Bulgaria

Votes:

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

 sofia map

 Μια καταπράσινη πόλη χτισμένη στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Βιτόσα, η οποία έχει αρχίσει να ανθίζει και ζητάει την προσοχή μας! Μοναδικές εκκλησίες, καταπράσινα πάρκα, ιστορικά μνημεία και καλό φαγητό είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που πρέπει να την προσθέσετε στην λίστα σας!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, στις πλαγιές του όρους Βιτόσα και στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πρόκειται για την 14η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ το όνομα της προέρχεται από την εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Σόφια θεωρείται μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, αφού υπολογίζεται ότι κατοικείται από το 7.000 π.Χ.! Μάλιστα το σλόγκαν της πόλης είναι "μεγαλώνει αλλά δεν γερνά". Εκεί εδρεύουν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, πολιτιστικά ιδρύματα και εμπορικές επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, όντας έτσι ο σημαντικότερος πολιτιστικός, οικονομικός και πολιτικός κόμβος στην περιοχή! Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη πόλη μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Sveti Aleksandar Nevski

 Το καμάρι της πόλης δεν είναι άλλο από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι (Sveti Aleksandar Nevski). Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ορθοδόξους χριστιανικούς ναούς στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια μετά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι της Σερβίας! Είναι χτισμένος σε νεοβυζαντινό ρυθμό στα τέλη του 19ου αιώνα και καταλαμβάνει μια έκταση 3.170 τετραγωνικών μέτρων. Ακόμη, έχει ύψος 53 μέτρα και χωρά στο εσωτερικό του πάνω 10.000 πιστούς ταυτόχρονα! Στο υπόγειο του ναού υπάρχει κρύπτη-μουσείο με πολλές ελληνικές εικόνες και κειμήλια, ενώ στα αριστερά της αγίας τράπεζας σε περίτεχνη λειψανοθήκη εκτίθενται τα λείψανα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι, που δωρίθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία! Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, ενώ αν θέλετε να βγάλατε φωτογραφίες θα πρέπει να πληρώσετε ένα μικρό αντίτιμο!

Ruska tsarkva

 Μια ανάσα από εκεί, θα βρείτε μια ακόμη εντυπωσιακή εκκλησία αυτή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, αλλά είναι γνωστή απλά ως Ρώσικη Εκκλησία (Ruska tsarkva). Η κατασκευή της ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1907, στην θέση ενός μουσουλμανικού τεμένους, του Σαράι Τζαμί, το οποίο καταστράφηκε το 1882, μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο ναός σχεδιάστηκε από τον Ρώσο αρχιτέκτονα Μιχαήλ Πρεομπραζένσκι στο στυλ της ρωσικής αρχιτεκτονικής της Αναγέννησης, με διακόσμηση εμπνευσμένη από τις Μοσχοβίτες ρωσικές εκκλησίες του 17ου αιώνα. Άκρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι εσωτερικές τοιχογραφίες ζωγραφίστηκαν από μια ομάδα καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Βασίλυ Περμίνοφ, ο οποίος ζωγράφισε επίσης εκείνες στον καθεδρικό ναό του Αλεξάνδρου Νιέφσκι, ενώ οι πέντε τρούλοι της εκκλησίας είναι επικαλυμμένοι με χρυσό! Και εδώ η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά χρεώνονται οι φωτογραφίες!

ruska tsarkva

Tsarkva Sveta Sofia

 Το τρίπτυχο των εκκλησιών της περιοχής κλείνει ο ναός της Αγίας Σοφίας (Tsarkva Sveta Sofia), ο οποίος είναι και ο παλαιότερος σωζόμενος ναός στην πόλη. Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πόλη, αφού έδωσε το όνομα της στην βουλγάρικη πρωτεύουσα που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως Σρέντετς. Το κτίριο που βλέπουμε σήμερα κτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ. στη θέση ενός παλαιότερου ναού, όμως υπέστη πολλές τροποποιήσεις κατά τον 14ο αιώνα! Πρόκειται για ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη! Το δάπεδο της εκκλησίας είναι καλυμμένο με πολύπλοκα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά με φυτικά και ζωικά μοτίβα. Ακόμη, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στη μέση μιας αρχαίας νεκρόπολης και έχουν ανακαλυφθεί πολλοί τάφοι, περίπου 100, κάτω και κοντά στην εκκλησία. Μερικοί από αυτούς τους τάφους διαθέτουν ακόμη και τοιχογραφίες! Όπως και στις παραπάνω εκκλησίες η είσοδος είναι δωρεάν!

