2 Votes
Travel Tips

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 Στις μέρες μας καλώς ή κακώς, το κινητό είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αντικείμενα στην καθημερινότητα μας. Κάτι φυσικά που ισχύει και για τα ταξίδια! Σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει κάποιες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιώ εγώ και πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμες είτε κατά την προετοιμασία του ταξιδιού σας είτε και στο ταξίδι αυτό καθεαυτό.

Εύρεση μεταφορικού μέσου

 Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οπότε ας ξεκινήσουμε από το μεταφορικό μέσο που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας. Αν το ταξίδι σας είναι αεροπορικό, τότε τα Skyscanner και Kiwi.com θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις χαμηλότερες και πιο βολικές πτήσεις που υπάρχουν. Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια εντός Ελλάδας προσωπικά χρησιμοποιώ το Ferryscanner, ενώ για λεωφορεία το Flixbus (όπου υπάρχει). Για λεωφορεία, τρένα και οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο υπάρχει στο μέρος που πρόκειται να επισκεφτείτε, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την εκάστοτε τοπική εφαρμογή. Τέλος, αν είστε low budget traveler, μια καλή λύση είναι και το BlaBlacar, όπου μπορείτε να μοιραστείτε το κόστος μιας διαδρομής με άλλους ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την ίδια πορεία με εσάς.

skyscanner

Διαμονή

 Θεωρώ ότι ως προς την διαμονή, τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι χρησιμοποιούμε το Booking.com για να κλείσουμε κάποιο ξενοδοχείο ή το Airbnb, για κάποιο δωμάτιο! Χρήσιμες εφαρμογές είναι όμως και τα Hotels.com, Trivago, Hotel Tonight. Τέλος, αξίζει έστω και μια φορά να δοκιμάσετε το CouchSurfing, όπου ουσιαστικά μπορείτε να μείνετε δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος στον καναπέ κάποιου ντόπιου!

booking

Οργάνωση ταξιδιού

 Προσωπικά είμαι λάτρης της οργάνωσης, οπότε σε κάθε μου ταξίδι τα θέλω όλα τακτοποιημένα για να μην έρχομαι αντιμέτωπος με απρόοπτα. Η εφαρμογή που χρησιμοποιώ τελευταία είναι το TripIt, στο οποίο μπορεί κανείς να καταχωρίσει τα πάντα σχετικά με το ταξίδι του (πτήσεις, ξενοδοχεία, δραστηριότητες, εστιατόρια), καθώς και όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Αν σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε κάποιο roadtrip τότε πολύ καλή εφαρμογή είναι το Roadtrippers, ενώ αν είστε από αυτούς που δυσκολεύεστε με το πακετάρισμα προτείνω ανεπιφύλακτα το PackPoint. Η εφαρμογή αυτή σάς δείχνει τι να βάλετε στην βαλίτσα σας ανάλογα με τη διάρκεια του ταξιδιού σας, τον καιρό στον προορισμό σας και τυχόν δραστηριότητες που σχεδιάζετε στην πορεία.

tripit

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων

 Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω αφού αποφασίσω σε ποιόν προορισμό θέλω να ταξιδέψω, είναι να πραγματοποιήσω μια έρευνα σχετικά με τις εμπειρίες που μπορώ να ζήσω εκεί. Η αγαπημένη μου εφαρμογή για αυτό είναι το Get Your Guide, που ουσιαστικά μου παρουσιάζει διάφορες δραστηριότητες και εκδρομές ανάλογα με τον τόπο και την ημερομηνία που ψάχνεις. Ιδιαίτερα χρήσιμη εφαρμογή είναι επίσης το Meetup, που σε βοηθάει να γνωρίσεις ντόπιους με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά σου. Τέλος, προτείνω να αφαιρέσετε τον βαρύ ταξιδιωτικό οδηγό από την τσάντα σας και να προσθέστε το Triposo στο τηλέφωνό σας. Σας επιτρέπει να κατεβάζετε οδηγούς πόλης και περιπάτους στον προορισμό σας, που λειτουργούν εκτός σύνδεσης!

