3 Votes
Πολωνία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

warsaw map

 Για μένα η Βαρσοβία θα είναι πάντα ένα από τα πιο όμορφα ταξίδια που έχω πραγματοποιήσει και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Χωρίς να είναι απαραίτητα το πιο εντυπωσιακό μέρος που έχω επισκεφθεί, κατάφερε να με κερδίσει όσες λίγες πόλεις στον κόσμο. Όταν επισκέπτεσαι το Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη ξέρεις πάνω κάτω τι θα συναντήσεις, οι προσδοκίες σου είναι πολύ υψηλές και συνήθως επιβεβαιώνονται. Όταν όμως επιλέγεις μια πόλη σαν τη Βαρσοβία, όχι τόσο διαφημισμένη δηλαδή, οι απαιτήσεις σου είναι πιο χαμηλές και συνήθως μπαίνεις σε σύγκριση με τις παραπάνω. Αυτό που έχω να επισημάνω λοιπόν για τη πολωνική πρωτεύουσα είναι ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς και ότι χρειάζεται περισσότερη προσοχή από ότι της δίνεται μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Η Βαρσοβία είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596 και αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Ο αστικός πληθυσμός της φτάνει τους 1.758.143 κατοίκους, ενώ στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή τους 3.101.000 κατοίκους. Κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί, όμως έκτοτε αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, παίρνοντας έτσι, όχι άδικα, το ψευδώνυμο "πόλη του Φοίνικα", του μυθολογικού δηλαδή πλάσματος που είχε την ικανότητα να αναγεννιέται. Ίσως αυτό που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε Πολωνία, να είναι φτωχή ανατολική χώρα με πρώην κουμμουνιστικό καθεστώς και άχρωμες-παρακμιακές πόλεις. Σίγουρα μια επίσκεψη στην Βαρσοβία θα σας κάνει να αναθεωρήσετε, καθώς πρόκειται για μια πόλη γεμάτη ουρανοξύστες, μια γραφική «παλαιά πόλη», παλάτια, πάρκα γεμάτα πράσινο και έντονη νυχτερινή ζωή. Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω την «Πόλη του Φοίνικα» μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που την επισκέπτεται για πρώτη φόρα.

Stare Miasto

 Η παλαιά πόλη (Stare Miasto) είναι η πιο όμορφη συνοικία της Βαρσοβίας, όμως δεν είναι τόσο παλιά όσο προδίδει το όνομα της. Βρίσκεται ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα και του βασιλικού κάστρου της Πολωνίας. Η ιστορία της είναι πολυτάραχη, αφού όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ευτυχώς όμως για εμάς ανακατασκευάστηκε ολικώς τα επόμενα χρόνια και μάλιστα πλέον βρίσκεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, ως ένα "σημαντικό παράδειγμα μιας σχεδόν ολόκληρης αναδημιουργίας".

 Καρδιά της περιοχής θεωρείται η πλατεία της παλιάς αγοράς (Rynek Starego), όπου δεσπόζει το Βασιλικό Κάστρο (Zamek Krolewski w Warszawie). Το βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας ήταν η επίσημη κατοικία των Πολωνών μοναρχών και βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης. Στη μακρά ιστορία του το κάστρο καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές από τους Σουηδούς, τους Βραδεμβουργιανούς, τους Γερμανούς και τους Ρώσους, ενώ μετά την καταστροφή του από τους Ναζί ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή. Σήμερα είναι ιστορικό και εθνικό μνημείο, ενώ πάνω από 500.000 άτομα επισκέπτονται το κάστρο κάθε χρόνο. Αν και εξωτερικά μπορεί να φαντάζει ως ένα απλό, όμορφο και κόκκινο ανάκτορο, το εσωτερικό του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γεμάτο από όμορφες συλλογές και «γαλαζοαίματα» αντικείμενα. Αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή, ώστε να θαυμάσετε την εξαιρετική θέα της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 30zl, δηλαδή περίπου 7ε.

 Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται επίσης η στήλη του Ζίγκμουντ (Kolumna Zygmunta), που κατασκευάστηκε το 1644 και αποτελεί ένα από τα παλιότερα κοσμικά μνημεία της Βόρειας Ευρώπης. Απεικονίζει τον βασιλιά Zygmunt III Waza, που μετέφερε το 1596 τη πολωνική πρωτεύουσα από την Κρακοβία στην Βαρσοβία. Έχει ύψος 22 μέτρα και κοσμείται από τέσσερις αετούς. Ο βασιλιάς στη κορυφή της κολώνας είναι ντυμένος με πανοπλία και φέρει ένα σταυρό στο ένα χέρι και ένα σπαθί στο άλλο.

 Φυσικά από τη παλιά πόλη δε θα μπορούσαν να λείπουν πέραν από τα δεκάδες εστιατόρια, καφέ και άλλου είδους μαγαζιά, τα πολύχρωμα μεσαιωνικά σπίτια, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε βορειοευρωπαική πόλη, κάνοντας αυτό το κομμάτι της Βαρσοβίας ακόμη πιο όμορφο. Αρχιτεκτονικά όμως ξεχωρίζει ο καθεδρικός ναός της πόλης που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη (Bazylika archikatedralna sw. Jana). Πρόκειται για ένα «ιδιαίτερο» κτίριο, που όπως τα περισσότερα της πόλης, καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά ανοικοδομήθηκε χάρη στις δωρεές των κατοίκων της Πολωνίας.

 Τέλος, λίγα σοκάκια παραπέρα θα δείτε την γοργόνα της Βαρσοβίας (Syrenka Warszawska), που είναι το σύμβολό της πόλης και αδερφή της ομώνυμης γοργόνας της Κοπεγχάγης. Ένας όμορφος και ευχάριστος τρόπος να κινηθείτε ανάμεσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι και οι παραδοσιακές άμαξες (droshky), που κοστίζουν ελάχιστα zloty.

Trakt Krolewski

 Ο βασιλικός δρόμος (Trakt Krolewski) είναι ο πιο διάσημος και πιο πολυσύχναστος δρόμος της πόλης, που ξεκινά από την παλαιά πόλη και καταλήγει στα νότια προάστια και την περιοχή Wilanow με το ομώνυμο παλάτι. Πρόκειται για μια απολαυστική διαδρομή περίπου μισής ώρας, που θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και θα σας φέρει μπροστά σε δεκάδες σπουδαία μνημεία και κτίρια της Βαρσοβίας. Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Άννας (Kosciol Akademicki sw. Anny), ο ναός των Καρμελιτών (Kosciol Wniebowziecia NMP i Swietego Jozefa), το Προεδρικό Ανάκτορο, η εκκλησία του Σταυρού (Kosciol Swietego Krzyza), το Παλάτι Kazimierz, το ιστορικό ξενοδοχείο Μπρίστολ, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το εντυπωσιακό Πανεπιστήμιο της Πόλης και φυσικά στην άκρη της διαδρομής, το Κάστρο της Βαρσοβίας. Ακόμη, στο τελευταίο κομμάτι του, που είναι και πεζοδρομημένο, θα βρείτε high tech παγκάκια που παίζουν Σοπέν, υπαίθριες εκθέσεις τέχνης, καλλιτέχνες του δρόμου και καφέ με θέα στις όχθες του Βιστούλα.

