3 Votes
Βέλγιο

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

brussels map

 Όταν άκουγα Βρυξέλλες αυτά που μου έρχονταν στο μυαλό ήταν Ευρωπαϊκή Ένωση, κουστουμαρισμένοι πολιτικοί, γραφειοκράτες, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γενικά μια «σοβαροφάνεια». Από την ώρα που πάτησα όμως το πόδι μου στην Βελγική πρωτεύουσα, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για μια άκρως ζωντανή και νεανική πόλη, που ουδεμία σχέση είχε με αυτό που είχα στο μυαλό μου. Πολλά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, street art σε κάθε γωνιά, άφθονη μπύρα και πεντανόστιμη σοκολάτα είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις Βρυξέλλες μοναδικές και αξιολάτρευτες.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και το μέρος που χτυπάει η καρδιά όλης της Ευρώπης, αφού εκεί παίρνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Βελγίου, με αστικό πληθυσμό γύρω στους 1,2 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή αριθμεί πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Φαίνεται ότι έχει πάρει το όνομα της από την παλαιά ολλανδική λέξη Broeksel, που σημαίνει «σπίτι στον βάλτο». Οι Βρυξέλλες συνδυάζουν την ιστορία αιώνων με το μοντέρνο, είναι γνωστές για την κουζίνα και τη γαστρονομία, καθώς και για τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία τους, μερικά από τα οποία καταχωρούνται ως περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω τη πόλη μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Gran Place

 Η μεγάλη πλατεία (Gran Place) είναι η κεντρικότερη πλατεία και το σημαντικότερο αξιοθέατο των Βρυξελλών. Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και περικλείεται από εγνωσμένης αξίας και αρχιτεκτονικής κτίρια, διακοσμημένα με χρυσό και πολλά αγάλματα. Το 1695 τα στρατεύματα του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ εισέβαλαν στη χώρα και κατέστρεψαν όλα τα κτήρια της πλατείας, τα οποία όμως ξαναχτίσθηκαν όπως ακριβώς ήταν από τους τοπικούς εμπόρους με αποτέλεσμα αυτό το εντυπωσιακό μπαρόκ συγκρότημα αρχιτεκτονικής του σήμερα. Από το 1998, η Gran Place ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 Το πιο επιβλητικό κτήριο που ξεχωρίζει είναι το Δημαρχείο (Hotel de Ville), το οποίο και κατασκευάστηκε μεταξύ 1402 και 1455. Στην κορυφή του γοτθικού πύργου των 97 μέτρων που αγγίζει τον ουρανό, στέκεται ένα άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του προστάτη της πόλης των Βρυξελλών.

 Απέναντι από το δημαρχείο στέκεται το "Σπίτι του Ψωμιού" στα Ολλανδικά (Broodhuis) ή "Σπίτι του Βασιλιά" στα Γαλλικά (Maison du Roi). Το συγκεκριμένο κτίριο στην αρχή του δέκατου τρίτου αιώνα ήταν ξύλινο και οι αρτοποιοί πωλούσαν το ψωμί τους, έτσι προέκυψε η ονομασία του στα Ολλανδικά. Το 1405 η ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε με ένα πέτρινο κτίριο, ενώ σταδιακά από των 15 αιώνα οι αρτοποιοί άρχισαν να πουλούν το εμπόρευμα τους από πόρτα σε πόρτα και το κτίριο άρχισε να χρησιμοποιείτε για διοικητικούς λόγους από το δούκα της Βραβάνδη. Όταν το δουκάτο έπεσε στην μοναρχία των Habsburgs, το κτίριο από Maison du Duc (Σπίτι του Δούκα) έγινε Maison du Roi (Σπίτι του Βασιλιά) και έτσι προέκυψε το όνομα του στα Γαλλικά. Τέλος κατά την διάρκεια του αυτοκράτορα Charles V, το Βασιλικό σπίτι ξαναχτίστηκε μεταξύ 1515 με 1536 σε γοτθικό ύφος. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλης (Musee de la Ville de Bruxelles), στο οποίο θα βρείτε, μεταξύ άλλων, και μια εντυπωσιακή συλλογή από 760 κουστούμια του αγαλματίδιου-μασκότ της πόλης Manneken Pis, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω. Η είσοδος κοστίζει 8ε.

