3 Votes
Ελβετία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

zurich map

 Δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για να επισκεφθεί κάποιος την Ζυρίχη. Το προσωνύμιο η πόλη με τα χίλια πρόσωπα δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού μπορεί να αποτελεί το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της χώρας, όμως παράλληλα διαθέτει σημαντικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού, φιλοξενεί διάφορα φεστιβάλ και προσφέρει πολλές επιλογές για διασκέδαση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ζυρίχη είναι η πιο ενδιαφέρουσα πόλη της Ελβετίας.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Ζυρίχη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με πληθυσμό 371.767 κατοίκους μέσα στη πόλη και 1.007.972 στην ευρύτερη αστική περιοχή. Εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ, αποτελώντας πρωτεύουσα του καντονίου της Ζυρίχης, ενώ επίσης θεωρείται το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας και έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες η Ζυρίχη είναι η πιο πλούσια πόλη στον κόσμο και προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον πλανήτη, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι περίπου 30% των κατοίκων της Ζυρίχης δεν είναι Ελβετοί πολίτες! Το όνομα της πόλης (Zurich) προέρχεται πιθανόν από την κελτική λέξη Turus, υπόθεση που στηρίζεται στην ανακάλυψη ενός τάφου του 2ου αιώνα, πάνω στον οποίο αναγράφεται το λατινικό όνομα Turicum. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Lindenhof

 Το Λίντενχοφ (Lindenhof) στην παλιά πόλη της Ζυρίχης είναι ο ιστορικός χώρος του ρωμαϊκού κάστρου και βρίσκεται στο ομώνυμο λόφο, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Limmat στο Schipfe. Πέραν από την εκπληκτική θέα που θα έχει την δυνατότητα να θαυμάσει ο επισκέπτης από αυτό το σημείο, το Lindenhof παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πόλη της Ζυρίχης. Εκεί το 1747 ανακαλύφθηκε μια ρωμαϊκή ταφόπετρα του 2ου αιώνα, που φέρει την ένδειξη Turicum, από όπου λέγεται ότι προέρχεται το όνομα της πόλης. Σήμερα αποτελεί έναν υπέροχο χώρο αναψυχής τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες και προσφέρει όμορφα πανοράματα της πόλης, ειδικά τις βραδινές ώρες.

Grossmunster- Wasserkirche

 O Μεγάλος Μητροπολιτικός Ναός (Grossmunster) είναι μια από τις τρεις κεντρικές εκκλησίες της Ζυρίχης και αποτελεί ένα δημιούργημα ρωμαϊκού ρυθμού. Σύμφωνα με το μύθο, ιδρύθηκε από τον Καρλομάγνο του οποίου το άλογο καθώς πέρασε από το σημείο γονάτισε λόγω της ύπαρξης των τάφων των δύο πολιούχων της πόλης, Felix και Regula. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1100 και ολοκληρώθηκε το 1220. Από αρχιτεκτονικής άποψης, έχει υιοθετήσει τη ρωμανική τεχνοτροπία με τη χαρακτηριστική σκαλιστή πύλη και τους πανύψηλους κίονες. Οι δύο πύργοι προστέθηκαν μεταξύ 1487 και 1492, αρχικά ήταν ξύλινοι και καταστράφηκαν από πυρκαγιά το 1781. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα δύο τεράστια νεογοτθικά καμπαναριά που υφίστανται μέχρι τώρα. Τα δύο αυτά επιβλητικά καμπαναριά, αποτελούν σήμερα σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου της πόλης και διακρίνονται από πολλά σημεία της. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο ναός ήταν ο πυρήνας της ελβετικής μεταρρύθμισης, καθώς υπήρξε η έδρα του επισκόπου Huldrych Zwingli, ο οποίος πρωτοστάτησε στην απομάκρυνση της ελβετικής εκκλησίας από το δόγμα του παπισμού. Από την παραπάνω περιγραφή γίνεται αντιληπτό ότι ο μεγάλος μητροπολιτικός ναός είναι ένα οικοδόμημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας, που σκιαγραφεί την ιστορία της Ζυρίχης. Αναμφισβήτητα, μια επίσκεψη σε αυτόν αλλά και στο μοναστηριακό μουσείο το οποίο στεγάζει, δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, αλλά για να ανεβείτε στην κορυφή και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα της Ζυρίχης, θα πρέπει να πληρώσετε είτε 5 φράγκα είτε 5 ευρώ, δέχονται και τα δυο νομίσματα.

