3 Votes
Ιταλία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 alberobello map

 Το Αλμπερομπέλο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που θα επισκεφθείτε ποτέ. Ένα χωριό της Νότιας Ιταλίας, με μοναδική αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία και ένα ξεχωριστό vibe που όμοιο του δεν έχω ξανασυναντήσει!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Το Αλμπερομπέλο, που στα ιταλικά σημαίνει όμορφο δέντρο, βρίσκεται στην νότια Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Απουλία. Πρόκειται για μια μικρή πόλη, με μόλις 10.465 κατοίκους, η οποία είναι μέρος της κοιλάδας της Ίτρια, βορειοδυτικά του Σαλέντο, και του καρστικού οροπεδίου της Μούρτζια. Ο λόγος για τον οποίο είναι διάσημο παγκοσμίως είναι τα μικρά ασβεστολιθικά και πέτρινα κτίσματα με κωνικές, πυραμιδικές ή θολωτές στέγες, τα οποία είναι γνωστά ως Τρούλοι (trulli). Οι «τρούλοι» είναι κατασκευές με την τέχνη της ξερολιθιάς στην περιοχή της Απουλίας, δηλαδή με την παραδοσιακή τεχνική δόμησης χωρίς κανένα συνδετικό υλικό. Οι Τρούλοι του Αλμπερομπέλο θεωρούνται από τα καλύτερα σύνολα ξερολιθικών κατασκευών στην Ευρώπη και συγκαταλέγονται, από τις 6 Δεκεμβρίου του 1996, στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Rione Monti

 Η συνοικία Μόντι (Rione Monti), στο βόρειο κομμάτι της πόλης, περιλαμβάνει τα περισσότερα σπιτάκια με τρούλους και θεωρείται το κεντρικότερο και ίσως πιο τουριστικό κομμάτι του Αλμπερομπέλο. Αποτελείται από πολλές στενές λωρίδες κεκλιμένες προς τα πάνω, με άλλες να τυλίγονται κατά μήκος της πλαγιάς του λόφου και άλλες να έχουν θέα στο σύγχρονο κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε στην σειρά αμέτρητα καταστήματα με σουβενίρ, όπως καρτ ποστάλ, κούπες, κουμπαράδες, μαγνήτες, κέρματα και μικρά αντίγραφα των τρούλων. Όμως υπάρχουν και άλλα μαγαζιά που πωλούν τοπικά και ενδιαφέροντα προϊόντα, όπως ξύλο ελιάς σκαλισμένο σε σανίδες κοπής και μπολ, υφαντά σουπλά και τραπεζομάντηλα, που κατασκευάζονται μέσα και γύρω από το Αλμπερομπέλο. Ακόμη, στην συνοικία Μόντι θα βρείτε τον μικρότερο τρούλο στο Αλμπερομπέλο (Il trullo più piccolo di Alberobello). Και αυτός λειτουργεί ως κατάστημα με σουβενίρ, αλλά είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα και πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο Σιαμαίος Τρούλος (Trullo Siamese), ο οποίος είναι ο μόνος που έχει δύο ενωμένους θόλους και δύο εισόδους! Ο θρύλος λέει ότι δύο αδέρφια ζούσαν σε αυτό το κτίριο και ερωτεύτηκαν και οι δύο την ίδια γυναίκα. Αυτή όμως διάλεξε τον μικρότερο αδερφό, μετακόμισε μαζί του και έτσι ο μεγάλος αδερφός χώρισε το σπίτι στην μέση κτίζοντας έναν τοίχο!