tsarkva sveta sofia

Rotonda Sveti Georgi

 Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί στη Σόφια θα βρείτε πάμπολλες μοναδικές και ιδιαίτερες εκκλησίες που αξίζουν το ενδιαφέρον σας! Μια από αυτές είναι και η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ή απλώς Ροτόντα (Rotonda Sveti Georgi), η οποία είναι χτισμένη από κόκκινο τούβλο της Ύστερης Αντίκας. Το αρχικό κτίριο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα, λειτουργούσε ως ρωμαϊκά λουτρά, όμως μετατράπηκε σε εκκλησία κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η συγκεκριμένη παλαιοχριστιανική εκκλησία θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κτήρια στη σύγχρονη Σόφια και φημίζεται για τις πανέμορφες τοιχογραφίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα μέσα στον κεντρικό τρούλο. Πιο συγκεκριμένα έχουν ανακαλυφθεί τρία στρώματα τοιχογραφιών, με την παλαιότερη να χρονολογείται στον 10ο αιώνα! Δυστυχώς πολλές από αυτές τις τοιχογραφίες καταστράφηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής όταν το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί, όμως αρκετές αποκαταστάθηκαν τον 20ο αιώνα και μπορούμε πλέον να τις θαυμάζουμε με σεβασμό. Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν!

rotonda sveti georgi

Sveta Nedelya

 Το τελευταίο χριστιανικό κτίριο στο οποίο θα αναφερθώ είναι η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής-Νεντέλια (Sveta Nedelya), η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες! Πρόκειται για έναν ανατολικό ορθόδοξο καθεδρικός ναό, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Το ιερό αυτό κτίριο έχει υποστεί πολλές καταστροφές και τροποποιήσεις στο πέρασμα των αιώνων, παραμένοντας πάντως πάντα ως ένα από τα ορόσημα της πόλης! Μάλιστα, στην συγκεκριμένη εκκλησία φυλάσσονται τα λείψανα του Σέρβου βασιλιά Stefan Uroš II Milutin. Και εδώ δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο εισόδου!

sveta nedelya

Naroden teatar Ivan Vazov

 Το Κρατικό Θέατρο του Ιβάν Βάζοφ (Naroden teatar Ivan Vazov) είναι το εθνικό θέατρο της Βουλγαρίας, το παλαιότερο και το πιο αξιόλογο θέατρο της χώρας! Καθαρά υποκειμενικά θα έλεγα ότι είναι και το ομορφότερο κτίριο στη Σόφια! Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στραμμένο προς τον Κήπο της πόλης (Gradska gradina) και ιδρύθηκε το 1904 από τους καλλιτέχνες της ομάδας Salza i Smyah (Δάκρυα και Γέλιο), ενώ η αρχική του ονομασία ήταν απλά Εθνικό Θέατρο. Το σημερινό του όνομα προέρχεται φυσικά από τον εξέχοντα Βούλγαρο συγγραφέα Ιβάν Βάζοφ! Οι βομβαρδισμοί της Σόφιας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο κτήριο, αλλά ανακατασκευάστηκε επιτυχώς αρχικά το 1945, έπειτα τα χρόνια 1971-1975, ενώ μια εργασία αποκατάστασης κόστους 100,000€ τέθηκε σε εφαρμογή το 2006! Το Εθνικό Θέατρο διαθέτει μια καλά εξοπλισμένη κεντρική σκηνή με 750 θέσεις, μια μικρότερη με 120 θέσεις και μια ακόμα 70 θέσεων στον τέταρτο όροφο. Τέλος, η πρόσοψη του Κρατικού Θεάτρου του Ιβάν Βάζοφ απεικονίζεται στην εμπρόσθια όψη του χαρτονομίσματος των 50 λέβα , που εκδόθηκε το 1999 και το 2006!

