3 Votes
Ελβετία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

basel map

 Μόνο αν επισκεφθείς την Ελβετία μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει οργάνωση. Όλα κυλούν ομαλά και απόλυτα οργανωμένα, προσφέροντας ίσως την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ως χώρα είναι τρίγλωσση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να μιλάνε αρκετές γλώσσες, ανάλογα με το ποια χώρα συνορεύει το κάθε καντόνι. Ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά αναμειγνύονται δίνοντας ιδιαίτερους ήχους στους επισκέπτες της χώρας. Μία πόλη που μπορεί να καυχιέται ότι είναι διεθνής, είναι φυσικά η Βασιλεία. Ανάμεσα σε Ελβετία, Γαλλία και Γερμανία αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμού, διαθέτοντας απίστευτη φυσική ομορφιά, μεσαιωνικά κτίρια, πλακόστρωτους δρόμους, πολλά σημεία τέχνης και μια ζωντάνια κόντρα στο αυστηρό μοτίβο της κεντρικής Ευρώπης.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Βασιλεία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη και η πρωτεύουσα του ημικαντονίου Μπάζελ-Στατ. Βρίσκεται στη Βόρεια Ελβετία, σε τριεθνές σημείο στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όντας δικαιωματικά ένα σταυροδρόμι τριών χωρών. Μάλιστα το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος! Αποτελεί σημαντικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς, αρχιτεκτονικός παράδεισος. Ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται στους 165.529 κατοίκους, ενώ πάνω από 700.000 άνθρωποι ζουν στην ευρύτερη περιοχή. Διατρέχεται από τον ποταμό Ρήνο και το τμήμα της πόλης στην αριστερή όχθη (νότια και δυτικά) λέγεται Γκροσμπάζελ (Μεγάλη Βασιλεία) και στη δεξιά (βόρεια και ανατολικά) Κλαϊνμπάζελ (Μικρή Βασιλεία). Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη Βασιλεία μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Basler Munster

 Αδιαμφισβήτητα ο καθεδρικός ναός της Βασιλείας (Basler Munster) είναι ότι σημαντικότερο έχει να επιδείξει η πόλη. Βρίσκεται στην ομώνυμη πανέμορφη πλατεία (Munsterplatz), που περιστοιχίζεται από μεσαιωνικά κτίρια και δεκάδες μουσεία, χρονολογούμενος μεταξύ του 1019 και του 1500, ενώ στο μεσοδιάστημα (1356), ο ναός καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε. Αρχικά δημιουργήθηκε ως καθολικός ναός, αλλά σήμερα λειτουργεί ως προτεσταντικός. Επίσης είναι χτισμένος με ένα μίγμα ρωμαϊκού και γοτθικού στυλ, με δυο λεπτούς πύργους στις άκρες του, όμορφα χρωματιστά κεραμίδια στην οροφή του, ενώ το ιδιαίτερο χρώμα του οφείλεται στον κόκκινο ψαμμίτη. Η είσοδος στον ναό είναι ελεύθερη, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο και τα 5 φράνκα (περίπου 4,5 ευρώ) που θα σπαταλήσετε, για να ανεβείτε στην κορυφή του πύργου St. Martin, για να θαυμάστε την πόλη από ψηλά, από το Ρήνο μέχρι το Μέλανα Δρυμό. Προσοχή δεν μπορείτε να ανεβείτε στον πύργο μόνοι σας, καθώς απαγορεύεται για το φόβο αυτοκτονιών!

basler munster

Marktplatz

 Η πλατεία της αγοράς (Marktplatz) θεωρείται το κεντρικότερο σημείο της πόλης και σίγουρα το πιο πολυφωτογραφημένο, καθώς επίσης το μέρος συνάντησης των ντόπιων. Εκεί δεσπόζει το εντυπωσιακό κόκκινο Δημαρχείο (Rathaus)! Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο αναγεννησιακό παλάτι, το οποίο χρονολογείται από το 1504 και συμβολίζει την ένταξη της πόλης στην Ελβετική Συνομοσπονδία. Η επίσκεψη στο Δημαρχείο αξίζει τον κόπο, λόγω του θαλάμου συμβουλίου στην όμορφη αυλή του, τις ρομαντικές στοές και τον χαρακτηριστικό πύργο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

 Βέβαια, το όνομα της πλατείας δεν είναι τυχαίο, αφού η Marktplatz τις πρωινές ώρες αποτελεί μια τεράστια υπαίθρια αγορά. Πάντα γεμάτη με κόσμο και πλανόδιους πωλητές παραδοσιακών τροφίμων, όπως τυριά, λουκάνικα και κάθε είδους λαχανικό, ιδανική ώστε να μυηθείτε στην ελβετική (street food) κουζίνα. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε επίσης πολλά πανέμορφα μεσαιωνικά κτίρια, καφέ, εστιατόρια και κάθε είδους εμπορικό μαγαζί.