Rione Aia Piccola

 Η συνοικία μικρή Χάγη (Rione Aia Piccola) είναι πιο ήσυχη, λιγότερο τουριστική και θα σας δώσει μια αίσθηση του πώς ήταν το Αλμπερομπέλο πριν γίνει αυτός ο καυτός τουριστικός προορισμός του σήμερα. Εδώ δεν θα βρείτε καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια και ορδές τουριστών να προσπαθούν να βγουν φωτογραφία μπροστά από κάθε κτίριο. Αυτή είναι μια οικιστική συνοικία με σπίτια, και πλέον ξενώνες, η οποία έχει κρατήσει την αυθεντικότητα της. Οι εμβληματικοί πράσινοι κάκτοι της Απουλία συμπληρώνουν τέλεια τους ασβεστωμένους τοίχους και τους πέτρινους τρούλους, ενώ τα λουλούδια σε γλάστρες προσθέτουν μόνο γοητεία σε αυτή την γοητευτική γειτονιά. Τέλος, κατά την γνώμη μου είναι το κορυφαίο σημείο για να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες με τους τρούλους χωρίς πολύ κόσμο.

arione aia piccola

Parrocchia di Sant'Antonio di Padova

 Στο υψηλότερο σημείο της συνοικίας Μόντι βρίσκεται η μοναδική εκκλησία στον κόσμο, με τέτοιου είδους τρούλο. Αναφέρομαι φυσικά στην Εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα (Parrocchia di Sant'Antonio di Padova), η οποία χτίσθηκε το 1926! Ο κύριος τρούλος του ναού έχει ύψος 18 μέτρα, ενώ το καμπαναριό βρίσκεται στα δεξιά και είναι χτισμένο σε ρωμανικό ρυθμό σε μορφή πύργου. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι πολύ λιτό, όπως οι περισσότερες εκκλησίες στην περιφέρεια. Ακολουθεί ελληνική σταυροειδή κάτοψη, έχει πέτρινες καμάρες και τοίχους, ενώ κοσμείται με τοιχογραφίες του διάσημου καλλιτέχνη από την Απουλία, Αντόλφο Ρόλο. Η είσοδος στην εκκλησία είναι φυσικά δωρεάν.

parrocchia di sant antonio

Trullo Sovrano

 Ο Κυρίαρχος Τρούλος (Trullo Sovrano) είναι ο μεγαλύτερος του Αλμπερομπέλο και χρονολογείται από τις αρχές του 1700! Πρόκειται για το σπίτι μιας εύπορης οικογενείας και πιο συγκεκριμένα του ιερέα Κατάλντο Πέρτα, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο. Αυτό το κωνικό κτίριο είναι το μόνο με αυθεντική επίπλωση και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να νιώσετε πως ζούσαν οι άνθρωποι στο Αλμπερομπέλο πριν από εκατό χρόνια! Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι είναι το μόνο τέτοιου είδους κτίσμα με υπερυψωμένο όροφο (δεύτερο επίπεδο), όμως οι τοίχοι του είναι λεπτοί με σκοπό το τζάκι που υπάρχει κάτω να ζεσταίνει ολόκληρο το σπίτι. Ο Κυρίαρχος Τρούλος είναι Εθνικό Μνημείο και συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η είσοδος στον τρούλο κοστίζει μόλις 2ε.

trullo sovrano

Casa D’amore

 Πριν από την επίσημη αναγνώριση της πόλης το 1797 από τον βασιλιά Φερδινάνδο Δ' της Νάπολης, απαγορευόταν από τους ντόπιους κόμηδες να κατασκευάζουν σταθερά κτίρια. Έπρεπε να χτίζονται μόνο με ξερολιθιά, ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν γρήγορα και εύκολα για να αποφευχθεί η φορολογία. Το σπίτι του Ντ' Αμόρε (Casa D’amore) υπογράφει ξεκάθαρα το πέρασμα από μια «παράνομη» πόλη σε μια βασιλική. Όπως λέει η λατινική επιγραφή στους τοίχους του «το πρώτο κτίριο που ανεγέρθηκε από βασιλική εξουσία». Ο Φραντσέσκο Ντ' Αμόρε, ο ιδιοκτήτης αυτού του σπιτιού, ήταν ο πρώτος πολίτης που έχτισε το σπίτι του με κονίαμα στην πόλη, αφού αυτά τα κτίρια και οι τρούλοι χτίστηκαν με τη λεγόμενη "malta" ένα μείγμα ασβέστη και ένα κόκκινο τοπικό ορυκτό, που ονομάζεται «vuolo». Σε πολλά από τα αρχαία κτίρια του Αλμπερομπέλο μπορείτε ακόμα να δείτε αυτό το συγκεκριμένο τσιμέντο ανάμεσα στις πέτρες.

