Αυτή η λιλιπούτια πρωτεύουσα τα έχει όλα. Μια πολύ καλά διατηρημένη παλιά πόλη, αμέτρητα πάρκα και πλατείες, πληθώρα μουσείων και χώρων τέχνης και διάφορα άλλα που θα σας κάνουν να ξεχάσετε για τα καλά την απέραντη ακτογραμμή της χώρας.
Λίγα λόγια για τη πόλη
Το Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Σάβα και η ιστορία της ξεκινά από τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν ήταν κέντρο εμπορίου για την περιοχή των Βαλκανίων. Το όνομα της πόλης προέρχεται από την κροατική λέξη «zagrabi», που σημαίνει «άρπαξε το» και η ιστορία που κρύβεται από πίσω είναι ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσα! Σύμφωνα με τη λαογραφία, η περιοχή του σημερινού Ζάγκρεμπ ήταν κάποτε μια μεγάλη έρημος που επλήγη από μεγάλη ξηρασία. Ένας μεγάλος στρατιωτικός διοικητής που περνούσε από εκεί με τον εξαντλημένο και αφυδατωμένο στρατό του σταμάτησε σε ένα σημείο και έσκαψε με το σπαθί του στο ξερό, ραγισμένο και εξασθενημένο έδαφος και ξαφνικά άρχισε να αναβλύζει νερό από αυτό. Ο θρύλος λέει ότι μια όμορφη κοπέλα με το όνομα Magda έτυχε να περπατάει κοντά, όταν ο διοικητής της είπε: Mando, dušo, zagrabi vode («Μάντα, γλυκιά μου, άρπαξέ μου λίγο νερό»). Ο συνδυασμός των λέξεων «Manda» και «dušo» οδήγησε στο όνομα Manduševac και η πόλη που σύντομα θα αναπτυσσόταν γύρω από την πηγή πήρε το όνομά της από τη λέξη zagrabi. Σήμερα ο πληθυσμός του Ζάγκρεμπ υπολογίζεται στους 973.667 κατοίκους μέσα στην πόλη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.088.841 κάτοικοι. Τέλος, η πόλη αποτελείται ουσιαστικά από τρία τμήματα, την άνω πόλη (Gornji Grad), την κάτω πόλη (Donji Grad) και το Κάπτολ (Kaptol). Θα προσπαθήσω λοιπόν να σας παρουσιάσω το Ζάγκρεμπ μέσα από τα δικά μου μάτια και να μοιραστώ μαζί σας, όσα πιστεύω ότι πρέπει να δει κάποιος, που το επισκέπτεται για πρώτη φόρα.
Zagrebačka katedrala
Αν ψάχναμε για το σύμβολο της πόλης, νομίζω ότι ομοφώνως θα καταλήγαμε στον Καθεδρικό Ναό του Ζάγκρεμπ (Zagrebačka katedrala), ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του Κάπτολ και αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της πόλης και ολόκληρης της Κροατίας, με ύψος πάνω από 108 μέτρα! Η κατασκευή του ήταν και συνεχίζει να είναι ένα σίριαλ, αφού ακόμη κάποια κομμάτια του είναι υπό κατασκευή. Η ανέγερση του ξεκίνησε στα μέσα του 13ου αιώνα, αλλά το 1880 ένας καταστροφικός σεισμός απείλησε με κατάρρευση το κτίριο. Βέβαια, έπειτα έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να σωθεί το έργο και στις αρχές του 20ού, ολοκληρώθηκε η επιβλητική νεογοτθική του όψη. Οι επιβλητικοί δίδυμοι πύργοι με τα κωδωνοστάσια, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Hermann Bollé, προστέθηκαν μετά το σεισμό που χτύπησε την πόλη. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε υπέροχες τοιχογραφίες, εντυπωσιακές μπαρόκ αγίες τράπεζες, εξαίσια βιτρό του 19ου αιώνα καθώς και τον τάφο του καρδινάλιου Alojzije Stepinac δια χειρός του διάσημου Κροάτη γλύπτη Ivan Meštrović. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Crkva sv. Marka
Και αν ο καθεδρικός Ναός είναι το ορόσημο της πόλης, τότε η εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Crkva Sv Marka) είναι αδιαμφισβήτητα το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και χρονολογείται και αυτή στον 13ο αιώνα. Στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα ανακατασκευάστηκε ριζικά, παίρνοντας την σημερινή της όψη. Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη εκκλησία να ξεχωρίζει είναι φυσικά τα πολύχρωμα κεραμίδια στην οροφή της που σχηματίζουν τα οικόσημα του Ζάγκρεμπ, της Κροατίας της Δαλματίας και της Σλαβονίας. Στο εσωτερικό της θα θαυμάσετε γοτθικά γλυπτά του περίφημου Κροάτη γλύπτη και αρχιτέκτονα Ίβαν Μέστροβιτς, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Περιμετρικά της εκκλησίας βρίσκονται όλα τα κυβερνητικά και σημαντικά κτίρια του Ζάγκρεμπ, όπως το Κοινοβούλιο (Hrvatski sabor), το Δικαστήριο (Ustavni sud Republike Hrvatske), το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο και πολλά άλλα.