Spalentor

 Η Spalentor είναι μια από τις τρεις πύλες της Βασιλείας, που εξακολουθούν να υπάρχουν στη πόλη (οι άλλες δυο είναι η St. Alban Tor και η St. Johanns Tor) και σίγουρα είναι η πιο εντυπωσιακή. Χρονολογείται από το 1370 και ουσιαστικά οριοθετεί το τέλος της παλιάς πόλης. Τον Οκτώβριο του 1356, ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε την παλαιά πόλη της Βασιλείας, δημιουργώντας ένα σωρό από ερείπια. Ο τότε Βασιλιάς διέταξε την αποκατάσταση όλων των κτιρίων και την δημιουργία ενός νέου τείχους σε σχήμα δακτυλίου, που θα προστατεύει και θα καλύπτει όλη τη πόλη. Το τείχος του δακτυλίου το ενίσχυσε με πάνω από 40 πύργους, ένας από αυτούς ήταν και η Spalentor. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, το τείχος εμπόδιζε την ανάπτυξη της Βασιλείας και θεωρήθηκε περιοριστικό και ξεπερασμένο, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί, εκτός από τις τρεις προαναφερθείσες πύλες. Αξίζει λοιπόν να κάνετε μια βόλτα προς την Spalentor, να δείτε στα αριστερά της ένα γραμματοκιβώτιο από τις αρχές του 19ου αιώνα με το έμβλημα του περιστεριού της Βασιλείας και να περάσετε από κάτω για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι.

spalentor

Mittlere Brucke

 Ο Ρήνος (Rhein) είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ευρώπης, ο οποίος έχει τις πηγές του στην Ελβετία και ρέει ως επί των πλείστων προς τα βόρεια μέσω της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, εκβάλλοντας στη Βόρεια Θάλασσα. Αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα των επισκεπτών, με τις κρουαζιέρες να είναι το αγαπημένο χόμπι των κατοίκων. Η μέση γέφυρα (Mittlere Brucke) είναι ένα από τα πιο παλιά περάσματα του ποταμού ανάμεσα στη λίμνη Constance και τη βόρεια θάλασσα και σίγουρα ένα από τα σήματα κατατεθέν της Βασιλείας. Στην αρχή χρησιμοποιούνταν για την τοπική μετακίνηση, αλλά τώρα αποτελεί ένα σημαντικό πέρασμα για το διεθνές εμπόριο. Από εκεί θα έχετε ίσως την κορυφαία θέα στη πόλη, ενώ θα μπορέσετε να περάσετε από την παλιά πόλη και την αριστερή όχθη προς την ουσιαστικά νέα πόλη και τη δεξιά όχθη. Κατά μήκος του ποταμού, θα παρατηρήσετε δεκάδες ντόπιους να τρώνε, να πίνουν και να ακούν μουσική, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα.

Tinguely Brunnen

 Στην πλατεία του θεάτρου (Theaterplatz) συναντάμε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βασιλείας, το Tinguely Brunnen. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μοντέρνο σιντριβάνι του Ελβετού Γλύπτη Jean Tinguely, που βρίσκεται από το 1977 στο σημείο όπου παλαιότερα στεκόταν η σκηνή του πρώην θεάτρου της πόλης. Ο Ελβετός καλλιτέχνης λοιπόν σε αυτό το ρηχό σιντριβάνι, τοποθέτησε δέκα μηχανικές φιγούρες, που κινούνται με ρεύμα χαμηλής τάσης δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι παίζουν στο νερό. Αυτές οι σιδερένιες φιγούρες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και συνομιλία μεταξύ τους, όπως οι καλλιτέχνες (μίμοι, ηθοποιοί και οι χορευτές), που κάποτε μεγαλουργούσαν σε αυτή τη σκηνή.

tinguely brunnen

 Φυσικά, όπως μαρτυρά και το όνομα της πλατείας εδώ βρίσκεται και το θέατρο της πόλης (Basler Stadttheater). Το αρχικό κτίσμα δημιουργήθηκε το 1834, αλλά η μορφή του έχει αλλάξει 4 φορές, καθώς καταστράφηκε από σεισμούς και πυρκαγιές, με το τελευταίο να ανοίγει μόλις το 1975! Το εντυπωσιακό με το θέατρο της Βασιλείας έγκειται στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου βρίσκονται κάποιες γυάλινες πυραμίδες οι οποίες θυμίζουν έντονα αυτή του Λούβρου.

