Top 10

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 Μια ολόλευκη χώρα, ένα ενετικό κάστρο, γραφικά χωριουδάκια, υπέροχες παραλίες, αρχαία ναοί και άλλα πολλά συνθέτουν το πάζλ του μεγαλύτερου και πιο εύφορου νησιού των Κυκλάδων, της Νάξου!

Λίγα λόγια για το νησί

 Η Νάξος είναι νησί του Αιγαίου πελάγους και συγκαταλέγεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όντας μάλιστα και το μεγαλύτερο από αυτά. Κατά την παράδοση, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Θράκες και οι Πελασγοί, ενώ αργότερα ήρθαν οι Κάρες, με αρχηγό τον Νάξο, στον οποίο και αποδίδεται το όνομα του νησιού. Μάλιστα η Νάξος κατά την αρχαιότατα υπήρξε το κέντρο του αρχαϊκού κυκλαδικού πολιτισμού! Σήμερα, αριθμεί 17.970 μόνιμους κατοίκους, κάτι που την κατατάσσει στην δεύτερη θέση των πιο πυκνοκατοικημένων νησιών στις Κυκλάδες, μετά την Σύρο! Παρακάτω επέλεξα για εσάς, όσα θεωρώ ότι πρέπει να δει κάποιος που επισκέπτεται το νησί για πρώτη φορά.

10) Μικρές Κυκλάδες

 Μια επίσκεψη στην Νάξο θα μοιάζει ημιτελής χωρίς ένα πέρασμα από τις Μικρές Κυκλάδες! Αναφέρομαι φυσικά στο σύμπλεγμα μερικών μικρών νησιών, που εκτείνονται κυρίως νοτιοανατολικά της Νάξου και φημίζονται για τις απάνεμες αμμώδεις παραλίες τους και την αυθεντική τους ομορφιά! Τα πιο σημαντικά από αυτά τα νησιά είναι η Δονούσα, τα Κουφονήσια (Άνω Κουφονήσι και Κάτω Κουφονήσι), η ακατοίκητη Κέρος, η Σχοινούσα και η Ηρακλειά. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια για τα παραπάνω νησιά, ενώ εκτελούνται και αμέτρητες κρουαζιέρες που ξεκινούν από το λιμάνι της Νάξου ή την παραλία της Αγίας Άννας!

koufonisi

9) Σπήλαιο Ζα

 Λίγο μετά το χωριό Φιλώτι πηγαίνοντας για Απείρανθο, υπάρχει ένας ανηφορικός χωματόδρομος προς το Βουνό Ζας. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα απαιτητικής πεζοπορίας, θα βρεθείτε στα 600 μέτρα ύψος και θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της κυκλαδίτικής υπαίθρου. Αναφέρομαι φυσικά στο σπήλαιο Ζα, στο οποίο λέγεται ότι μεγάλωσε ο Δίας όταν έφυγε από την Κρήτη, για να γλυτώσει από τον πατέρα του τον Κρόνο! Μάλιστα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το συγκεκριμένο σπήλαιο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο και εκκλησία, καθώς ήταν δύσκολο να το προσεγγίσουν οι Τούρκοι! Τέλος, στο εσωτερικό του θα μπορέσετε να θαυμάσετε κάποια σπάνια σταλαγμιτικά συμπλέγματα.

spilaio za

8) Οι εκκλησίες

 Ξεκινώντας από την χώρα της Νάξου αξίζει να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Παντανάσσης και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξιάς, δυο από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες εκκλησίες του νησιού, τον Ιερό Καθολικό Ναό της Παναγίας των Χιόνων, ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει με την απλότητα του και τον επίσης Καθολικό Ναό των Εισοδίων του Κυρίου, που βρίσκεται μέσα στο ενετικό κάστρο!

church

 Ακόμη, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δροσιανής, που θεωρείται μια από τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες σε όλες τις Κυκλάδες. Πρόκειται για έναν παλαιοχριστιανικό ναό, που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται κοντά στο χωριό Μονή. Το όνομα του οφείλεται στα τάματα των κατοίκων της περιοχής σε μια περίοδο μακράς ξηρασίας και ανυδρίας!

 Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Διασορίτη, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Χαλκί. Πρόκειται για έναν βυζαντινό ναό του 11ου αιώνα, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε ένα Ιερό του Διά και αξίζει να τον επισκεφθείτε για τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες του και την μοναδική αρχιτεκτονική του!

church2

7) Αρχαιολογικοί χώροι

 Η Νάξος είναι ένα νησί που κατοικείται από την μέση παλαιολιθική εποχή, ενώ γνώρισε μεγάλη δόξα την αρχαϊκή εποχή. Ως εκ τούτου στο νησί υπάρχουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι που αξίζουν την προσοχή σας. Πέραν από την Πορτάρα (τα ερείπια από τον Ναό του Απόλλωνα δηλαδή), ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι ο Ναός της Θεάς Δήμητρας και ο Ναός του Διονύσου! Ο πρώτος χτίστηκε περίπου εκατό χρόνια από τον Παρθενώνα και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ναούς στη νεότερη αρχαιολογία της χώρας μας. Είναι χτισμένος από λευκό μάρμαρο και επειδή στην συνέχεια μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, στο κέντρο των ερειπίων υπάρχει μια βασιλική! Η είσοδος κοστίζει 4ε.