Lazienki Park

 Λίγα λεπτά από το κέντρο της Βαρσοβίας, μεταξύ παλιάς πόλης και Wilanow, θα έρθετε αντιμέτωποι με το πάρκο των Βασιλικών Λουτρών (Lazienki Park). Πρόκειται για μια όαση πράσινου, που απλώνεται σε 760 περίπου στρέμματα και σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα! Εκεί θα έχετε την δυνατότητα να θαυμάσετε διάσπαρτους θεματικούς κήπους, μνημεία αφιερωμένα σε θεούς και καλλιτέχνες (ξεχωρίζει το μνημείο του Σοπέν γύρω από το οποίο οργανώνονται εκδηλώσεις), σιντριβάνια, λίμνες, παλάτια, μουσεία και φυσικά ζώα, όπως πάπιες, σκίουροι και παγώνια, να σουλατσάρουν ανάμεσα σας. Το πανέμορφο αυτό πάρκο είναι ιδανικό για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε ανάμεσα στις ξεναγήσεις, να περπατήσετε στο ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον ή ακόμη καλύτερα, αν ο καιρός το επιτρέπει, να κάνετε μια ποδηλατάδα. Μία βόλτα εδώ συνδυάζεται ιδανικά με επίσκεψη στο παλάτι Wilanow, για το οποίο θα αναφερθώ αμέσως παρακάτω.

lazienki park

Palacu Wilanow

 Το Ανάκτορο Βιλανόφ (Palacu Wilanow) είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Πολωνίας, αφού επέζησε από τα «χωρίσματα» της χώρας, τους δυο παγκοσμίους πολέμους, βομβαρδισμούς και άλλες λεηλατήσεις, στεκούμενο αγέρωχο να υπενθυμίζει τον πολιτισμό του πολωνικού κράτους, πριν από τις κακοτυχίες του 18ου αιώνα. Χτίστηκε για το βασιλιά Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski στο τελευταίο τέταρτο του 17ου αιώνα (1696) και αργότερα διευρύνθηκε από άλλους ιδιοκτήτες. Η αρχιτεκτονική του είναι πρωτότυπη, μια συγχώνευση της γενικότερης ευρωπαϊκής τέχνης με ξεχωριστές πολωνικές οικοδομικές παραδόσεις. Το μουσείο του Παλατιού, που ιδρύθηκε το 1805, αποτελεί αποθήκη της βασιλικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας και διαθέτει εκατοντάδες εκθέματα που θα σας συνεπάρουν. Η είσοδος κοστίζει 20zl, δηλαδή περίπου 5ε.

Palac Kultury i Nauki

 Το Ανάκτορο του Πολιτισμού και της Επιστήμης (Palac Kultury i Nauki) είναι το ψηλότερο κτήριο στην Πολωνία και ένα από τα ψηλότερα στην Ευρώπη. Οι ντόπιοι δεν το έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, καθώς πρόκειται για «δώρο» του Στάλιν στην πόλη ως δείγμα φιλίας της Σοβιετικής ένωσης προς την χώρα, που χτίστηκε την δεκαετία του 1950. Αν μη τι άλλο, το συγκεκριμένο κτίσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αφού έχει 42 ορόφους και ύψος 230 μέτρα, κάτι που το κάνει ορατό από κάθε σημείο της πόλης και αποτελεί πυξίδα για να προσανατολίζεσαι εύκολα μέσα στην Βαρσοβία. Με 20zl θα έχετε την δυνατότητα να ανέβετε στον 31ο όροφο του Ανακτόρου και να θαυμάσετε την απίστευτη πανοραμική θέα όλης της πόλης, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει μια έκθεση ομοιωμάτων από σίδερο, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Στο τέλος της αίθουσας, για τους λάτρεις της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, υπάρχει και ο σιδερένιος θρόνος για να φωτογραφηθείτε και να νιώσετε, έστω και για λίγο, βασιλιάς ή βασίλισσα.

palac kultury i nauki

Τα Μουσεία

 Το Μουσείο της Εξέγερσης (Muzeum Powstania Warszawskiego) είναι το πιο ενδιαφέρον μουσείο της πόλης, το οποίο παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο την πολυτάραχη ιστορία της Βαρσοβίας κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι αφιερωμένο στην επανάσταση της Βαρσοβίας ενάντια στους Ναζί το 1944, με εκατοντάδες εκθέματα και αφιερώματα, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και εικονικές παρουσιάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θα χρειαστείτε τρόλεϊ για να το προσεγγίσετε. Αλλά το γεγονός ότι σφύζει καθημερινά από κόσμο, θεωρώ ότι το κάνει άξιο επίσκεψης για όσους θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία της χώρας. Η είσοδος κοστίζει 25zl, δηλαδή περίπου 6ε.

