Travel Tips

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Μπορεί τον τελευταίο καιρό οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, όμως το ταξίδι με αυτοκίνητο θα είναι πάντα ένας από τους καλύτερους τρόπους μετακίνησης. Η οργάνωση όμως ενός οδικού ταξιδιού δεν είναι εύκολή και χρειάζεται αρκετή έρευνα και προετοιμασία πριν την εκκίνηση του. Το να προγραμματίσετε ένα οδικό ταξίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει πολύ ψάξιμο, χρόνο και φυσικά πολύ καλή προετοιμασία εάν δεν θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε το roadtrip που σχεδιάζεται να κυλήσει υπέροχα!

Προετοιμασία και έλεγχος αυτοκινήτου

 Το πρώτο βήμα πριν από ένα roadtrip είναι φυσικά ο έλεγχος του αυτοκινήτου, με το οποίο θα ταξιδέψετε. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε το συνεργείο και τον μηχανικό σας για ένα ενδελεχές service, ώστε να είστε σίγουροι ότι το όχημα δεν έχει κάποιο πρόβλημα και ότι όλα λειτουργούν περίφημα. Θα πρέπει ακόμη να τσεκάρετε την ρεζέρβα, ότι έχετε γρύλο, φαρμακείο, πυροσβεστήρα, κιτ ασφαλείας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στο ταξίδι. Πέραν όμως της προετοιμασίας και του ελέγχου του αυτοκινήτου, καλό θα ήταν να έχετε και κάποιες βασικές γνώσεις γύρω από αυτό. Και όταν λέω βασικές γνώσεις αναφέρομαι σε μικροβλάβες και αλλαγή ελαστικών, οι οποίες ίσως αποδειχθούν χρυσάφι.

elegxos aytokinhtou

Έγγραφα

 Μπορεί να ζούμε στην εποχή του ίντερνετ, που όλα είναι διαθέσιμα στο δευτερόλεπτο, όμως πολλές φορές το διαδίκτυο μπορεί να μας προδώσει. Σε ερημικά μέρη, βουνά και λαγκάδια το σήμα μπορεί να είναι ασταθές, έτσι καλό θα ήταν να έχετε ενημερωμένα αντίγραφα των απαραίτητων εγγράφων, όπως ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας, τέλη κυκλοφορίας, πράσινη κάρτα και άλλα. Αντίγραφα που θα σας φανούν πολύ χρήσιμα αν χάσετε τα πρωτότυπα ή δεν μπορείτε να τα ανακτήσετε ηλεκτρονικά.

eggrafa

Σχεδίαση διαδρομής και στάσεις

 Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε ένα roadtrip είναι ο σωστός σχεδιασμός της διαδρομής. Από πού θα ξεκινήσετε, που θα φτάσετε και τι θα κάνετε στο ενδιάμεσο. Φυσικά οι ηλεκτρονικοί χάρτες μας έχουν λύσει πολλά προβλήματα, αλλά αυτό δεν είναι πανάκεια. Το 2022 κανείς δεν θα έχει μαζί του έναν έντυπο χάρτη, αλλά καλό θα ήταν να έχετε κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις σε περίπτωση που χαθεί το σήμα. Ακόμη, σχεδιάστε από πριν τις στάσεις που θα κάνετε, ερευνήσετε τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε και το οδικό σύστημα, ώστε να γλυτώσετε χρόνο και άσκοπες περιηγήσεις. Αν δεν βιαζόσαστε, προσωπική μου άποψη είναι να αφήσετε στην άκρη τους αυτοκινητόδρομους και να οδηγήσετε από επαρχιακούς δρόμους ώστε να δείτε και την πραγματική ομορφιά του τόπου που επισκέπτεστε.