get your guide

Μετακίνηση

 Η μετακίνηση και ο προσανατολισμός σε ένα μέρος είναι κάτι που πάντα μας προβλημάτιζε στα ταξίδια. Ευτυχώς με την έλευση του ίντερνετ έχουμε κάνει πέρα τους χειροπιαστούς χάρτες και με το πάτημα ενός κουμπιού στο έξυπνο τηλέφωνο μας, βρίσκουμε τον δρόμο για το μέρος που αναζητούμε γρήγορα και εύκολα. Φυσικά η καλύτερη εφαρμογή για αυτό είναι ήδη εγκατεστημένη σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και είναι φυσικά το Google Maps. Επίσης πολύ καλή εφαρμογή είναι το Moovit, που σε βοηθάει να μάθεις πώς να πας σε ένα μέρος με την τοπική συγκοινωνία, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και το Uber, αν ψάχνεις οικονομικό ταξί. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις ίντερνετ; Η απάντηση είναι απλή, χρησιμοποιείς το Mapsme. Πρόκειται για λεπτομερείς χάρτες που λειτουργούν και offline με ακρίβεια!

mapsme

Φαγητό

 Όσον αναφορά το φαγητό καλό είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Εγώ πριν κάτσω σε οποιοδήποτε εστιατόριο τσεκάρω την βαθμολογία που έχει στο Tripadvisor και στο Google, αφού πρόκειται για κριτικές από ανθρώπους, ως επί των πλείστων, στην ίδια κατάσταση με έμενα. Από εκεί και πέραν αν έχετε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες η αναζήτηση ενός μέρους για φαγητό από πριν είναι επιβεβλημένη. Πολύ χρήσιμή εφαρμογή για κρατήσεις σε εστιατόρια είναι το TheFork, ενώ το Happy Cow βοηθάει vegetarians και vegan να βρουν το ιδανικό μέρος για αυτούς!

tripadvisor

Συνάλλαγμα & Χρήματα

 Στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιείται το ευρώ οπότε το θέμα των χρημάτων δεν απασχολεί ιδιαίτερα. Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται να επισκεφτούμε μια χώρα με διαφορετικό νόμισμα; Η δημιουργία συναλλάγματος είναι πάντα σημαντική σε ένα τέτοιο ταξίδι, με τα τοπικά ανταλλακτήρια και τις τράπεζες να κρατούν μεγάλες προμήθειες! Εγώ προσωπικά έχω λύσει αυτό το πρόβλημα, μέσω της κάρτας Revolut. Για να την αποκτήσετε αρκεί να κατεβάσετε στο έξυπνο τηλέφωνο σας την ομώνυμη εφαρμογή και να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας. Σε μια εβδομάδα η κάρτα θα είναι έξω από το σπίτι σας και ενεργοποιείται με την πρώτη σας συναλλαγή. Με αυτή την εφαρμογή μετατρέπετε τα χρήματα σας στο λεπτό σε οποιοδήποτε νόμισμα επιθυμείτε, σε τιμές τραπεζών και το σημαντικότερο χωρίς προμήθειες. Πολύ χρήσιμη εφαρμογή είναι και το XE Currency Converter, που σας δείχνει την ισοτιμία ανά πάσα στιγμή και offline, ενώ αν αναρωτιέστε πόσο πρέπει να αφήσετε για φιλοδώρημα σε κάθε χώρα, κατεβάστε το GlobeTips. Τέλος, πολύ πρακτικές εφαρμογές είναι το Tricount και το Settle Up, που μοιράζουν το κόστος του ταξιδιού σε κάθε άτομο ξεχωριστά!

revolut

Επικοινωνία

 Τελευταίο αλλά όχι και καταϊδρωμένο άφησα το κομμάτι της επικοινωνίας. Προσωπικά γνωρίζω πέντε γλώσσες οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσω να συνεννοηθώ οπουδήποτε και αν βρίσκομαι και αν τα βρω σκούρα, η γλώσσα του σώματος μπαίνει στο παιχνίδι. Βέβαια έχω πάντα κατεβασμένες κάποιες εφαρμογές που μεταφράζουν γρήγορα και εύκολα ότι επιθυμώ, για να μου κάνουν πιο εύκολη την επικοινωνία. Η πρώτη είναι το γνωστό σε όλους Google Translate, που έχει την δυνατότητα μετάφρασης σε 103 γλώσσες, πολλές από αυτές και offline (δυστυχώς τα ελληνικά δεν είναι μια από αυτές). Παρόμοια αλλά και λίγο καλύτερη θεωρώ ότι είναι το TripLingo, που θα σας κάνει να ακούγεστε σαν ντόπιοι. Τέλος, στην Ελλάδα για ανταλλαγή δωρεάν μηνυμάτων ή κλήσεων χρησιμοποιούμε κυρίως τα social media και το Viber. Στο εξωτερικό όμως η εφαρμογή που κυριαρχεί είναι το WhatsApp. Οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει στο κινητό σας γιατί μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο.

triplingo

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

 

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com