 Ένα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο είναι αυτό που αφηγείται την ιστορία των Πολωνών Εβραίων (POLIN Muzeum Historii Zydow Polskich). Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο σε μια περιοχή που παλαιότερα θεωρούνταν γκέτο, ενώ απ’ έξω υπάρχει και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πολωνούς Εβραίους. Μέσα θα βρείτε μια multimedia έκθεση σχετικά με τις περιπέτειες της εβραϊκής κοινότητας της πόλης, που άνθισε μέχρι το Ολοκαύτωμα. Η είσοδος κοστίζει 25zl, δηλαδή περίπου 6ε.

 Το Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας (Muzeum Narodowe w Warszawie) είναι το μεγαλύτερο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Διαθέτει συλλογές αιγυπτιακής, ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης, εκθέματα ζωγραφικής από όλη την Ευρώπη, αλλά και την Κίνα και μέρος της ιδιωτικής συλλογής πινάκων του Χίτλερ. Η είσοδος κοστίζει 20zl, δηλαδή περίπου 5ε.

 Τέλος, ένα ακόμη μουσείο που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το κέντρο Επιστήμης του Κοπέρνικου (Centrum Nauki Kopernik). Θεωρείται ένας χώρος κατάλληλος για όλες τις ηλικίες, που παρουσιάζει εκθέματα σε μορφή πειράματος, τεστ ή παζλ και βάζει το μυαλό σου να σκεφτεί και να προβληματιστεί. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μουσείο φυσικής, που λειτουργεί ως σχολείο για θέματα φυσικής στα παιδιά και είναι πολύ επιμορφωτικό ακόμα και για τους μεγαλύτερους, που νομίζουμε ότι τίποτα πλέον δε μπορεί να μας εκπλήξει! Θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα δίωρο και ίσως παραπάνω για να το γυρίσετε και να ασχοληθείτε με όλα τα εκθέματα, έτσι καλό θα ήταν να αφήσετε τα πράγματα σας στα ερμάρια στην είσοδο, για να έχετε μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης και άνεσης. Το συγκεκριμένο κέντρο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βίστουλα και μπορεί να συνδυαστεί άνετα, με μια βόλτα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Η είσοδος κοστίζει 31zl, δηλαδή περίπου 7ε.

Praga

 Περνώντας στην αντίπερα όχθη του ποταμού Βιστούλα, θα βρεθείτε στη Πράγα. Δεν θα έχετε μεταπηδήσει στη Τσεχία, αφού έχει και η Βαρσοβία Πράγα και μάλιστα εξίσου όμορφη. Πρόκειται για μια περιοχή που παλαιότερα αποτελούσε γκέτο, με παραμελημένα κτίρια, σοβιετική ατμόσφαιρα και σκοτεινές γωνιές να χαρακτηρίζουν την περιοχή, κάνοντας την έτσι μια περιθωριοποιημένη συνοικία. Τα τελευταία χρόνια όμως το σκηνικό άλλαξε, αφού μετακόμισαν εκεί πολλοί καλλιτέχνες και μποέμ τύποι, στήνοντας χώρους τέχνης σε παλιά κτίρια, ανοίγοντας γκαλερί και μπαράκια σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και μετατρέποντας σε clubs, εστιατόρια, bazaars ή όλα τα παραπάνω μαζί, πρώην εργοστάσια μαρμελάδας και βιοτεχνίες μπουκαλιών. Εκεί που η Πράγα συναντά τις όχθες του ποταμού, θα βρείτε και τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης (Miejski Ogrod Zoologiczny w Warszawie), καθώς και τις παραποτάμιες περαντζάδες κάτω από τις γραμμές του τραμ, όπου θα δείτε να αράζουν οι ντόπιοι κάθε απόγευμα.