grossmunster


 Ακριβώς από κάτω θα βρείτε την εκκλησία του νερού (Wasserkirche). Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Limmat και ο λόγος για τον οποίο έχει αυτό το προσωνύμιο είναι, διότι βρισκόταν σε ένα νησί στον ποταμό μέχρι τη στιγμή που χτίστηκε το Limmatquai το 1839. Χρονολογείται τουλάχιστον από τον 10ο αιώνα και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι γοτθικού στυλ από τον 15ο αιώνα. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Fraumunster- St. Peterskirche

 Η μονή των γυναικών (Fraumunster) ιδρύθηκε το 853 από τον Λουδοβίκο τον Γερμανό για την κόρη του Hildegard. Εκτός από το έδαφος, στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι, ο Λουδοβίκος κατείχε πολλά εδάφη της πόλης της Ζυρίχης και των γύρω περιοχών, καθώς επίσης αγροτικές περιοχές και ένα μεγάλο τμήμα του κοντινού δάσους Albis. Έτσι το 1045 ο βασιλιάς Ερρίκος ο Γ' του παραχώρησε δικαιώματα κατοχής αγορών, είσπραξης διοδίων και έκδοσης νομισμάτων. Τα επόμενα χρόνια η ηγουμένη αποκτά τόσο μεγάλη επιρροή και δύναμη, κάτι που την αναγάγει σε ουσιαστικό ηγεμόνα της πόλης. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η εξέλιξη μετατρέπει το μοναστήρι σε κυρίαρχο κρίκο της οικονομικής ζωής και το κάνει να ξεχωρίζει σε πλούτη και πολυτέλεια. Η θρησκευτική μεταρρύθμιση που ξεκινά από τον Huldrych Zwingli διαλύει το μοναστήρι το 1524 και μέχρι το 1898 το οικοδομικό του σύμπλεγμα ανανεώνεται εκ θεμελίων. Σήμερα το διασωθέν καθολικό λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Πέραν της εξαίσιας αρχιτεκτονικής του, είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα πέντε τεράστια παράθυρα που είναι διακοσμημένα με βιτρό. Παρότι στο ναό τελείται καθημερινά λειτουργία υπάρχουν ώρες που είναι προσβάσιμος για το κοινό και σίγουρα δεν θα ήταν χάσιμο χρόνου να τον επισκεφτείτε. Η είσοδος στον ναό κοστίζει είτε 5 φράγκα είτε 5 ευρώ, δέχονται και τα δυο νομίσματα.

fraumunster

 Λίγα μετρά παραδίπλα βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Πέτρου (St. Peterskirche). Σίγουρα εκ πρώτης όψεως δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη ούτε τόσο εντυπωσιακή όσο οι παραπάνω, αλλά θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος από τους ναούς της πόλης. Το αρχικό κτίσμα χρονολογείται στα 1000 μ.Χ., χτισμένο στη θέση μιας πρώιμης εκκλησίας, ενώ το κτίριο όπως το βλέπουμε σήμερα υπάρχει από το 1706 και θεωρείται ο πρώτος ναός που κτίστηκε υπό προτεσταντική κυριαρχία! Αυτό που τον έκανε διάσημο όμως είναι το εντυπωσιακό ρολόι του καμπαναριού, το οποίο έχει διάμετρο 8,7 μ. (!) και αποτελεί το μεγαλύτερο ρολόι πύργου εκκλησίας στην Ευρώπη. Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν.

saint peterskirche

Lake Zurich

 Η Λίμνη της Ζυρίχης ή λίμνη Promenade, όπως κανονικά λέγεται, είναι κατά τη προσωπική μου άποψη το πιο όμορφο σημείο της πόλης και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τοπίων που μπορείτε να βρείτε στην Ελβετία. Πρόκειται για μια πανέμορφη λίμνη με απίστευτη θέα σε πολύχρωμα τοπία, ειδυλλιακούς περιπάτους, καταπράσινους κήπους και θεματικά πάρκα. Όταν ο καιρός είναι καλός θα δείτε πολλούς Ελβετούς να κάνουν τζόκινγκ, πικνίκ και να κολυμπούν στη λίμνη. Αξίζει να επιβιβαστείτε σε ένα από τα πολλά πλοιάρια και να κάνετε μια κρουαζιέρα, θαυμάζοντας τη θέα των Άλπεων.