casa damore

Villa Comunale Belvedere Parco

 Ένα από τα καλύτερα πράγματα να δει και να κάνει κανείς στην πόλη, είναι να θαυμάσει την υπέροχη θέα από το πάρκο Villa Comunale Belvedere. Από αυτό το μικροσκοπικό πάρκο, με το ένα μεγάλο δέντρο και τον λαβύρινθο από χαμηλούς πέτρινους τοίχους, θα έχετε μια πανοραμική θέα στη μικρή κοιλάδα του Αλμπερομπέλο. Εγκαινιάστηκε το 1985 και από τότε έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους τουρίστες. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί μια διαδρομή για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ μια σειρά από σκαλιά, καλυμμένα με τοπική πέτρα, επιτρέπει το ανέβασμα παραστάσεων και εκδηλώσεων. Η είσοδος είναι δωρεάν.

villa comunale2

Chiesa di Santa Lucia

 Ακριβώς δίπλα, στην πλατεία Τζιαν Τζιρόλαμο Ακουαβίβα (Piazza Gian Girolamo Acquaviva) θα βρείτε και την εκκλησία της Αγίας Λουκίας (Chiesa di Santa Lucia). Πρόκειται για μια μονόκλιτη εκκλησία που ιδρύθηκε αρχικά το 1823, ανακατασκευάστηκε το 1856 και υπέστη διάφορες επεμβάσεις μέχρι την τελευταία δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα. Μάλιστα, το 1904 ο Πρύτανης της εκκλησίας, εξουσιοδοτημένος από τον Επίσκοπο Αντόνιο Λαμπέρτι, έλαβε ένα λείψανο της Αγίας Λουκίας από τη Βενετία! Βέβαια, ένας από τους κύριους λόγους για να την επισκεφθείτε είναι η πανοραμική θέα σε όλο το Αλμπερομπέλο, που θα έχετε από τα σκαλιά της.

chiesa di santa lucia

Parrocchia Santuario Basilica S.S. Cosma E Damiano

 Τελευταία αλλά όχι καταϊδρωμένη, άφησα την κύρια εκκλησία του Αλμπερομπέλο, την Βασιλική των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού (Parrocchia Santuario Basilica S.S. Cosma E Damiano). Βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του Αλμπερομπέλο, λίγο έξω από την παλιά πόλη και με την σημερινή της δομή χρονολογείται από το 1885! Είναι έργο του πιο διαβόητου αρχιτέκτονα της πόλης, του Αντόνιο Κούρι και διαθέτει δυο δίδυμα καμπαναριά, ενώ το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο σε νεοαναγεννησιακό στυλ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ξύλινα αγάλματα των αγίων (1782 και 1784), που φυλάσσονται στο εσωτερικό της εκκλησίας, καθώς επίσης η λειψανοθήκη που περιέχει μερικά κομμάτια οστών των αγίων. Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου γιορτάζονται οι άγιοι, ένα γεγονός, που συγκαλεί πλήθος προσκυνητών από τις κοντινές κωμοπόλεις και, όπως λέει η παράδοση, διανύουν όλη τη διαδρομή με τα πόδια! Η είσοδος στον ναό είναι φυσικά δωρεάν.