naos dimitras

 Ο Ναός του Διονύσου από την άλλη βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα από το λιμάνι, στην περιοχή Λιβάδια και χρονολογείται τον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ μετέπειτα χτίστηκαν στην ίδια θέση άλλοι τέσσερις ναοί! Και αυτός ο ναός μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η είσοδος κοστίζει 3ε.

naos dionysou

6) Κούροι

 Οι περίφημοι κούροι της Νάξου, αυτά τα θεαματικά και τεράστια γλυπτά, αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού και ξυπνούν το ενδιαφέρον και την φαντασία τους! Τα συγκεκριμένα αγάλματα αντικατοπτρίζουν την πεποίθηση της εποχής ότι οι θεοί έμοιαζαν με τους κοινούς θνητούς, αλλά φυσικά ήταν πιο μεγαλόσωμοι και φυσικά παντοδύναμοι. Οι συγκεκριμένοι κούροι, οι οποίοι χρονολογούνται στην Αρχαϊκή Περίοδο (7ος -6ος αιώνας π.Χ.), δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αφού σύμφωνα με ερευνητές αυτός που τους είχε παραγγείλει μάλλον πέθανε, γι’ αυτό και έχουν μείνει ακριβώς στις τοποθεσίες που ξεκίνησαν να σμιλεύονται. Εντοπίζονται σε τρεις τοποθεσίες, με τον μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στον Απόλλωνα και οι άλλοι δύο στις τοποθεσίες Μέλανες και Φλεριό.

kouroi

5) Τα χωριά

 Ένα από τα ομορφότερα και ταυτόχρονα λιγότερο προβεβλημένα σημεία της Νάξου είναι τα χωριά της. Το πιο γοητευτικό από αυτά είναι κατά την γνώμη μου ο Απείρανθος! Πρόκειται για ένα πετρόχτιστο πανέμορφο χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων, το όνομα του οποίου φέρεται να προέρχεται από την Πέρινθο της Κωνσταντινούπολης! Αποκαλείται το χωριό της ποίησης και της μελωδίας, καθώς υπήρξε η γενέτειρα του Μανώλη Γλέζου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη!

apeiranthos


 Εξίσου γραφικό είναι και το Χαλκί. Πρόκειται για ένα κεφαλοχώρι, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι πρωτεύουσα του δεύτερου δήμου της Νάξου, του δήμου Δρυμαλίας. Φημίζεται για τα υπέροχα αρχοντικά του, που κοσμούν τα λίθινα καλντερίμια και την φύση που πραγματικά οργιάζει!

chalki

 Τέλος, το Φιλώτι είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού και το σημείο που γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι στην Νάξο τον Δεκαπενταύγουστο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες του Ζα και έχει έντονη ζωή και δραστηριότητα.

4) Οι παραλίες

 Γενικά οι Κυκλάδες δεν φημίζονται για τις παραλίες τους, παρόλα αυτά η Νάξος διαθέτει κάποιες από τις ομορφότερες της Ελλάδας. Οι καλύτερες από αυτές βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι του νησιού και η κάθε μια ξεχωρίζει με την αστείρευτη ομορφιά της. Άλλες πολύβουες, άλλες ερημικές, όλες όμως με χρυσαφένιες αμμουδιές και καταγάλανα νερά!

 Η πιο κοντινή παραλία από την χώρα της Νάξου είναι ο Άγιος Γεώργιος. Πρόκειται για μια πλατιά παραλία, με ρηχά αλλά πεντακάθαρα νερά, που θα την χαρακτήριζα κυρίως οικογενειακή.

 Έπειτα ακολουθεί ο Άγιος Προκόπης, που είναι η πρώτη πραγματικά αξιόλογη παραλία που συναντάει κάποιος κατευθυνόμενος νότια από την χώρα της Νάξου. Πρόκειται για την διασημότερη παραλία του νησιού, γεμάτη με beach bars και παραθαλάσσια ταβερνάκια. Κύριο χαρακτηριστικό της το πολύ λεπτό βοτσαλάκι που μοιάζει με άμμο και δεν κολλάει στο δέρμα και η κρυστάλλινη θάλασσα. Συνέχεια της συγκεκριμένης παραλίας είναι η Αγία Άννα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και αυτή διαθέτει υπέροχα νερά, ενώ ξεχωρίζει από την ύπαρξη ενός δάσους με κέδρους που προσφέρει στους λουόμενους ανακουφιστική σκιά.

agios prokopios

 Αγαπημένη μου όμως παραλία είναι η Πλάκα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη από τα τις παραπάνω παραλίες και αυτήν με τον λιγότερο κόσμο. Η ψιλή άμμος και τα πεντακάθαρα νερά είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν!

plaka

 Τέλος, εξίσου όμορφη είναι και η Μικρή Βίγλα. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο παραλίες (Μικρή Βίγλα-Παρθένος), που χωρίζονται απλά με έναν βράχο. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, η συγκεκριμένη παραλία ενδείκνυται για wind surfing!