lake zurich

Bahnhofstrasse

 Η κύρια οδός της Ζυρίχης είναι η πολυσύχναστη πεζοδρομημένη Bahnhofstrasse (δηλαδή ο δρόμος του σιδηροδρομικού σταθμού), που εκτείνεται από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό (bahnhof) έως τη Burkliplatz στο κέντρο της λίμνης. Ο δρόμος μήκους 1.200 μέτρων είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς εμπορικούς δρόμους της Ευρώπης, θυμίζοντας την Fifth Avenue στο Μανχάταν και την Avenue Montaigne στο Παρίσι. Οι αλήθεια είναι ότι οι τιμές είναι απλησίαστες για έναν μέσο τουρίστα, καθώς υπάρχουν καταστήματα των μεγαλύτερων ονομάτων της μόδας, όπως Tiffany, Dior, Zegna και Bulgari, οπότε μη περιμένετε να βρείτε κάποια μεγάλη προσφορά για ψώνια. Όμως αποτελεί μια πανέμορφη διαδρομή, κατά την οποία μπορείτε να «χαζέψετε» τις βιτρίνες, να πιείτε καφέ, να φάτε και να δείτε τους ρυθμούς στους οποίους κινούνται οι κάτοικοι της Ζυρίχης.

bahnhofstrasse

Τα Μουσεία

 Το μουσείο πρότυπο της Ελβετίας είναι το Εθνικό Μουσείο της Ζυρίχης (Landesmuseum), που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας. Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης και στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1898 το οποίο χτίστηκε από τον Gustav Gull με ένα συνδυασμό ιστορικής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, οι πύργοι και το όμορφο πάρκο που το περιβάλλει το έχουν αναγάγει σε ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η συλλογή του μουσείου ταξιδεύει τον επισκέπτη από την προϊστορία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα αφορούν την περίοδο της αναγέννησης και του διαφωτισμού, η γοτθική τέχνη με μια τεράστια συλλογή γλυπτών έχει την τιμητική της και τέλος υπάρχει μεγάλος αριθμός δειγμάτων λαογραφικής τέχνης από πορσελάνη και φαγεντιανή. Η είσοδος κοστίζει 10 φράγκα, δηλαδή περίπου 9ε.

landesmuseum

 Ένας ακόμη πολύ ενδιαφέρον χώρος τέχνης είναι το Kunsthaus. Από το 1910, το συγκεκριμένο μουσείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία τέχνης στην Ελβετία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συλλογή του αποτελείται, ως επί το πλείστον, από ελβετική τέχνη, η οποία είναι εντυπωσιακή όσο και το ίδιο το ιστορικό οικοδόμημα που την φιλοξενεί. Και αυτό θεωρείται ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα στην πόλη. Η είσοδος κοστίζει 26 φράνκα, δηλαδή περίπου 23ε.

kunsthaus2

Πώς θα πάτε

 Δυστυχώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς τη Ζυρίχη, οπότε οι επιλογές μετάβασης σας είναι δύο. Η πρώτη είναι να φτάσετε στη πόλη μέσω ενδιάμεσης στάσης αεροπορικώς. Η καλύτερη επιλογή είναι αυτή της Aegean, μέσω Αθήνας, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια από 87€ μετ’ επιστροφής. Η δεύτερη επιλογή είναι να προσεγγίσετε την πόλη μέσω τρένου ή λεωφορείου, από διάφορες κοντινές πόλεις της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, μιας και οι αποστάσεις είναι μικρές.

Πού θα μείνετε

 Η Ζυρίχη είναι μια αρκετά τουριστική πόλη, ίσως η πιο τουριστική στην Ελβετία, κάτι που συνεπάγεται με πολλά καταλύματα τα οποία συνήθως διαθέτουν εξωφρενικές τιμές. Μια καλή λύση για διαμονή πάντως είναι το 25hours Hotel Zurich West, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, στο βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης, με ευρύχωρα και πολυτελή δωμάτια, στάση του τραμ ακριβώς απ’ έξω και σύμφωνα με τους ίδιους την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής στη Ζυρίχη.

Πώς θα μετακινήστε

 Το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών στη Ζυρίχη θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία στο κόσμο. Αποτελείται από λεωφορεία και τραμ για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, τρένα για εξορμήσεις στα περίχωρα και θαλάσσια μέσα μεταφοράς στον ποταμό Limmat το καλοκαίρι και στην λίμνη της Ζυρίχης το χειμώνα. Συμφέρει να αγοράσετε ένα ημερήσιο εισιτήριο που κοστίζει οκτώ ελβετικά φράγκα και περιλαμβάνει μεταφορές σε όλες τις περιοχές της Ζυρίχης και με όλα τα μέσα μεταφοράς (και τα θαλάσσια). Τα ταξί είναι πολύ ακριβά, όπως τα πάντα στη πόλη και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή, όμως αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα βρείτε σε κάποια πιάτσα ή να τα σταματήσετε στο δρόμο. Πάντως, τα περισσότερα αξιοθέατα της Ζυρίχης βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους, ειδικά αυτά στην παλιά πόλη και στην λίμνη και έτσι για να εξερευνήσετε την ομορφιά της Ζυρίχης επιβάλλεται να την περπατήσετε.