basilica cosma damiano

Πώς θα πάτε

 Στο Αλμπερομπέλο δεν υπάρχει φυσικά κάποιο αεροδρόμιο οπότε θα πρέπει να ταξιδέψετε πρώτα σε κάποια γειτονική μεγάλη πόλη και από εκεί να καταλήξετε στο Αλμπερομπέλο. Η πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή είναι μέσω Μπάρι. Η οικονομικότερη λύση λοιπόν για να ταξιδέψει κάποιος στο Μπάρι από Θεσσαλονίκη, προσφέρεται από την Ryanair, με μια ενδιάμεση στάση στην Μπολόνια στα 60€ μετ’ επιστροφής! Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε μια απευθείας πτήση από Αθήνα με την Volotea, από 62€ μετ’ επιστροφής! Από εκεί θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο ή τρένο για το Αλμπερομπέλο, το οποίο κοστίζει 8-10€ μετ’ επιστροφής και θα βρίσκεστε στον τελικό προορισμό σας, σε κάτι περισσότερο από μια ώρα.

Πού θα μείνετε

 Η αλήθεια είναι ότι η διαμονή στο Αλμπερομπέλο είναι σχετικά ακριβή, αλλά το να μείνεις σε ένα σπιτάκι με τους χαρακτηριστικούς τρούλους είναι τρομερή εμπειρία. Το κατάλυμα που έχω να προτείνω, είναι το Charming Trulli, που βρίσκεται στην καρδιά του Αλμπερομπέλο και προσφέρει υπέροχα ανακαινισμένα δωμάτια που έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

Πώς θα μετακινήστε

 Το Αλμπερομπέλο είναι μια μικρή πόλη, όπου στο ιστορικό της κέντρο μάλιστα δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Έτσι με το που φτάσετε εκεί δεν θα χρειαστείτε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, παρόλο που υπάρχουν λεωφορεία που την συνδέουν με άλλες περιοχές. Ακόμη, υπάρχουν φυσικά ταξί, τα οποία όμως είναι κάπως ακριβά και θα τα πρότεινα μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Τι να φάτε

 Πέραν από τα κλασικά ιταλικά πιάτα, στο Αλμπερομπέλο θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιες τις τοπικές του λιχουδιές. Το πιο διάσημο πιάτο της περιοχής είναι τα ζυμαρικά Orecchiette, που μοιάζουν με “αυτάκια”, συνοδευμένα με παστό γαύρο! Εξίσου διάσημα είναι η Zampina, που μοιάζει με λουκάνικό από διάφορα είδη κρέατος, οι bombette, που είναι γεμιστά κεφτεδάκια με τυρί, ζυμαρικά Cavatellucci με θαλασσινά, focaccia di Βari, που είναι ουσιαστικά πατητό ψωμί με ντομάτα, ελιές και ελαιόλαδο. Μια καλη επιλογή για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις είναι το Masseria Papaperta, για φοκάτσια προτείνω το La Lira Focacceria, ενώ για καφέ και γλυκό το Martinucci Laboratory Alberobello. Τέλος, στο Αλμπερομπέλο θα βρείτε πολύ ποιοτικά τοπικά κρασιά, οπότε μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα από τα δεκάδες οινοποιία που θα βρείτε στο χωριό.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στην Ιταλία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στο Αλμπερομπέλο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν αγγλικά, οπότε ζητήστε διευκρινήσεις στην αγγλική γλώσσα.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Το Αλμπερομπέλο είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Στο Αλμπερομπέλο δεν υπάρχει ελληνική πρεσβεία ή κάποιο ελληνικό προξενείο οπότε αν χρειαστείτε οτιδήποτε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινότερο, το οποίο βρίσκεται στην Μπάρι στην οδό Via Amendola 172/C και τα τηλέφωνο της είναι +39 080 5468049, 5461657.

Το κλίμα της Ιταλίας μοιάζει αρκετά με αυτό της Ελλάδας, οπότε υπάρχουν ήπιοι χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ιδανική περίοδος επίσκεψης θεωρώ ότι είναι το Φθινόπωρο ή Άνοιξη.Προτεινόμενες εκδρομές → Μπάρι, Ματέρα, Μονόπολη, Πολινιάνο Α Μάρε

alberobello lang

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com