naroden teatar ivan vazov

Statuya na Sofiya

 Το Άγαλμα της Σοφίας (Statuya na Sofiya) είναι ένα επιβλητικό χάλκινο άγαλμα στο κέντρο της πόλης, το οποίο αποτελεί και το σύμβολο της πρωτεύουσας! Έχει ύψος 8,08 μέτρα και ανεγέρθηκε το 2000, στο σημείο που κάποτε βρισκόταν ένα άγαλμα του Λένιν! Πρόκειται για δημιούργημα του γλύπτη Γκεόργκι Τσαπκάνοφ και είναι στολισμένο με τα σύμβολα της δύναμης (στεφάνι), της φήμης (στεφάνι) και της σοφίας (κουκουβάγια). Το στέμμα είναι επίσης μια αναφορά στη Θεά της Τύχης, την Τύχη, εμπνευσμένη από το παλιό έμβλημα της Σόφιας που χρονολογείται από το 1900! Η αλήθεια είναι πάντως ότι το Άγαλμα της Σοφίας θεωρήθηκε πολύ ερωτικό και ειδωλολατρικό για να αναφέρεται ως αγία, ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ αμφιλεγόμενο.

statuya na sofiya

Banya bashi dzhamiya

 Στην Βουλγαρία υπάρχει ανεξιθρησκία και παρόλο που μιλάμε για μια χριστιανική χώρα θα βρείτε παντού, πέραν από εκκλησίες, δεκάδες θρησκευτικά κτίρια άλλων θρησκειών! Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι το Τζαμί Μπάνια Μπάσι (Banya bashi dzhamiya), το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα! Το τέμενος σχεδιάστηκε από τον διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν και ολοκληρώθηκε το 1566, τα χρόνια που οι Οθωμανοί είχαν τον έλεγχο της πόλης. Πήρε το όνομά του από τη φράση Banya Bashi, που σημαίνει πολλά λουτρά, καθώς είναι χτισμένο πάνω από φυσικά ιαματικά λουτρά. Αν είστε παρατηρητικοί μπορεί να δείτε ακόμη τον ατμό να ανεβαίνει από τις οπές εξαερισμού στο έδαφος κοντά στους τοίχους του τζαμιού. Τέλος, το συγκεκριμένο τζαμί φημίζεται για τον μεγάλο τρούλο του, διαμέτρου 15μ, και τον μιναρέ του. Φυσικά δεν υπάρχει κάποιο εισιτήριο εισόδου, ενώ η είσοδος επιτρέπεται σε όλους, αρκεί φυσικά να βγάλουν τα παπούτσια του!

banya bashi dzhamiya

Cultural Complex "Ancient Serdika"

 Κατά την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του υπόγειου σιδηρόδρομου της Σόφιας, οι εργάτες ήρθαν αντιμέτωποι με την ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού θησαυρού! Αμέσως ανέλαβαν λοιπόν οι αρχαιολόγοι που κατέληξαν ότι πρόκειται για απομεινάρια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Σέρδικα (Cultural Complex "Ancient Serdika"). Το συγκρότημα, που αποκαλύφθηκε καλύπτει μια έκταση περίπου 9000 τετραγωνικών μέτρων, που κάποτε περιελάμβανε οκτώ δρόμους, μια παλαιοχριστιανική βασιλική, έξι μεγάλα κτίρια, ιαματικές πηγές και μια μεσαιωνική εκκλησία όλα σε υπόγειο επίπεδο. Χρονολογούνται στην περίοδο από τον 1ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ έχουν βρεθεί ακόμη πρώιμα δείγματα συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και περίτεχνα πλακάκια στο δάπεδο. Όλος ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος για το κοινό, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν!