Kamenita vrata
Όταν το 1242 το Gradec, η άνω πόλη του σημερινού Ζάγκρεμπ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, μια από τις πιο δύσκολες δεσμεύσεις ήταν ότι έπρεπε να χτισθούν ισχυρά τείχη γύρω από την πόλη. Οι πολίτες εκπλήρωσαν αυτή τη δέσμευση και μεταξύ 1242 και 1266, ύψωσαν ισχυρά τείχη με πολλές πύλες. Ορισμένα τμήματα των τειχών και η Πέτρινη Πύλη (Kamenita vrata) είναι τα μόνα μέρη που σώζονται μέχρι σήμερα από εκείνη την εποχή. Αυτή η λευκή πέτρινη πύλη φιλοξενεί μια εικόνα της Παναγίας, η οποία ήταν το μόνο πράγμα που διατηρήθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1731. Η εικόνα θεωρήθηκε θαυματουργική και γύρω της δημιουργήθηκε μια υπαίθρια εκκλησία, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Οπότε όταν περάσετε από εκεί μην διστάσετε να ανάψετε ένα κερί!
Dolac Market
Ένα από τα πράγματα που παρατηρούν αμέσως οι επισκέπτες στο κέντρο του Ζάγκρεμπ είναι η περίφημη αγορά Ντόλατς (Dolac Market). Η συγκεκριμένη υπαίθρια αγορά λειτουργεί από το 1926 και βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία. Οι μεγάλες, κόκκινες ομπρέλες την κάνουν πολύ εύκολο να την εντοπίσει κανείς. Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν φρέσκα προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και να μιλήσουν απολαμβάνοντας τον πρωινό τους καφέ! Η αγορά λειτουργεί τις καθημερινές από τις 6:30 έως τις 15:00, τα Σάββατα έως τις 14:00 και τις Κυριακές έως τις 13:00. Σε μια γωνία της συγκεκριμένης αγοράς δεσπόζει ένα χάλκινο άγαλμα μιας αγρότισσας που ονομάζεται “Kumica Barica”. Συμβολίζει την παράδοση και τις γυναίκες που πουλούσαν στο ίδιο ακριβώς σημείο τα προϊόντα τους, έχοντας τα όλα σε μεγάλο καλάθι πάνω στο κεφάλι τους!
Trg Jelacica – Trg Kralja Tomislava
Η πλατεία Μπαν Γέλασιτς (Trg Jelacica) είναι η κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εμπορικής ζωής της πόλης και το σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες! Πήρε το όνομα της από τον σπουδαίο εφευρέτη και µηχανολόγο Μπαν Γέλασιτς, το άγαλμα του οποίου στέκει αγέρωχο στο κέντρο της. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων στην πλατεία στήνεται μια τεράστια χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία θεωρείται μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης!