praga

Nowe Miasto

 Τα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης θα σας οδηγήσουν στις πύλες του Barbican, του οχυρού των τειχών που τη χωρίζουν από τη Νέα Πόλη (Nowe Miasto). Μη ξεγελιέστε όμως από το όνομα, καθώς είναι εξίσου γραφική και εξίσου παλιά με την Παλιά πόλη. Χτισμένη τον 15ο αιώνα ως ανεξάρτητη πολιτεία, αυτή η συνοικία διαθέτει μια πανέμορφη, ήσυχη πλατεία με δέντρα, εστιατόρια με κούνιες αντί τραπεζιών και τον πάλλευκο ναό του St Kazimierz (Kosciol Sakramentek pw. sw. Kazimierza) με τον τιρκουάζ τρούλο να δεσπόζει στην άκρη της. Όπως συνέβη και με την «γειτόνισσά» της, η Νέα Πόλη ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε εκ του μηδενός την δεκαετία του 1950.

Srodmiescie

 Αυτή είναι η πραγματική νέα πόλη. Το πιο μοντέρνο και πολυσύχναστο κομμάτι της Βαρσοβίας, γύρω από τον σταθμό Centrum του μετρό. Εδώ οι τεράστιες λεωφόροι πλαισιώνονται από εξίσου τεράστια πεζοδρόμια, αλλά και ουρανοξύστες σε πυκνότητα που μόνο στις γερμανικές μητροπόλεις ή στο Λονδίνο συναντάμε επί ευρωπαϊκών εδαφών. Στην καρδιά του Srodmiescie δεσπόζει το Παλάτι των Τεχνών και των Επιστημών, γύρω του απλώνονται οι αγορές και τα μοντέρνα πολυκαταστήματα της πόλης, ενώ το πιο ενδιαφέρον κομμάτι κρύβεται στις στοές πίσω από τα βουλεβάρτα, όπου βρίσκονται υπαίθρια μπαράκια, μπυραρίες, χόστελ και χαριτωμένα μαγαζάκια με εξαιρετικό street food.

srodmiescie

Πώς θα πάτε

 Η Βαρσοβία έχει δύο αεροδρόμια, το Chopin για τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και το Modlin για τις εταιρείες χαμηλού κόστους. Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με τη Βαρσοβία και το αεροδρόμιο Μόντλιν, μέσω της Ryanair. Με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 60€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα αν επιθυμείτε μια πιο άνετη πτήση μπορείτε να επιλέξετε μια πτήση με την Aegean και το αεροδρόμιο Chopin, από 121€ μετ’ επιστροφής.

Πού θα μείνετε

 Η πόλη δεν είναι πολύ μεγάλη ούτε ιδιαίτερα τουριστική, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο κατάλυμα για να μείνετε. Σίγουρα ως πρώτη επιλογή προτείνω το κέντρο και τη παλιά πόλη, όπου όμως οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες. Αν θέλετε κάτι πιο οικονομικό δοκιμάστε την περιοχή Wola, η οποία είναι λίγο πιο έξω από το κέντρο, κοντά στο Μουσείο Εξέγερσης των Πολωνών. Εκεί στεγάζονται οι μεγαλύτεροι ουρανοξύστες της πόλης, όπως αυτοί της Samsung, της ΖΤΕ και της Warda. Η επιλογή μου λοιπόν είναι το Premiere Classe Varsovie/Warszawa, ένα ξενοδοχείο δυο αστέρων, που συνδυάζει υψηλή ποιότητα με χαμηλή τιμή.