 Τέλος, αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στη πόλη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Βρυξελλών, που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια τον Αύγουστο, θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε κάτι μαγικό. Η πλατεία στρώνεται με ένα χαλί στολισμένο με 800.000 φρέσκα λουλούδια, το οποίο καλύπτει 300 τετραγωνικά μέτρα και δημιουργεί ένα ειδυλλιακό σκηνικό.

grand place

Manneken Pis

 Σε πολλά πάρκα ή πισίνες του κόσμου χρησιμοποιείται ένα μικρό αγοράκι που κατουράει, αλλά το original αγαλματάκι βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έχει σχεδιαστεί από τον Jerome Duquesnoy και εγκαταστάθηκε στη πόλη το 1619. Ο μικρός που κατουράει (Manneken Pis) αν και μόλις 60 εκατοστά, αποτελεί αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το συγκεκριμένο άγαλμα, αυτός που λέγετε στους τουρίστες, λέει ότι το σιντριβάνι χτίστηκε από έναν πλούσιο έμπορο που κατά την επίσκεψη του στην πόλη, έχασε τον γιο του. Τελικά τον βρήκε με την βοήθεια μιας ομάδας ντόπιων που έψαχναν μαζί του, να κατουράει σε έναν μικρό κήπο και ο έμπορος χάρισε το άγαλμα για να ευχαριστήσει τους κατοίκους που τον βοήθησαν. Μια άλλη ιστορία λέει ότι το νεαρό αγόρι ξύπνησε από την φωτιά και την έσβησε με το κατούρημα του, οπότε αποσόβησε την πυρκαγιά από το κάστρο του βασιλιά. Η πιο διάσημη ιστορία πάντως, λέει ότι το 1142 τα στρατεύματα του δούκα Godfrey III του Leuven, που ήταν μόλις 2 χρονών, μάχονταν με τα στρατεύματα του λόρδου του Grimbergen. Τα στρατεύματα έβαλαν τον μικρό δούκα σε ένα καλάθι και το κρέμασαν σε ένα δέντρο. Από εκεί, το αγόρι κατουρούσε τους αντιπάλους στρατιώτες και οδήγησε στην νίκη της μάχης. Από το 1987, το αγοράκι έχει και την θηλυκή του έκδοση, την Jeanneke Pis. Για να καταλάβετε την φρενίτιδα για το συγκεκριμένο αγαλματίδιο, σκεφτείτε ότι καθημερινά το ντύνουν με διάφορα ρούχα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και εκθέτονται στο μουσείο της πόλης όπως ανέφερα παραπάνω.

manneken pis

Atomium

 Το Μνημείο του Ατόμου (Atomium) χτίστηκε το 1958 για τη Διεθνή Έκθεση του 58 και σχεδιάστηκε αρχικά από τον Andre Waterkeyn για να διαρκέσει μόνο έξι μήνες. «Ο Πύργος του Άιφελ των Βρυξελλών», όπως είναι το προσωνύμιο του, έκανε όμως τόσο μεγάλη αίσθηση που έμεινε για να ανταγωνίζεται το Manneken Pis ως το σύμβολο της πόλης. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδόμημα 103 μέτρων, που αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια μόνιμη έκθεση, που είναι αφιερωμένη στη Διεθνή Έκθεση του 1958, ενώ οι περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται σχετίζονται με την αρχιτεκτονική, το design και την κοινωνία. Με έναν ανελκυστήρα θα έχετε τη δυνατότητα να ανεβείτε στην τελευταία σιδερένια σφαίρα, που παρέχει στο επισκέπτη μια καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 15ε.

atomium

Mini Europe

 Ακριβώς δίπλα στο Atomium βρίσκεται ένα θεματικό πάρκο, η Μικρή Ευρώπη (Mini Europe), που παρουσιάζει όλα τα σημαντικά κτίρια της Ευρωπαϊκής ηπείρου σε κλίμακα 1:25. Συνολικά στο πάρκο βρίσκονται 250 κτίρια από 80 πόλεις και πολυάριθμα ζωντανά μοντέλα όπως τρένα, μύλοι, η έκρηξη του Βεζούβιου, Airbus, τελεφερίκ κλπ., ενώ σε ένα βιβλιαράκι που θα προμηθευτείτε στην είσοδο, θα βρείτε και λεπτομέρειες για όλα τα μνημεία. Τα μοντέλα διαλέχτηκαν με βάση την αρχιτεκτονική τους ή τον συμβολισμό τους στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί φυσικά η Ακρόπολη και η Σαντορίνη, ενώ από την Κύπρο, το αρχαιοελληνικό θέατρο του Κούριον. Μάλιστα το πάρκο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα των Βρυξελλών με 300.000 επισκέπτες τον χρόνο. Η είσοδος κοστίζει 11,80ε.