Kannenfeldpark

 Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια προσωπική ανακάλυψη και δεν θα το βρείτε ούτε σε άλλα άρθρα ούτε σε τουριστικούς οδηγούς και για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Το Kannenfeldpark απλώνεται σε μια έκταση 9,1 εκταρίων, όντας το μεγαλύτερο πάρκο στη Βασιλεία. Χτίστηκε το 1951, στο μέρος όπου προηγουμένως υπήρχε ένα νεκροταφείο του 1868 με όνομα "Kannenfeld". Το πάρκο είναι ιδανικό για περπάτημα τις, ομολογουμένως λίγες, ζεστές μέρες του χρόνου και διαθέτει πολλές παιδικές χαρές, θέματα πάρκα, κήπους και μια μικρή πισίνα. Αυτό που όμως αποτελεί σήμα κατατεθέν του πάρκου είναι ένα τεράστιο άγαλμα ενός πράσινου γίγαντα να κρυφοκοιτάζει πίσω από τα δέντρα.

kannenfeldpark

Τα Μουσεία

 Παρόλο το μέγεθος και την ιστορία της πόλης, η Βασιλεία διαθέτει αρκετά μουσεία, που κάποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και της χαρίζουν τη φήμη για την πιο φιλότεχνη πόλη της Ελβετίας. Κάθε χρόνο στα μέσα Ιουνίου η πόλη διοργανώνει τη γιορτή τέχνης Art Basel, που αποτελεί σημείο συνάντησης για γκαλερίστες από ολόκληρο τον κόσμο.

 Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το Μουσείο Τέχνης (Kunstmuseum), που θεωρείται η καλύτερη συλλογή έργων ζωγραφικής στην Ελβετία και αντιπροσωπεύει τόσο τους παλιούς δασκάλους όσο και τη σύγχρονη τέχνη. Εκεί λοιπόν θα βρείτε σημαντικά έργα των Gauguin, Van Gogh, Corot, Cezanne, Braque, Picasso, Kandinsky, Leger, Chagall, Klee, Dali, Max Ernst και άλλων, καθώς και μεταγενέστερα έργα και ειδικές εκθέσεις. Η είσοδος κοστίζει 26 φράγκα, δηλαδή περίπου 25ε.

 Το πιο πρωτότυπο μουσείο της πόλης είναι το Μουσείο Παιχνιδιών (Spielzeug Welten Museum ή μέχρι το Μάρτιο του 2012 Puppenhausmuseum). Πρόκειται για μια συλλογή με περισσότερα από 6.000 παιχνίδια, όπως αρκουδάκια, κούκλες, μινιατούρες και κουκλόσπιτα, που λειτουργεί από το 1998. Μάλιστα η συλλογή των 2.500 αρκουδιών θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο! Η είσοδος κοστίζει 7 φράγκα, δηλαδή περίπου 6,5ε.

 Τέλος, αξίζει η επίσκεψη στο Μουσείο Ζαν Τινγκελί (Museum Tinguely), το οποίο περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή από το επιφανές έργο του Ελβετού καλλιτέχνη, χάρη σε μια γενναιόδωρη δωρεά από τη χήρα του Niki de Saint Phalle, καθώς και τις συνεισφορές άλλων συλλεκτών. Η συλλογή περιλαμβάνει τα γλυπτά και τα σχέδια του Tinguely, καθώς και μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη εγγράφων και φωτογραφιών. Η είσοδος κοστίζει 18 φράγκα, δηλαδή περίπου 16ε.

Πώς θα πάτε

 Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, το αεροδρόμιο της πόλης βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη λοιπόν συνδέεται αεροπορικώς με τη Βασιλεία και το EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, μέσω της Easyjet. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 59€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί και πέρα μπορείτε να προσεγγίσετε την πόλη με λεωφορείο ή τρένο, από διάφορες κοντινές πόλεις της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μιας και οι αποστάσεις είναι μικρές.

Πού θα μείνετε

 Η Βασιλεία είναι μια μικρή πόλη και όχι ιδιαίτερα τουριστική, όμως διαθέτει αρκετά καταλύματα. Το πρόβλημα έγκειται στις τιμές, αφού σε όλη την Ελβετία η διαμονή είναι πανάκριβη σε σχέση πάντα με αυτό που προσφέρουν τα καταλύματα. Έτσι μιας και η Βασιλεία βρίσκεται ουσιαστικά στα σύνορα με Γαλλία και Γερμανία, θα ήταν μια σωστή επιλογή η κατάλυση σας σε μια από τις δύο χώρες, όπου σαφώς οι τιμές είναι οικονομικότερες. Αν πάντως επιθυμείτε να μείνετε εντός της πόλεως, τότε θα πρότεινα το Hotel Alfa, ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, με ευρύχωρα δωμάτια και εξυπηρετικό προσωπικό, στάση του τραμ ακριβώς απ’ έξω και σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά από τη παλιά πόλη.

