Βουλγαρία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 sadanski map

 Το Σαντάνσκι είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες πόλεις της Βουλγαρίας. Στηριζόμενη κυρίως στον ελληνικό τουρισμό, με shopping και οικονομικές υπηρεσίες σπα, έχει καταφέρει να αλλάξει πρόσωπο τις τελευταίες δεκαετίες. Από την φτώχεια και την ανυποληψία έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κωμόπολη. Πέραν όμως από αυτά, το Σαντάνσκι έχει και άλλα πράγματα να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη. Πάρκα και χώροι πρασίνου, ιστορικά κτίρια, πεζόδρομοι και ενδιαφέροντα μουσεία περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Σαντάνσκι είναι μια πόλη στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι απέχει περίπου 160χλμ από την Σόφια, όσα δηλαδή και από την Θεσσαλονίκη! Ονομάστηκε έτσι από τον ομώνυμο ήρωα της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας, Γιάνε Σαντάνσκι και βρίσκεται σε μια κοιλάδα στους πρόποδες των Ορέων Πιρίν, στις όχθες του Ποταμού Σαντάνσκα Μπίστριτσα. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 26.959 κατοίκους, μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες, οι οποίοι διατηρούν τις δικές τους επιχειρήσεις στην περιοχή. Στην πόλη υπάρχουν αρκετές θερμές πηγές, γεγονός που κάνει πολλούς τουρίστες τόσο από την Βουλγαρία, όσο και από τις γύρω χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να το επισκέπτονται για διακοπές και χαλάρωση. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Trotoar Sandanski

 Θεωρώ ότι ο κεντρικός πεζόδρομος του Σαντάνσκι, η οδός Μακεδονίας (ul. Makedoniya) όπως λέγεται, είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχει να προσφέρει η πόλη. Κάτω από την σκιά των πανύψηλων δέντρων που είναι φυτεμένα κατά μήκος του, χτυπάει η καρδιά της πόλης. Δεξιά και αριστερά του θα βρείτε κάποια από τα σημαντικότερα διοικητικά κτίρια της πόλης (Δημαρχείο, Αστυνομία κλπ), ιστορικά κτίσματα, ρωμαϊκά ευρήματα, πληθώρα καταστημάτων όλων των ειδών, εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία. Περπατώντας μέχρι το τέλος του, θα βρεθείτε στο πανέμορφο πάρκο του Σαντάνσκι, στο οποίο θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω.

trotoar

Gradski Park

 Και αν η καρδιά του Σαντάνσκι είναι ο κεντρικός του πεζόδρομος, τότε οι πνεύμονες είναι σίγουρα το δημοτικό του πάρκο (Gradski park). Πρόκειται για μια όαση πρασίνου ακριβώς στο κέντρο της πόλης, στις όχθες του ποταμού Σαντάνσκα Μπίστριτσα. Το συγκεκριμένο πάρκο είναι γνωστό ως «σανατόριο για αναπνευστικές ασθένειες», ενώ λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 160 είδη φυτών! Μέσα στο τεράστιο δημοτικό πάρκο, θα βρείτε επίσης δεκάδες διάσπαρτα αγάλματα, σιντριβάνια, παιδικές χαρές και μια τεχνητή λίμνη, γεμάτη πάπιες και κύκνους.

Arkheologicheski muzeĭ

 Το Αρχαιολογικό Μουσείο (Arkheologicheski muzeĭ) του Σαντάνσκι βρίσκεται πάνω στον κεντρικό πεζόδρομο και αποτελεί τον σημαντικότερο χώρο τέχνης της πόλης. Ιδρύθηκε το 1936 με βάση μια πλούσια συλλογή από τοπικά αντικείμενα που σχετίζονται με την Αρχαιότητα, όμως άνοιξε επίσημα το 1970. Στο μουσείο εκτίθενται διάφορες αντιπροσωπευτικές συλλογές από μαρμάρινη γλυπτική, ταφόπλακες με ελληνικές επιγραφές και πανέμορφα ψηφιδωτά. Η είσοδος κοστίζει 1 λέβα, δηλαδή περίπου πενήντα σεντς του ευρώ.