Η έταιρη πλατεία του Ζάγκρεμπ που επιβάλλεται να επισκεφτείτε είναι αυτή του Βασιλιά Τόμισλαβ (Trg Kralja Tomislava), του πρώτου Κροάτη Βασιλιά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, η οποία βρίσκεται μπροστά από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, οπότε αν έρχεστε στο Ζάγκρεμπ μέσω τρένου, θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε. Το εντυπωσιακό άγαλμα του έφιππου Βασιλιά Τόμισλαβ και το Art Pavilion είναι τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της πλατείας, ενώ η συγκεκριμένη πλατεία θεωρείται ένα από τα ιδανικότερα μέρη για να απολαύσει κανείς το ποτό του. Και αυτή η πλατεία μεταμορφώνεται κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, σε έναν παράδεισο για πατινάζ.
Ulica Tkalčićeva
Η οδός Τκαλτσιτσέβα (Ulica Tkalčićeva) είναι ο πιο όμορφος και ζωντανός πεζόδρομος στο Ζάγκρεμπ. Παλαιότερα το συγκεκριμένο σημείο ήταν ένα ρέμα που χώριζε τους δύο παλαιότερους οικισμούς του Ζάγκρεμπ, το Gradec και το Kaptol, ενώ μεταξύ 1899-1941, σχεδόν κάθε σπίτι εκεί ήταν οίκος ανοχής! Επειδή ήταν στο κέντρο, όλα τα παράθυρα έπρεπε να έχουν αδιαφανές γυαλί και κόκκινα φανάρια. Για το λόγο αυτό, το Ζάγκρεμπ ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη με την κατάλληλη περιοχή με τα κόκκινα φανάρια! Σήμερα φυσικά η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, αφού η Tkalčićeva είναι γεμάτη με μικρές μπουτίκ, παραδοσιακά μαγαζιά, εστιατόρια και καφετέριες, που σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας! Τέλος, στην αρχή της θα συναντήσετε ένα ηλιακό ρολόι και το άγαλμα της Κροάτισσας Mary Poppins, της Marija Juric Zagorka, συγγραφέα και πρώτης γυναίκας δημοσιογράφου της χώρας!
Grič Tunela
Το τούνελ Γκριτς (Grič Tunela) χτίστηκε το 1943, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συνδέθηκε με τις ήδη υπάρχουσες μυστηριώδεις σήραγγες του Ζάγκρεμπ. Ο πρωταρχικός σκοπός του ήταν να προστατεύσει τους πολίτες από συχνούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Κροατικού Πολέμου για την Ανεξαρτησία. Βέβαια ιστορίες και θρύλοι μιλούν για μυστικά υπόγεια περάσματα σε όλη την πόλη με έναν από αυτούς να κάνει λόγο για τον μεγάλο σεισμό του 1880, όταν οι περισσότερες από τις σήραγγες εξαφανίστηκαν, παίρνοντας μαζί όλο τον χρυσό της εκκλησίας! Σήμερα η σήραγγα Γκριτς έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό αξιοθέατο, με δωρεάν είσοδο, ενώ κατά καιρούς φιλοξενεί προσωρινές εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Art Park
Το Πάρκο της τέχνης (Art Park) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θεωρείται το ομορφότερο του Ζάγκρεμπ. Το συγκεκριμένο μέρος ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο και γεμάτο απορρίμματα, όμως το 2016 με την πρωτοβουλία της οργάνωσης Pimp my Pump και του στούντιο Lapo Lapo το πάρκο καθαρίστηκε, αναζωογονήθηκε και έγινε το πρώτο Street Art Park της Κροατίας! Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπαίθρια γκαλερί με διάφορα γκράφιτι, ενώ από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο πραγματοποιούνται συνεχώς διάφορες δωρεάν εκδηλώσεις όπως εργαστήρια, προβολές ταινιών, μουσικές συναυλίες, βραδιές DJ, τουρνουά πινγκ πονγκ, συνεδρίες ζωγραφικής, μαθήματα γιόγκα και πολλά άλλα.