mini europe

Palais Royal de Bruxelles

 Το Βασιλικό Παλάτι των Βρυξελλών (Ολλ. Koninklijk Paleis van Brussel, Γαλλ. Palais Royal de Bruxelles) αποτελεί το επίσημο παλάτι του βασιλιά του Βελγίου και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μπροστά από το πάρκο των Βρυξελλών και την πλατεία Paleizenplein. Η ιστορία του παλατιού ξεκινάει από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα και το πρώτο μισό του 12ου, που στο σημείο χτίστηκε ένα κτίριο που μάλλον έμοιαζε με ένα αμυντικό κάστρο. Το κάστρο αυτό μέσα στους αιώνες έγινε παλάτι το οποίο και με την τελευταία ανακαίνιση του 1900 από τον βασιλιά Λεοπόλδο Β΄ του Βελγίου πήρε την σημερινή του μορφή. Το παλάτι σήμερα χρησιμοποιείται ως γραφεία του Βασιλιά και της φρουράς του και ως χώρος υποδοχής ξένων αρχηγών, αλλά δεν χρησιμοποιείται ως βασιλική κατοικία. Η βασιλική κατοικία είναι το Βασιλικό Κάστρο του Λάακεν (Royal Castle of Laken), που χτίστηκε μεταξύ 1782-1784. Οι ξεναγήσεις επιτρέπονται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στις πολυτελείς αίθουσες του με σημαντικότερες την αίθουσα του θρόνου και τη σάλα με τους καθρέφτες.

palais royal de bruxelles

Parlamentarium

 Δεν είναι δυνατόν να επισκεφτεί κάποιος τις Βρυξέλλες και να μην δει από κοντά τα κτίρια οπού στεγάζεται το Ευρωκοινοβούλιο (Parlamentarium). Στην περίφημη λοιπόν Περιοχή της Ευρώπης (European district), θα συναντήσετε το μεγαλύτερο κέντρο επισκεπτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο παρουσιάζει την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Τα αξιοθέατα στο Parlamentarium περιλαμβάνουν: μία τεράστια 3D εγκατάσταση με το χάρτη της Ευρώπης, μία 360 μοιρών ψηφιακή προβολή του κοινοβουλίου, ένα διαδραστικό εικονικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να εξερευνήσετε κάθε κράτος μέλος και ένα βίντεο με μηνύματα από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κέντρο είναι διαθέσιμο σε 24 γλώσσες και η είσοδος είναι δωρεάν. Επίσης στην περιοχή μπορείτε να δείτε το κτήριο που στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Berlaymont district και το Άγαλμα της Ευρώπης.

parlamentarium

Cathédrale des Sts Michel et Gudule

 Ο καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης (Cathédrale des Sts Michel et Gudule) είναι η μητρόπολη εκκλησία του Βελγίου και αποτελεί το ωραιότερο σωζόμενο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής της Βραβάντης. Οι εργασίες ανέγερσης του γοτθικού καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1226 επί Ερρίκου του Α΄, Δούκα της Βραβάντης και συνεχίστηκαν για περισσότερο από 300 χρόνια. Τελικά, το κτίσμα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή των δύο πρόσθιων πύργων, στις αρχές του 16ου αιώνα. Το εσωτερικό του είναι εντελώς «απογυμνωμένο». Αυτό οφείλεται στις λεηλασίες των προτεσταντών εικονοκλαστών το 1597-80 και των Γάλλων επαναστατών το 1783. Ύστερα από σειρά εκτεταμένων εργασιών ανακαίνισης, παραδόθηκε στο κοινό λαμπρότερο και εντυπωσιακότερο. Αξίζει να παρατηρήσετε το παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας, τον μπαρόκ άμβωνα.

michael gudula cathedral

Arcade du Cinquantenaire

 Η αψίδα του θριάμβου (Arcadedu Cinquantenaire) είναι μια μνημειακή στοά στο κέντρο του ομώνυμου πάρκου (Parc du Cinquantenaire/Jubelpark) στο ανατολικό κομμάτι των Βρυξελλών. Ήταν μέρος ενός έργου που ανέθεσε η βελγική κυβέρνηση υπό την αιγίδα του βασιλιά Λεοπόλδου Β' στον αρχιτέκτονα Γκίντεον Μπορντιάου, για την Εθνική Έκθεση του 1880 και τον εορτασμό της 50ής επετείου της Βελγικής Επανάστασης. ο 1880 ολοκληρώθηκαν μόνο οι βάσεις των κιόνων του αναμνηστικού τόξου και κατά τη διάρκεια της έκθεσης το υπόλοιπο τόξο κατασκευάστηκε από ξύλινα πάνελ. Τα επόμενα χρόνια, η ολοκλήρωση του μνημείου ήταν το θέμα μιας συνεχούς μάχης μεταξύ του Λεοπόλδου Β' και της βελγικής κυβέρνησης, η οποία δεν ήθελε να ξοδέψει τα χρήματα που απαιτούνταν για την ολοκλήρωσή του. Εν τέλει το έργο ολοκληρώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον Τσαρλς Ζιρό, ο οποίος όμως διατήρησε πολλά από τα στοιχεία του πρωτότυπου σχεδίου. Τέλος, στην κορυφή της αψίδας δεσπόζει μια χάλκινη ομάδα γλυπτών με μια γυναίκα αρματιστή, που αντιπροσωπεύει την επαρχία της Μπραμπάντ που προσωποποιείται υψώνοντας την εθνική σημαία.