Episkopska bazilika

 Δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, συναντάμε την Βασιλική του Αρχιεπισκόπου (Episkopska bazilika). Πρόκειται για μια τυπική κλασική ελληνική βασιλική με κοντό άξονα χωρισμένο σε τρία κλίτη, η οποία χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Σήμα κατατεθέν της Βασιλικής είναι το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο σε στυλ «opus tesalatum» και «opus sektile», το οποίο βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμη, το συγκρότημα της Βασιλικής περιλαμβάνει ένα αίθριο, έναν καλά διατηρημένο άμβωνα, έναν μαρμάρινο βωμό με σκηνές από το Ευαγγέλιο, το μεγαλύτερο βαπτιστήριο της εποχής που έχει βρεθεί στη Βουλγαρία και κολώνες σε ρωμαϊκό-κορινθιακό στιλ. Και εδώ η είσοδος κοστίζει 1 λέβα, δηλαδή περίπου πενήντα σεντς του ευρώ.

episkopska bazilika

Natsionalen Park Pirin

 Περίπου τρία τέταρτα μακριά την πόλη του Σαντάνσκι βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Πιρίν (Natsionalen Park Pirin). Μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς γεμάτη λίμνες, καταρράκτες και σπήλαια. Το συγκεκριμένο πάρκο είναι έκτασης 106 τ.μ., σε υψόμετρο από 1.008 με 2.914 μέτρα, ενώ αρχικά δημιουργήθηκε το 1962, αρκετά μικρότερο από σήμερα, με σκοπό τη διατήρηση των δασών του βουνού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει χαρακτηρισθεί ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από την UNESCO. Η βόλτα στο πάρκο μπορεί να παρομοιαστεί με μια βουτιά στην ποικιλομορφία της φύσης, αφού στο Πιρίν έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1300 είδη, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% του συνόλου των ειδών της Βουλγαρίας. Τέλος, τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται εκεί διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδηλασία και άλλου είδους άσκηση, με στόχο να φέρουν τον επισκέπτη πιο κοντά στη φύση.

natsionalen park pirin

Popinolashki Vodopad

 Μόλις 18 χιλιόμετρα από το Σαντάνσκι, στους πρόποδες του όρους Πιρίν συναντάμε τον καταρράκτη Ποπινολάσκι (Popinolashki Vodopad). Χωρίς αμφιβολία αποτελεί το φυσικό ορόσημο της επαρχίας Popina laka, καθώς επίσης και όλης της ευρύτερης περιοχής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.230 μέτρων στο ρεύμα του ποταμού Bashliitsa και το ύψος του εκτιμάται στα 12 μέτρα! Το ενδιαφέρον με αυτόν τον καταρράκτη είναι ότι δεν στερεύει ποτέ από νερό, οπότε αν βρεθείτε εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες, θα έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε στα παγωμένα του νερά.

Melniški piramidi

 Επίσης περίπου 20 χιλιόμετρα από την πόλη, αυτή τη φορά όμως νοτιοανατολικά, υπάρχουν οι Γήινες Πυραμίδες του Μελένικου (Melniški piramidi) ή όπως τις αποκαλώ εγώ «τα Μετέωρα της Βουλγαρίας». Πρόκειται για φυσικά πετρώματα, γνωστά ως hoodoos, που βρίσκονται στους πρόποδες της οροσειράς Πιρίν και έχουν έκταση 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Φτάνοντας σε ύψος έως 100 μέτρα, αυτές οι πυραμίδες από ψαμμίτη έχουν σχήμα, που θα λέγαμε ότι μοιάζει με γιγαντιαία μανιτάρια, αρχαίους πύργους ή οβελίσκους. Σχηματίστηκαν κυρίως λόγω της διάβρωσης από τις βροχοπτώσεις και τη φθορά των βράχων, ενώ αποτελούν το σπίτι για πολλά ζώα και φυτά της περιοχής. Οι Πυραμίδες του Μελένικου είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο παγκόσμιας σημασίας και ανακηρύχθηκαν φυσικό ορόσημο το 1960!

melniski piramidi

 

Πώς θα πάτε

Στο Σαντάνσκι δεν υπάρχει προφανώς κάποιο αεροδρόμιο, οπότε μπορείτε να το προσεγγίσετε μόνο με κάποιο λεωφορείο ή δικό σας όχημα. Αν επιλέξετε το λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη θα είστε στη πόλη σε περίπου 2.5 ώρες, ενώ με το αυτοκίνητό σας, σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες. Μπορείτε επίσης να πετάξετε μέχρι τη Σόφια και από εκεί να πάρετε κάποιο τοπικό λεωφορείο, κάτι το οποίο δε το προτείνω αφού η απόσταση είναι σχεδόν ίδια.