Hrvatsko Narodno Kazalište
Το Κροατικό Εθνικό Θέατρο (Hrvatsko Narodno Kazalište) είναι ένα νεομπαρόκ αριστούργημα που ιδρύθηκε το 1895. Θεωρείται ένα από τα πιο κομψά κτίρια του Ζάγκρεμπ, το οποίο σχεδιάστηκε από τους διάσημους Βιεννέζους αρχιτέκτονες Ferdinand Fellner και Herman Helmer. Μπροστά από το θέατρο, θα βρείτε το Πηγάδι της Ζωής, σχεδιασμένο από τον Ivan Meštrović το 1905, με τους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι το άγαλμα του είναι ένα από τα καλύτερα έργα τέχνης του Mestrovic! Τέλος, στην σκηνή του θεάτρου έχουν εμφανιστεί αμέτρητοι καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, από χορευτές μπαλέτου μέχρι τραγουδιστές όπερας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα καλύτερα έργα της εγχώριας παραγωγής όπερας και ποιοτικές ξένες παραγωγές, οπότε αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής, μην χάσετε την ευκαιρία να το επισκεφθείτε!
Botanički vrt
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως η Κροατία είναι μια από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες σε βιοποικιλότητα! Ο Βοτανικός Κήπος του Ζάγκρεμπ (Botanički vrt) είναι κυρίως ένα επιστημονικό ίδρυμα, το οποίο αφοσιώθηκε στην έρευνα, την καλλιέργεια και την προστασία των αυτόχθονων φυτών της χώρας. Ο Βοτανικός Κήπος του Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1889, καλύπτει μια έκταση 5 εκταρίων και υπολογίζεται ότι διαθέτει πάνω 10.000 είδη φυτών! Εκεί θα βρείτε μεγάλες λίμνες για υδρόβια φυτά, πολλά μονοπάτια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του Slava Raškaj (διάσημος Κροάτης ζωγράφος) ζωγραφίστηκαν από τις λιμνούλες του κήπου. Τέλος, κατά την διάρκεια του χειμώνα ο κήπος είναι κλειστός, ώστε να προστατευτούν τα φυτά. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Τα Μουσεία
Το πρώτο μουσείο που αξίζει να επισκεφθείτε στο Ζάγκρεμπ είναι το Μουσείο των Διαλυμένων Σχέσεων (Muzej prekinutih veza). Πρόκειται για το πιο δημοφιλές μουσείο της πόλης, το οποίο πέραν από γνώσεις θα προσφέρει και αμέτρητα συναισθήματα. Βρίσκεται στο όμορφο μπαρόκ παλάτι Kulmer στην Άνω Πόλη και είναι αφιερωμένο στις αποτυχημένες σχέσεις. Στην πραγματικότητα, εκθέτει προσωπικά αντικείμενα, που έχουν απομείνει από πρώην ιδιοκτήτες, συνοδευόμενα από τις ιστορίες και τα συναισθήματά τους. Η είσοδος κοστίζει 40 κούνες (δηλαδή περίπου 5,30ε).
Ένας ακόμη χώρος τέχνης που αξίζει να επισκεφτείτε στη πόλη είναι το μουσείο της πόλης του Ζάγκρεμπ (Muzej grada Zagreba). Στο συγκεκριμένο μουσείο παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης του Ζάγκρεμπ, από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Μάλιστα το κτίριο του μουσείου αποτελεί από μόνο του ένα ιστορικό μνημείο, αφού ήταν κάποτε το Μοναστήρι των Φτωχών Clares! Η είσοδος κοστίζει 30 κούνες (δηλαδή περίπου 4ε).
Τέλος, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Muzej suvremene umjetnosti) και το Μουσείο Μιμάρα (Muzej Mimara). Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό και ως «Μουσείο με τις διαφάνειες» είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο μουσείο σε ολόκληρη τη Κροατία. Εκεί θα θαυμάσετε μια εντυπωσιακή συλλογή 5000 έργων τέχνης, κυρίως Κροατών, αλλά και διεθνών καλλιτεχνών μετά το 1950. Από την άλλη το Μιμάρα φιλοξενεί εκθέματα που καλύπτουν μια εκπληκτική ιστορία τριών χιλιετιών. Πρόκειται για 3750 έργα τέχνης που δώρισε ο Ante Topić Mimara, όπως πίνακες, αγγεία, γλυπτά, υαλικά και διάφορα άλλα αντικείμενα αξιοζήλευτης ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας. Στο πρώτο μουσείο η είσοδος κοστίζει 30 κούνες (δηλαδή περίπου 4ε), ενώ στο δεύτερο 40 κούνες (δηλαδή περίπου 5,30ε).