 Πάντως η ιδανικότερη λύση για μένα είναι να ενοικιάσετε κάποιο όχημα στην Ζυρίχη. Οι δρόμοι είναι πολλοί καλοί, η οδηγική συμπεριφορά των ντόπιων άριστη και σίγουρα θα έχετε αυτονομία και ελευθερία στις μετακινήσεις σας εντός και εκτός πόλης. Και φυσικά η καλύτερη πλατφόρμα για να κλείσετε το αυτοκίνητο της επιλογής σας είναι το Discover Cars. Πρόκειται για ένα σαιτ με πληθώρα αυτοκινήτων, το οποίο έχει βραβευθεί πολλάκις ως κορυφαίος ιστότοπος κρατήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων στον σόσμο στα World Travel Tech Awards (3 συνεχόμενα χρόνια). Λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους ειδικές προσφορές, τις οποίες τις μοιράζουν απλόχερα στους πελάτες τους. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που το έχουν χρησιμοποιήσει πάνω 4 εκατομμύρια χρήστες! Το σημαντικότερο για μένα είναι το γεγονός ότι το Discover Cars δεν είναι ένα απρόσωπο σαιτ, αλλά ένας ιστότοπος φιλικός προς τον χρήστη, που τον βοηθά να επιλέξει γρήγορα και εύκολα το αυτοκίνητο που του ταιριάζει. Οπότε αν βρεθείτε στην πόλη, το προτείνω ανεπιφύλακτα. 

Τι να φάτε

 Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ζυρίχης είναι γερμανόφωνοι και οι τοπικές σπεσιαλιτέ έχουν έντονη επιρροή από την Γερμανία. Κυριαρχούν το μοσχάρι, τα αλλαντικά, τα λουκάνικά αλλά και τα φημισμένα ελβετικά τυριά. Το πιο γνωστό τοπικό πιάτο είναι το Zurigschnatzlets, που είναι μοσχάρι με μια σάλτσα κρασιού. Το πιάτο σήμα κατατεθέν της χώρας είναι πάντως το Fondue, πρόκειται για ένα ιστορικό πιάτο με μίξη τυριών, τα οποία λιώνουν σε ένα ειδικό σκεύος, με τη βοήθεια λευκού κρασιού. Παραδοσιακά θεωρείται φαγητό για χειμώνα, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να πας σε ελβετική πόλη και να μην το δοκιμάσεις. Τα περισσότερα καλά εστιατόρια θα τα βρείτε Bahnhofstrasse και ειδικά στο Parade-Platz, στον δρόμο Niederdorf. Για να δοκιμάσατε πραγματικά νόστιμα λουκάνικα προτείνω να επισκεφθείτε το Sternen Grill. Βρίσκεται στην αρχή της λίμνης της Ζυρίχης και θα το καταλάβετε από τις τεράστιες ουρές που υπάρχουν όλο τον χρόνο. Τέλος, τις φημισμένες ελβετικές σοκολάτες θα τις βρείτε στο Confiserie Sprungli. Επίσης πάνω στον Bahnhofstrasse, θεωρείται κάτι σαν τον ναό του γλυκού με ιστορία που ξεκινάει από το 1836! Πέραν από σοκολάτα θα πρέπει να δοκιμάσετε macarons, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου.

Χρήσιμες πληροφορίες

switzerland info

Στη Ζυρίχη ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Ζυρίχη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα γερμανικά. Η πλειοψηφία όμως μιλούν αγγλικά (ιταλικά και γαλλικά), οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ελβετικό Φράγκο (SFr) και η ισοτιμία αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 1,14 SFr.

Η Ζυρίχη είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων (S2 & S16), που θα σας μεταφέρουν σε 10 με 15 λεπτά στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Το Επίτιμο Γενικό Προξενείο στη Ζυρίχη βρίσκεται στην οδό Bellerivestrasse 67 και το τηλέφωνο της είναι (004144) 3885577.

Η Ελβετία είναι προορισμός για κάθε εποχή μιας και συνδυάζει τοπία ικανά να απασχολήσουν και τον πιο ιδιότροπο ταξιδιώτη. Ανάλογα με το τι επιθυμεί κάποιος να κάνει στις διακοπές του η χώρα αυτή μπορεί να παρέχει τις ανάλογες δραστηριότητες. Στη Ζυρίχη το κρύο είναι τσουχτερό το χειμώνα και οι βροχές άφθονες το φθινόπωρο και την άνοιξη, οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα ανάλογα με την περίοδο που θα αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Βασιλεία, Στρασβούργο, Φράιμπουργκ

zurich lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com