cultural complex serdika2

Bul. VItosa

 Αν ψάχναμε για το κεντρικότερο σημείο και το μέρος που χτυπά η καρδιά της πόλης, θεωρώ ότι αυτό θα ήταν αναμφίβολα η λεωφόρος Βιτόσα (Bul. VItosa). Πρόκειται για έναν πεζόδρομο με μήκος 2,7 χιλιόμετρα, που πήρε το όνομά του από το όρος Βίτοσα που βρίσκεται κοντά στη Σόφια. Αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική οδό της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, ενώ σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 της Cushman & Wakefield, Inc., η λεωφόρος Βιτόσα είναι ο 22ος πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο! Ξεκινά από την πλατεία της Αγίας Κυριακής-Νεντέλια και φτάνει έως το νότιο πάρκο και το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού! Εκεί θα βρείτε διάφορα εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καταστήματα μόδας και μπουτίκ που πωλούν προϊόντα πολυτελείας.

bulevard vItosa

Natsionalen dvorets na kulturata, NDK

 Στο τέλος της λεωφόρου Βιτόσα δεσπόζει το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού ή απλώς NDK (Natsionalen dvorets na kulturata, NDK). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολυλειτουργικά συνεδριακά και πολιτιστικά κέντρα στον κόσμο, το οποίο άνοιξε το 1981 για τον εορτασμό της 1300ης επετείου της Βουλγαρίας! Περιλαμβάνει 15 αίθουσες και 55 χώρους για συναντήσεις, συνολικής χωρητικότητας άνω των 8.000 θέσεων! Εκεί, πέραν από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγματοποιούνται συναυλίες και κονσέρτα μουσικής, ενώ σε κάποιες αίθουσες εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ξυλογλυπτικής και άλλων ειδών. Πέραν όμως από το κεντρικό κτίριο, όλο το πάρκο είναι άκρως εντυπωσιακό! Πρόκειται για μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης, γεμάτη σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες και φυσικά θέα προς το μοναδικό όρος Βιτόσα!

ndk

Museums

 Στη Σόφια υπάρχουν πολλά μουσεία και χώροι τέχνης που αξίζουν την προσοχή σας. Το πρώτο από αυτά που προτείνω να επισκεφθείτε είναι τα πρώην Κεντρικά Λουτρά (Tsentralna mineralna banya), τα οποία σήμερα λειτουργούν ως Ιστορικό Μουσείο! Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 20 ου αιώνα κοντά στο πρώην τουρκικό λουτρό (τότε καταστράφηκε) και χρησιμοποιήθηκε ως δημόσια λουτρά της πόλης μέχρι το 1986. Έπειτα το κτίριο έκλεισε λόγω της κακής του κατάστασης και της πιθανής κατάρρευσης της στέγης. Στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε μερικώς και καθαρίστηκε σχολαστικά ώστε να στεγάσει το Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας! Η είσοδος κοστίζει 6 λέβα, δηλαδή περίπου 3ε.

tsentralna mineralna banya

 Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Natsionalen arheologicheski muzey), το οποίο στεγάζεται σε ένα τζαμί του 1899. Διαθέτει σημαντικά ευρήματα από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, κυρίως εντυπωσιακές προτομές, τοιχογραφίες και μωσαϊκά. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 12 λέβα, δηλαδή περίπου 6ε.

natsionalen arheologicheski muzey

 Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη (Natsionalna hudozhestvena galeriya), που στεγάζεται στο πρώην βασιλικό ανάκτορο της Βουλγαρίας. Μετά την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής κυβέρνησης στη Βουλγαρία, το μεγαλύτερο μέρος του παλατιού δόθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, αφού το κτήριο της καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς το 1943 και το 1944. Όλοι οι πίνακες της προηγούμενης Πινακοθήκης, μαζί με τη βασιλική συλλογή έργων τέχνης αποτέλεσαν την συλλογή που μπορεί κανείς να θαυμάσει σήμερα! Η είσοδος κοστίζει 6 λέβα, δηλαδή περίπου 3ε.