Πού θα μείνετε

Η αλήθεια είναι στο Σαντάνσκι οι περισσότεροι επισκέπτες δεν διαμένουν, απλά περνούν και συνεχίζουν προς κάποιο άλλο μέρος. Παρόλα αυτά ως ένας ιαματικός προορισμός, διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, τα οποία διαθέτουν και τέτοιες υπηρεσίες. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε την διαμονή σας στη πόλη με την χαλάρωση, τότε μια καλή επιλογή είναι το Interhotel Sandanski. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, με πισίνα, σπα και ιαματικά λουτρά. Πέραν από αυτά προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, έχοντας πολύ καλή σχέση μεταξύ ποιότητας-τιμής.

Πώς θα μετακινήστε

Το Σαντάνσκι είναι μια μικρή πόλη που η καρδιά της χτυπάει στον κεντρικό της πεζόδρομο και γύρω από αυτόν. Οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, οπότε κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστείτε κάποιο μεταφορικό μέσο, αφού μπορείτε να την γυρίσετε με τα πόδια. Πάντως στην πόλη κυκλοφορούν λεωφορεία, τύπου ΚΤΕΛ, τα οποία σταματάνε σε αρκετά σημεία της πόλης, καταλήγοντας σε κοντινές πόλεις όπως το Πετρίτσι .Αν θέλετε να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές, το να νοικιάσετε αυτοκίνητο είναι μια καλή ιδέα, αφού τόσο το ίδιο το όχημα όσο και η βενζίνη είναι ιδιαίτερα οικονομικά. Τέλος, τα ΤΑΞΙ είναι σχετικά οικονομικά, όμως οι περισσότεροι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν τα ταξίμετρα οπότε καλό θα ήταν να ρωτήσετε από πριν την τιμή.

Τι να φάτε

Η βουλγάρικη και κυρίως η τοπική κουζίνα είναι πραγματικά ιδιαίτερη και απολαυστική. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της περιοχής είναι το «Κούτσε», ένα χοιρινό κότσι το οποίο σερβίρεται μαζί με άλλες ποικιλίες κρεάτων σε ξύλινη τάβλα. Συνοδεύστε το με το ιδιαίτερα ποιοτικό κόκκινο κρασί τους. Αξίζει ακόμη να δοκιμάσετε το ντόπιο λουκάνικο (Σιουτζούκ) και τις ορεκτικές σαλάτες «Κόπονε» και «Λουτενίτσα», καθώς και το ορεκτικό ψωμί «Παλέντα». Πάντως όντας τόσο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στο Σαντάνσκι θα συναντήσετε πολλά «ελληνικά» εστιατόρια ή έστω ταβέρνες που σερβίρουν ελληνικά πιάτα. Θα βρείτε ακόμα φραπέ και φρέντο εσπρέσο, κάτι σπάνιο για πόλεις εκτός Ελλάδας. Για φαγητό θα πρότεινα να επιλέξετε κάτι από τον κεντρικό πεζόδρομο, όπου όλα είναι πιο καθαρά και προσεγμένα.

Χρήσιμες πληροφορίες

bulgaria info
Στο Σαντάνσκι ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Σαντάνσκι η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι τα βουλγάρικα. Η πλειοψηφία όμως αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Λέβα, αλλά τα περισσότερα καταστήματα δέχονται και ευρώ.

Το Σαντάνσκι έχει την ίδια ώρα με την Ελλάδα.

Η Ελληνική πρεσβεία στην Βουλγαρία, βρίσκεται στη Σόφια και πιο συγκεκριμένα στην οδό 33, San Stefano Str. και το τηλέφωνο της είναι +3592 8433085.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τη πόλη είναι είτε ο χειμώνας, για να εκμεταλλευτεί τα λουτρά είτε η άνοιξη όταν όλα είναι ανθισμένα.

 

Προτεινόμενες εκδρομές → Σόφια, Μπλαγκόεβραντ, Μπάνσκο, Μελένικο

sadanski lag

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook: o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com