Τα Μουσεία

 Το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι γνωστά με την ονομασία Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών (Les Musees royaux des Beaux-Arts de Belgique). Το πρώτο είναι το μεγαλύτερο και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίσμα που σχεδίασε ο Αλφόνς Μπαλά μεταξύ 1874 και 1880. Εκεί εκτίθεται η σπουδαιότερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης στον κόσμο, με έργα διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Ρούμπενς και ο Βαν Ντάικ. Το δεύτερο εγκαινιάστηκε το 1984 και αυτό που κλέβει την παράσταση είναι η αρχιτεκτονική του. Οκτώ από τα επίπεδα του εν λόγω κτηρίου είναι υπόγεια και το φως του ήλιου, που μπαίνει από το φεγγίτη, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τα έργα τέχνης. Τα τρία υπόγεια επίπεδα φιλοξενούν εποχικές εκθέσεις. Όπως και στο μουσείο Αρχαιοτήτων, η συλλογή είναι πολύ πλούσια και τα εκθέματα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά. Υπάρχουν έργα γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα. Πιο δημοφιλή, πάντως, είναι τα έργα των Βέλγων σουρεαλιστών. Η είσοδος κοστίζει 15ε.

les musees royaux des beaux arts

 Το Μουσείο των Μουσικών Οργάνων (Musee des Instruments de Musique) είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα των Βρυξελλών και όχι μόνο για τους μουσικόφιλους! Θα σας εντυπωσιάσει τόσο με την εξωτερική του εμφάνιση που μοιάζει με παλάτι, όσο και με το εσωτερικό του. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται γύρω στα 9.000 μουσικά όργανα απ’ όλον τον κόσμο (1.200 εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του). Ανεβείτε στην ταράτσα του κτιρίου, που λειτουργεί ως εστιατόριο, για να απολαύσετε τη θέα στην πόλη από ψηλά! Η είσοδος κοστίζει 10ε.

 Οι Βέλγοι είναι παθιασμένοι με τα κινούμενα σχέδια και πολλά από αυτά (Στρουμφάκια, Τεν Τεν κ.α.) έχουν πατρίδα τους το Βέλγιο, έτσι δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και ένα μουσείο για αυτά. Το μουσείο κινουμένων σχεδίων και κόμικς (Centre Belge de la Bande Dessinee) διαθέτει μια μεγάλη συλλογή που κατανέμεται σε τρία επίπεδα και στεγάζεται σε ένα αρτ νουβό κτήριο του Ορτά. Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις με έργα διάσημων καλλιτεχνών κόμικς και επίσης, στεγάζει περίπου 6,000 αυθεντικά κλισέ, τα οποία εκτίθενται εκ περιτροπής, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο φωτογραφιών και χειροτεχνημάτων. Δυστυχώς, αν δεν γνωρίζετε γαλλικά ή φλαμανδικά, δε θα μπορέσετε να καταλάβετε πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα μια επίσκεψη αξίζει τον κόπο (8ε).

centre belge de la bande dessinee

 Ο αρχιτέκτονας Βίκτωρ Ορτά, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται ο πατέρας του κινήματος αρ νουβό. Η συμβολή του στην αρχιτεκτονική ανάπλαση των Βρυξελλών είναι αξιοσημείωτη. Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο ιδιόμορφο ύφος του (Musee Horta), στεγάζεται στην αναστηλωμένη οικία του, που σχεδίασε ο ίδιος μεταξύ 1898 και 1901. Το ταλέντο του φαινόταν όχι μόνο στις οραματικής αρχιτεκτονικής συλλήψεις του, αλλά και στις τολμηρές διακοσμητικές λύσεις που πρότεινε. Το άνετο εσωτερικό του μουσείου Ορτά επιβεβαιώνει τα ανωτέρω. Αξίζει να δείτε την κεντρική σκάλα στην οποία οι καθρέφτες και τα τζάμια φιλτράρουν το φυσικό φως, τη Τραπεζαρία, της οποίας οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με άσπρα εμαγιέ πλακάκια, που φτάνουν μέχρι την περίτεχνη οροφή. Η είσοδος κοστίζει 10ε.