Πώς θα πάτε
Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Ζάγκρεμπ και το Διεθνές Franjo Tuđman Airport, μέσω της Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 10€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μπορείτε να πετάξετε για μια άλλη κοντινή χώρα, όπως η Σλοβενία, η Αυστρία ή η Βοσνία και από εκεί να προσεγγίσετε τη πόλη με τρένο ή λεωφορείο, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές και οι τιμές χαμηλές.
Πού θα μείνετε
Παρόλο που το Ζάγκρεμπ είναι μια σχετικά μικρή πόλη διαθέτει πληθώρα επιλογών στον τομέα της διαμονής. Θα πρότεινα να επιλέξετε το κομμάτι της άνω πόλης (Gornji Grad), το οποίο είναι το πιο όμορφο και πιο βολικό, καθώς θα είστε κοντά σε όλα! Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Piu Trendy Rooms, το οποίο απέχει μόλις 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης και την εκκλησία του Αγ. Μάρκου και προσφέρει μοντέρνα επιπλωμένα καταλύματα.
Πώς θα μετακινήστε
Το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Ζάγκρεμπ ονομάζεται ZET, συντομογραφία του Zagrebački Električni Tramvaj. Αποτελείται κυρίως από λεωφορεία και τραμ που κάνουν ζιγκ-ζαγκ σε όλη την πόλη και εκτείνονται πέρα από τις γειτονικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Velika Gorica, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο. Το σύστημα είναι εκτεταμένο με 19 γραμμές τραμ και 117 λεωφορεία. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε πάνω στα μέσα μεταφοράς είτε από τα κιόσκια που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη.
Τί να φάτε
Η κουζίνα της Κροατίας έχει επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και ως εκ τούτου, κάθε μέρος της χώρας έχει μια χαρακτηριστική τοπική κουζίνα. Η κουζίνα του Ζάγκρεμπ και γενικότερα της ηπειρωτικής χώρας χαρακτηρίζεται από τις πρώην σλαβικές, και τις πρόσφατες επαφές, με γειτονικούς πολιτισμούς, όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία. Χρησιμοποιείται πολύ το λαρδί (ημιστερεό προϊόν λευκού λίπους) για το μαγείρεμα και μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι, η πάπρικα και το σκόρδο. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της περιοχής είναι το Zagorski strukli (μια ζύμη που κυκλοφορεί τόσο σε αλμυρή όσο και σε γλυκιά εκδοχή), το Burek (γεμισμένη με κρέας, τυρί, σπανάκι, πατάτα ή μήλο), το cevapcici (κομμάτια κιμά από μοσχάρι, αρνί, χοιρινό με τα κρεμμύδια και μπαχαρικά), τη Maneštra (παχιά σούπα λαχανικών) και πολλά άλλα. Για πολύ καλό strukli προτείνω το La Struk, για τοπική κροατική κουζίνα τα Stari Fijaker, Batak Grill Cvjetni και Mali Medo, για πίτσα τα Nokturno και Basta, για πρωινό το Eggspress, ενώ τέλος για γλυκό και καφέ τα Meet Mia, Amelie, Oranz και Vincek Slastičarnica.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στην Κροατία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
Στη Κροατία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα κροατικά. Η πλειοψηφία όμως (κυρίως οι νέοι άνθρωποι), μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.
Το νόμισμα της χώρας είναι η Κούνα Κροατίας (HRK) και η ισοτιμία της αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 7,52 κούνες.
Το Ζάγκρεμπ είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +1).
Η Ελληνική Πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται στην οδό 18 Opaticka 12 και τα τηλέφωνα της είναι +3851 4810444, 4810437.
Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμια του Ζάγκρεμπ είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που σας μεταφέρουν είτε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων είτε στην πλατεία King Tomislav!
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Ζάγκρεμπ θα έλεγα ότι είναι ο χειμώνας. Παρόλο το τσουχτερό κρύο, η πόλη μεταμορφώνεται κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, έχοντας ψηφιστεί πολλάκις ως μια από τις ομορφότερες!
Προτεινόμενες εκδρομές → Πλίτβιτσε, Ντουμπρόβνικ, Λιουμπλιάνα
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!