάθε γωνιά.

Πώς θα πάτε

Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Δρέσδη και το αεροδρόμιο Dresden Airport, μέσω της Germania. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 206€ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε μέχρι το Βερολίνο και από εκεί να συνεχίσετε με λεωφορείο FlixBus (9 ευρώ) ή τρένο.

Πού θα μείνετε

Στη Δρέσδη το τελευταίο που πρέπει να σας απασχολεί είναι η διαμονή σας, καθώς υπάρχουν αρκετά καταλύματα, για κάθε «βαλάντιο», ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της ζήτησης στη πόλη. Μια καλή low budget επιλογή είναι το B&B Hotel Dresden, το οποίο θεωρείται κέντρο απόκεντρο, αφού είναι μόλις 7 λεπτά από το παλάτι Zwinger.

Πώς θα μετακινήστε

Παρόλο που τα βασικά αξιοθέατα και το ενδιαφέρον της Δρέσδης επικεντρώνεται στο ιστορικό της κέντρο, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια, στη πόλη υπάρχει ένα άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Λόγω και του μεγέθους της πόλης δεν υπάρχει φυσικά μετρό, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεωφορεία, τραμ αλλά και τρένα S-Bahn, με το ενιαίο εισιτήριο να κοστίζει 2,30ε.

Τί να φάτε

Η πιο ιδιαίτερη και παραδοσιακή λιχουδιά που θα βρείτε στη Δρέσδη λέγεται krauterhandbrot. Πρόκειται για ένα γεμιστό κομμάτι ψωμιού με λιωμένο τυρί, βότανα και κομμάτια μπέικον, περιχυμένο με sour cream και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Καθότι βρίσκεστε στη Γερμανία θα πρέπει να δοκιμάσετε λουκάνικα, με πιο αγαπημένο, αυτό με το κάρυ, δηλαδή το curry wurst. Επίσης, εξαιτίας και του μεγάλου ποσοστού Τούρκων στη πόλη, υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά με ντονέρ, που θα βρείτε πεντανόστιμο doner kebap. Τέλος, στη Δρέσδη θα γευτείτε πολύ καλά σνίτσελ, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποια από τις σούπες της περιοχής. Όσον αναφορά για το τι να πιείτε, νομίζω ότι αυτό εννοείται, αφού η μπύρα είναι ο βασιλιάς όλων των ροφημάτων στη Γερμανία.

Χρήσιμες πληροφορίες

germany info

Στη Δρέσδη ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Δρέσδη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα γερμανικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Η Δρέσδη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Στη Δρέσδη δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στη Λειψία στην οδό Mehringstr 20 Markkleeberg 04416 και το τηλέφωνο του είναι +49 341 5648090

Ο καιρός στη Δρέσδη είναι συνήθως μουντός με τον ήλιο να κάνει σπάνια την εμφάνιση του, ενώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές με το χιόνι να είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Έτσι ιδανικότερη περίοδος για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη είναι είτε η δροσερή άνοιξη ή το σχετικά θερμό καλοκαίρι.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Βερολίνο, Λειψία, Κέμνιτς

 

 dresden lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com