natsionalna hudozhestvena galeriya

Πώς θα πάτε

 Απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σόφια δεν υπάρχει αυτή την στιγμή, οπότε αν θέλετε να μεταβείτε στην πόλη εξ’ αέρος, θα πρέπει να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον μια στάση. Η καλύτερη λύση είναι να μεταβείτε με την Aegean μέχρι την Αθήνα και από εκεί με την ίδια εταιρία να φτάσετε στη Σόφια, με συνολικό κόστος 201ε μετ’ επιστροφής. Βέβαια, η απόσταση οδικώς είναι περίπου 3,5 ώρες και ο δρόμος ιδιαίτερα καλός, οπότε η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να πάτε με το δικό σας μεταφορικό μέσο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια βινιέτα, την οποία μπορείτε να εκδώσετε από πριν ηλεκτρονικά ή να την αγοράσετε από τα βενζινάδικα μπαίνοντας στην χώρα!

Πού θα μείνετε

 Η αλήθεια είναι ότι η Σόφια δεν είναι η πιο τουριστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν ευρώ αλλά λέβα, κάνουν το θέμα της διαμονής «παιχνιδάκι». Στην πόλη η αναλογία ποιότητας-τιμής είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, οπότε σίγουρα μπορείτε να βρείτε ένα καλό μέρος για να καταλύσετε σε φυσιολογικές τιμές! Η δική μου πρόταση είναι το Best Western Terminus Hotel, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, μια ανάσα από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό!

Πώς θα μετακινήστε

 Η Σόφια διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα δημόσιων μεταφορών, που περιλαμβάνει μετρό, τραμ, λεωφορεία, και τρόλεϊ. Το εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ενιαίο, δηλαδή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όλα και έχει διαβαθμίσεις ανάλογα το χρονικό διάστημα ή τις ημέρες που θα το εκδώσετε. Κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στα εκδοτήρια και τα μηχανήματα δέχονται μόνο μετρητά! Όμως υπάρχει ειδικό σημείο που μπορείτε να περάσετε χτυπώντας απλά την χρεωστική σας κάρτα και θα χρεωθείτε στο τέλος της ημέρας, ανάλογα με το πόσες φορές χτυπήσατε!

Τι να φάτε

 Η βουλγάρικη κουζίνα είναι πραγματικά ιδιαίτερη και απολαυστική, με πιάτα που μαγειρεύονται κυρίως στον φούρνο ή την κατσαρόλα! Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα και προϊόντα της Βουλγαρίας είναι το Sirene po Shopski (λευκό τυρί), η σαλάτα Shopska που μοιάζει πολύ με την δική μας χωριάτικη, η σούπα Tarator (κρύα σούπα από αγγούρι), τα αυγά Panagyurski (αυγά ποσέ με γιαούρτι, σάλτσα ντομάτα και λίγο σκόρδο), το Shkembe Chorba (πατσάς), το Lukanka (σαλάμι), η Banitsa (τυρόπιτα), το Mish-Mash (κάτι σαν τουρλού), οι γεμιστές πιπεριές και τέλος η Mekitsa, που θεωρείται το βουλγάρικο donut! Για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις προτείνω τα Shtastlivetsa restaurant Vitoshka και το Moma Bulgarian Food and Wine, ενώ για καφέ και γλυκό το Lavené Pâtisserie & Café.

Χρήσιμες πληροφορίες

bulgaria info

Στη Σόφια ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Σόφια η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα βουλγάρικα. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Λέβα (BGN) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 1,95 λέβα.

Η Σόφια έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα (GMT +2).

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια. Σε πολλά μαγαζιά δέχονται και ευρώ.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο της Σόφιας είναι απλή, αφού υπάρχει μετρό και λεωφορεία, που θα σας μεταφέρουν γρήγορα στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική πρεσβεία στη Σόφια βρίσκεται στην οδό 33, San Stefano Str. και το τηλέφωνο της είναι +3592 8433085.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τη βουλγαρική πρωτεύουσα είναι από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που οι θερμοκρασίες είναι σε σχετικά υψηλές, όλα είναι ανθισμένα και θα μπορέσετε να απολάυσετε τα πάρκα και τις εξωτερικές δραστηριότητες.



Προτεινόμενες εκδρομές → Φιλιππούπολη, Μπάνσκο, Μοναστήρι Ρίλα

 sofia info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com