Πώς θα μετακινήστε

 Παρά το μικρό μέγεθός της, η πόλη διαθέτει ένα αξιόλογο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών με τραμ, λεωφορεία και μικρά πλοιάρια για μίνι βόλτες στο Ρήνο (δεν υπάρχει μετρό). Το κύριο μέσο μεταφοράς στη Βασιλεία είναι το πρώτο και θα σας μεταφέρει αξιόπιστα παντού μέσα στη πόλη. Συμφέρει να εκδώσετε μια ημερήσια κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς με 8 φράγκα, καθώς το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει 3 φράγκα! Αν μένετε σε ξενοδοχείο του κέντρου της Βασιλείας, όταν κάνετε check in ζητείστε να σας δώσουν τη mobility pass. Είναι ένα πάσο για δωρεάν μετακινήσεις στην πόλη για όσο διάστημα μείνετε και περιλαμβάνει και τη μετακίνηση σας από και προς το αεροδρόμιο. Τέλος, όσον αναφορά τα ΤΑΞΙ είναι πανάκριβα, όπως τα πάντα στη πόλη και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή, όμως αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια πιάτσα ή να τα σταματήσετε στο δρόμο.

Τι να φάτε

 Η ελβετική κουζίνα είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής κουζίνας. Αυτό που την κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ωστόσο, είναι τα τοπικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας, με τα πιο διάσημα να είναι φυσικά τα τυριά και οι σοκολάτες. Το πιάτο σήμα κατατεθέν της χώρας είναι το Fondue, πρόκειται για ένα ιστορικό πιάτο με μίξη τυριών, τα οποία λιώνουν σε ένα ειδικό σκεύος, με τη βοήθεια λευκού κρασιού. Παραδοσιακά θεωρείται φαγητό για χειμώνα, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να πας σε ελβετική πόλη και να μην το δοκιμάσεις.

 Πάντως, οι Ελβετοί προτιμούν τις εισαγόμενες κουζίνες και αυτό είναι εμφανές από τα πολλά διεθνή εστιατόρια μέσα στη πόλη. Μια καλή λύση για σχετικά οικονομικό (σίγουρα οικονομικότερο από τον μέσο όρο στη πόλη) και ποιοτικό φαγητό είναι η Markthalle. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν όμορφα διακοσμημένο χώρο στο κέντρο της πόλης, με αρκετά μαγαζιά που προσφέρουν γεύσεις από όλο τον κόσμο. Αν θέλετε να φάτε κάτι γρήγορο και νόστιμό, που να θυμίζει έστω και λίγο Ελλάδα, μπορείτε να δοκιμάσετε το City Point, ένα «κεμπαπτσίδικο» στο πιο κεντρικό σημείο της Βασιλείας, την Barfusserplatz. Επίσης, αν είστε λάτρεις του γλυκού προτείνω να δοκιμάσετε κρέπες από το Creperie Am Kohlenberg. Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι γάλλος και περηφανεύεται ότι διαθέτει τις καλύτερες στη πόλη και νομίζω πως έχει δίκιο. Ακόμη, συστήνω το L’Unique, ένα ροκ μπαρ-εστιατόριο, που εκτός από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, απ’ έξω μπορείτε να δείτε το πανέμορφο “Graffiti Rock Stars¨. Τέλος για καφέ, καλή επιλογή είναι το Movenpick Brasserie, με την θέα του κόκκινου δημαρχείου.

Χρήσιμες πληροφορίες

switzerland info

Στη Βασιλεία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Βασιλεία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα γερμανικά. Η πλειοψηφία όμως μιλούν αγγλικά (ιταλικά και γαλλικά), οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ελβετικό Φράγκο (SFr) και η ισοτιμία αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 1,14 SFr.

Η Βασιλεία είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Βασιλείας είναι απλή, αφού υπάρχει λεωφορείο (το νούμερο 50), που θα σας μεταφέρει προς και από το κέντρο της πόλης σε 17 λεπτά.

Στη Βασιλεία δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται είτε στη Ζυρίχη στην οδό Bellerivestrasse 67 με τηλέφωνο του είναι (004144) 3885577 είτε στη Γενεύη στην οδό 1, Rue Pedro Meylan 1208 με τηλέφωνο +4122 7353747.

Η Ελβετία είναι προορισμός για κάθε εποχή μιας και συνδυάζει τοπία ικανά να απασχολήσουν και τον πιο ιδιότροπο ταξιδιώτη. Ανάλογα με το τι επιθυμεί κάποιος να κάνει στις διακοπές του η χώρα αυτή μπορεί να παρέχει τις ανάλογες δραστηριότητες. Στη Βασιλεία το κρύο είναι τσουχτερό το χειμώνα και οι βροχές άφθονες το φθινόπωρο και την άνοιξη, οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα ανάλογα με την περίοδο που θα αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

 

Προτεινόμενες εκδρομές →  Ζυρίχη, Στρασβούργο, Φράιμπουργκ

 basel lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 
 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com