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τις Βρυξέλλες και το Brussels Airport, μέσω της Brussels Airlines, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια από 94€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα αν ψάχνεται μια πιο οικονομική επιλογή, μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση της Ryanair προς το κοντινό Σαρλερουά (μια ώρα με το λεωφορείο από τις Βρυξέλλες), όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 47€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Οι Βρυξέλλες είναι μια άκρως τουριστική πόλη όλο το χρόνο, κάτι που συνεπάγεται με αρκετά καταλύματα, που όμως είναι ιδιαίτερα ακριβά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν. Θα πρότεινα να αποφύγετε το κέντρο, όπου οι τιμές είναι εξωφρενικές και γενικά επικρατεί ένας πανικός και να ψάξετε κάτι λίγο πιο έξω. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το President Brussels Hotel, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, με ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, που βρίσκεται κοντά στον βόρειο σταθμό των τρένων. Αν από την άλλη επιθυμείτε να μείνετε μέσα στο κέντρο, τότε προτείνω Hotel Hubert Gran Place, ένα ξενοδοχείο επίσης τεσσάρων αστέρων, που βρίσκεται στη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της πόλης και διαθέτει εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Πώς θα μετακινήστε

 Οι Βρυξέλλες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη πόλη και τα περισσότερα αξιοθέατα της είναι συγκεντρωμένα στο ιστορικό κέντρο της, έτσι τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι είναι μεγάλοι και φιλικοί προς τους πεζούς. Πάντως οι Βρυξέλλες διαθέτουν ένα άριστο σύστημα συγκοινωνιών με μετρό, τραμ και λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε λίγο παραέξω (μια από αυτές θα είναι σίγουρα για το Ατόμιουμ). Το απλό εισιτήριο, που ισχύει για όλα τα μέσα, κοστίζει περίπου 2 ευρώ και έχει διάρκεια 1 ώρα, όμως συμφέρει καλύτερα η κάρτα 10 διαδρομών που κοστίζει 14 ευρώ. Τέλος, τα ΤΑΞΙ είναι πανάκριβα και ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις ένα 10ευρω θα το πληρώσετε.

Τι να φάτε

 Τέσσερα είναι τα πράγματα που οφείλει να δοκιμάσει κανείς όταν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες μύδια, πατάτες, μπύρα και σοκολάτα. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια και pubs στην Rue des Bouchers με παραδοσιακές γεύσεις, όμως προσέξτε τις τιμές πριν καθίσετε, γιατί υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε προ εκπλήξεως. Για μύδια προτείνω το Noordzee Mer du Nord, για καλή βάφλα το Galet, για πατάτες το Café Georgette, για σάντουιτς το Tonton Garby και για καλή σοκολάτα το Neuhaus ή αν δεν σαν είναι αρκετές, το χωρίο της Σοκολάτας. Ακόμη, νόστιμο πρωινό θα φάτε στο Boulangerie Charli, καλό καφέ θα πιείτε στο Paul, ενώ μια καλή παμπ για αυθεντική βελγική μπύρα είναι η Brasserie de l'Union

Χρήσιμες πληροφορίες

belgium info

Στο Βέλγιο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στις Βρυξέλλες οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται είναι τα γαλλικά και τα φλαμανδικά. Γι’ αυτό σχεδόν όλα είναι γραμμένα και στις δυο γλώσσες, από ταμπέλες μέχρι κατάλογοι σε εστιατόρια και καφετέριες. Ωστόσο, πολλοί αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι φυσικά το Ευρώ.

Το Βέλγιο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια τρένων και λεωφορείων, που κοστίζουν περίπου 3ε. Αν επιλέξετε την επιλογή του αεροδρομίου του Σαρλερουά, θα βρείτε απέξω λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με 13ε.

Η Ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες βρίσκεται στην οδό 10 Rue des Petits Carmes, 1000 και το τηλέφωνο της είναι (00322) 5455500 – 01.

Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, συνήθως υπό του μηδενός, οπότε η ιδανική περίοδος να την επισκεφθεί κάποιος είναι η Άνοιξη.

 

 Προτεινόμενες εκδρομές → Μπρίζ, Γάνδη, Αμβέρσα

 

brussels lang

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com