sxediasmos

Βενζίνη

 Πολύ σημαντικό είναι και το θέμα της βενζίνης. Προτείνω να γνωρίζεται την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας ανά χιλιόμετρο από πριν, ώστε να υπολογίσετε στο περίπου κάθε πότε θα πρέπει να σταματάτε για ανεφοδιασμό. Ψάξτε για τις καλύτερες τιμές στα βενζινάδικα της εκάστοτε περιοχής, μέσω διάφορων εφαρμογών και προς Θεού, ποτέ μην αφήνετε το λαμπάκι της βενζίνης να ανάψει. Είναι κρίμα να ψάχνετε με ένα μπιντονάκι στο χέρι, στην μέση του πουθενά βενζινάδικο!

venzini

Τοπικοί κανόνες και ώρες οδήγησης

 Αν ταξιδέψετε εκτός χώρας, οι κανόνες κυκλοφορίας και η οδική συμπεριφορά μπορεί να διαφοροποιείται. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζεται τους κανόνες και τα όρια ταχύτητας κάθε μέρους που επισκέπτεστε, μέσω τοπικών ιστοτόπων. Έτσι θα κρατήσετε το ενδεχόμενο ενός προστίμου σε απόσταση ασφαλείας. Ακόμη, θα πρέπει να έχετε κατά νου και τις ώρες οδήγησης. Ξεκινήστε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να αποφύγετε την κίνηση και να γλυτώσετε την ταλαιπωρία, ενώ σταματήστε την οδήγηση όταν αρχίζει να νυχτώνει ώστε να αποφύγετε τυχόν κουρασμένους ή νυσταγμένους οδηγούς. Τέλος, σε οποιαδήποτε περίσταση νιώσετε αδιαθεσία ή κούραση, επιβάλλεται να σταματήσετε για λίγο ή να παραχωρήσετε το τιμόνι σε κάποιον άλλο.

kanones

Αρμοδιότητες

 Ένας ακόμη απαράβατος κανόνας των ταξιδιών με αυτοκίνητο είναι ότι δεν γίνεται να τα κάνει όλα ένας. Μοιράστε αρμοδιότητες μεταξύ σας. Κάποιος θα οδηγεί, κάποιος θα κοιτάει το gps και τις πινακίδες, κάποιος θα αναλάβει τις διαμονές, τα φαγητά, τα βενζινάδικα κ.ο.κ., ώστε να αξιοποιούνται όλοι ανάλογα με τα δυνατά σημεία του καθενός και όλοι να έχουν μερίδιο ευθύνης στο ταξίδι.

armodiotites

Μουσική-Παιχνίδια-Σνακ

 Και φυσικά roadtrip χωρίς μουσική δεν γίνεται. Ετοιμάστε όλοι μαζί από πριν λίστες με αγαπημένα σας κομμάτια που θα σας συντροφεύουν καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού, όσο έχετε κολλημένο το πόδι στο γκάζι. Εναλλακτικά, μπορείτε πάντα να το γυρίσετε στα τοπικά ραδιόφωνα και να ακούσετε τι παίζουν οι σταθμοί, για μια ακόμα πιο αυθεντική εμπειρία. Πέραν της μουσικής θα μπορούσατε να αναζητήσετε κάποια παιχνίδια αυτοκινήτου, που θα κάνουν την διαδρομή πιο ευχάριστη. Τέλος, προνοήστε να έχετε μαζί σας κάποια σνακ, νερά, ώστε αν προκύψει κάτι να είστε τουλάχιστον καλυμμένοι από άποψης τροφής!

mousiki

Καλή παρέα

 Για το τέλος άφησα ίσως το πιο σημαντικό μυστικό ενός επιτυχημένου roadtrip, την καλή παρέα. Είναι γνωστόν τοις πάση ότι οι περισσότερες φιλίες δοκιμάζονται έντονα στα ταξίδια, πόσο μάλλον σε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, οπού θα πρέπει να είστε συνέχεια μαζί! Έτσι, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε από πριν τα θέλω σας, για να μην υπάρχουν μετέπειτα παρεξηγήσεις, οι οποίες θα χαλάσουν την εκδρομή.

parea

  

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com