Πώς θα μετακινήστε

 Στην Βαρσοβία ο τρόπος μετακίνησης είναι ιδιαίτερα εύκολος, αφού η πόλη διαθέτει πολλά Μ.Μ.Ε. που έχουν δρομολόγια σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης. Το μετρό (δεν είναι ακριβώς μετρό, θα το χαρακτήριζα πιο πολύ ως τρένο), είναι ένα καλό μέσο αν θέλετε να βγείτε λίγο πιο έξω από το κέντρο, αλλά θα πρέπει να προσέξετε πως θα βγάλετε εισιτήρια, καθώς υπάρχουν διαφορετικά μηχανήματα για τις δυο διαφορετικές γραμμές. Όταν το χρησιμοποιήσετε, μη παραλείψετε να περάσετε από τη στάση Plac Wilsona, που θεωρείται μια από τις πιο όμορφες στην Ευρώπη. Το τρόλεϊ νομίζω ότι είναι το πιο εύχρηστο και πιο οικονομικό μέσο της Βαρσοβίας και αυτό που πρέπει και θα χρησιμοποιήσετε περισσότερο, καθώς υπάρχουν γραμμές παντού και τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Πολύς καλός τρόπος μετακίνησης είναι ακόμη και τα λεωφορεία, που είναι ολοκαίνουργια, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι μπορείς να βγάλεις εισιτήριο από το μηχάνημα στο εσωτερικό τους, ακόμη και με κάρτα! Τέλος, τα ΤΑΞΙ είναι πάμφθηνα με μέσο όρο ταρίφας να είναι στα 50 λεπτά, αλλά λειτουργούν κυρίως με τηλέφωνα.

Τι να φάτε

Στην Πολωνική κουζίνα, που είναι επηρεασμένη από τις κουζίνες της κεντρικής Ευρώπης, θα βρει κανείς πολύ κρέας και σούπες. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πω ότι βρήκα κάτι παραδοσιακό πολωνικό, το οποίο να με ξετρέλανε, αφού τα περισσότερα εστιατόρια κινούνται πλέον σε πιο εξευρωπαϊσμένα μενού. Το πιο ωραίο πολωνικό από όσα επισκέφθηκα ήταν το Restaurant Kultura in Kino, πάνω στον βασιλικό δρόμο.Αν έχετε μαζί σας κάποιον που να μιλάει πολωνικά, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα bar mleczny, που είναι κάτι σαν τις παραδοσιακές καντίνες της χώρας. Δυστυχώς για τους τουρίστες, όλα είναι γραμμένα στα πολωνικά, αφού απευθύνονται μόνο στους ντόπιους και είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι τι, αν δεν γνωρίζεις την τοπική γλώσσα. Ένα πιάτο που θα πρέπει να δοκιμάσετε είναι φυσικά η γνωστή σούπα borsch.  Αν θέλετε να ξεφύγετε πάντως από την βαριά πολωνική κουζίνα και ψάχνεται κάτι ιταλικό, προτείνω να επισκεφθείτε το εστιατόριο Giovanni Rubino, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα “original’ ιταλικά εστιατόρια. Τέλος, αν είστε λάτρεις των burger, κάντε μια στάση στο STIXX Bar & Grill, στο οποίο θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα μπέργκερ της ζωής με σπιτική κέτσαπ!

Χρήσιμες πληροφορίες

poland info

Στη Βαρσοβία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Βαρσοβία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα Πολωνικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ζλότι (Polish zloty) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 4,33 zloty.

Μετατρέψετε τα χρήματα σας είτε στις δεκάδες τράπεζες που υπάρχουν στην πόλη, είτε στα ανταλλακτήρια, που αναγράφουν τις ισοτιμίες, αφού παίρνουν πολύ μικρή προμήθεια.

Η μετάβαση προς και από τα αεροδρόμιο είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, αλλά και τρένα, που σε μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία βρίσκεται στην οδό Ul.Gornoslaska 35, 00-432 και το τηλέφωνο της είναι +4822 6229460 - 1.

Τον χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ μα πολύ χαμηλές, λογικό αν αναλογιστεί κανείς και την γεωγραφική της θέση, οπότε η ιδανική περίοδος να την επισκεφθεί κάποιος είναι η άνοιξη ή το καλοκαίρι.

 

 Προτεινόμενες εκδρομές → Κρακοβία, Βρότσλαφ, Κατοβίτσε, Άουσβιτς

 

 warsaw lang

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com