3) Ενετικό Κάστρο

 Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η χώρα της Νάξου αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας μας! Το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στη χώρα κατασκευάστηκε τον 13 μ.Χ. αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1207, από το Μάρκο Σανούδο, Ενετό αποικιοκράτη του νησιού. Ο Σανούδος είχε καταλάβει 17 νησιά του Αιγαίου και είχε σχηματίσει Δουκάτο με έδρα την Νάξο. Σήμερα, εντός των τειχών θα βρείτε κυρίως αρχοντικά τα οποία στην πλειοψηφία τους κατοικούνται ή κατοικούνταν από απόγονους των Ενετών, κάτι που θα αντιληφθείτε από τα οικόσημα που κοσμούν πολλές από τις προσόψεις τους. Χαθείτε λοιπόν στα γραφικά σοκάκια του κάστρου, επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Καθολική Μητρόπολη, που βρίσκονται μέσα από τα τείχη του και θαυμάστε την υπέροχη θέα προς το λιμάνι της Νάξου!

enetiko kastro

2) Πορτάρα

 Το μνημείο σήμα κατατεθέν του νησιού είναι δίχως δεύτερη σκέψη ο Ναός του Θεού Απόλλωνα ή όπως είναι ευρέως γνώστη, η Πορτάρα. Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος πλησιάζοντας με πλοίο στο νησί, αφού βρίσκεται στην βόρεια άκρη του λιμανιού της Νάξου. Πρόκειται για μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, με έξι μέτρα ύψος και τριάμισι πλάτος, η οποία κατασκευάστηκε από τοπικό μάρμαρο, που το καθένα ζύγιζε είκοσι τόνους. Ξεκίνησε να χτίζεται μετά την πτώση της τυραννίας του Λύγδαμη τον 6ο π.Χ., σε ένα σημείο όπου σύμφωνα με την μυθολογία ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος και την ερωτεύτηκε παράφορα. Δυστυχώς, ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι απέμεινε. Η πρόσβαση στην Πορτάρα είναι πολύ εύκολη, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα σημεία για να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα στο νησί!

1) Χώρα

 Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέραν της Χώρας. Πρόκειται για το λιμάνι και την πρωτεύουσα του νησιού, η οποία είναι χτισμένη στην ίδια θέση με την αρχαία πόλη. Αποτελείται από εκατοντάδες μικρά στενάκια, στα οποία επιβάλλεται να χαθείτε. Καλόγουστα μαγαζάκια, παραδοσιακά καφέ, γραφικά ταβερνάκια, γεμάτα ζωντάνια μπαρ, πέτρινα αρχοντικά και χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες εκκλησίες είναι μόνο λίγα από αυτά που θα συναντήσετε εκεί. Η Αρχαία αγορά λοιπόν είναι το κατάλληλο μέρος για να αγοράσετε αναμνηστικά δώρα και κάθε είδους τοπικό προϊόν.

chora

Πώς θα πάτε

 Για να μεταβεί κάποιος στην Νάξο, οι επιλογές του είναι δύο. Είτε με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά, είτε με αεροπλάνο. Αν επιλέξετε την πρώτη επιλογή θα βρίσκεστε στο νησί και το λιμάνι της Νάξου σε 3,5 με 5,5 ώρες ανάλογα το πλοίο που θα επιλέξετε. Αν από την άλλη διαλέξετε να προσεγγίσετε το νησί εξ αέρος, θα προσγειωθείτε στον Κρατικό Αερολιμένα Νάξου Απόλλων, ο οποίος βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα από την χώρα. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο και σε δέκα λεπτά να βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης.

Τι να φάτε

 Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, κάτι που συνεπάγεται με πληθώρα τοπικών προϊόντων. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων και της Ελλάδας και θα σας εντυπωσιάσει με τα πιάτα και τις γεύσεις της. Αυτό για το οποίο κυρίως φημίζεται το νησί όμως είναι τα τυροκομικά της. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά τυριά της Ελλάδας, η οποία έχει αποσπάσει μάλιστα πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ακόμη, ξακουστές είναι και οι πατάτες Νάξου, που ξεχωρίζουν για την γεύση και την ποιότητα τους. Ακόμη, παρότι μιλάμε για νησί θα βρείτε εξαιρετικά κρεατικά τα οποία μαγειρεύονται συνήθως κοκκινιστά και φυσικά φρέσκα ψάρια. Τέλος, αξίζει να δοκιμάσετε λικέρ κίτρο, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Για πεντανόστιμα τοπικά πιάτα επισκεφτείτε την Ταβέρνα της Μάρως, το Menu me nou και το Στο Λαδόχαρτο στην χώρα, το Καφέ-Ουζερί ο Γιώργος στον Απείρανθο, ενώ για γλυκά και παγωτό φυσικά το Waffle House.

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com