Ιρλανδία

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 dublin map

 Το Δουβλίνο τα έχει όλα και συμφέρει. Μεσαιωνικά κτίρια, εντυπωσιακούς ναούς, ανάποδη οδήγηση, ιρλανδέζικες παμπ και άφθονη μπύρα. Και αυτή είναι μόνο η μια όψη της πόλης. Η ιρλανδική πρωτεύουσα έχει και μοντέρνα πλευρά γεμάτη με ολοζώντανους πεζόδρομους, graffiti, street food, περιπλανώμενους μουσικούς και πολλά ακόμη που περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Λίγα λόγια για τη πόλη

 Το Δουβλίνο είναι η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και η μεγαλύτερη πόλη στο νησί. Βρίσκεται περίπου στο μέσο της ανατολικής ακτής του νησιού, στην εκβολή του ποταμού Λίφεϋ και φυσικά θεωρείται το πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Παράλληλα θεωρείται ένα παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό κέντρο (23ο στην κατάταξη των κυριότερων οικονομικών κέντρων), ενώ είναι η πόλη με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό στη ευρωπαϊκή ήπειρο και αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο με πλήθος κορυφαίων πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών κέντρων. Αρχικά ιδρύθηκε σαν κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς και είναι η κύρια πόλη της Ιρλανδίας από την εποχή του Μεσαίωνα! Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τις ιρλανδικές λέξεις "Dubh linn" που σημαίνουν μαύρος βάλτος ή μαύρη λίμνη, ενώ το ιρλανδικό της όνομα είναι "Baile Atha Cliath" και σημαίνει "τόπος δίπλα στο πέρασμα με τις καλαμιές". Σήμερα ο πληθυσμός του Δουβλίνου υπολογίζεται στους 505.739 κατοίκους μέσα στην πόλη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή ζουν 1.661.185 εκατομμύρια κάτοικοι. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

O’ Connell Street

 Μια σωστή εξερεύνηση του Δουβλίνου ξεκινάει πάντα από την οδό Ο' Κόνελ (O’Connell Street). Πρόκειται για τον ίσως πιο κεντρικό και σίγουρα πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, στον οποίο θα βρείτε πέραν από εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα, εστιάτορα, pubs και κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα κτήρια της πόλης. Πρώτο και εντυπωσιακότερο το κτίριο GPO WITNESS history Exhibition, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια που έχουν διατηρηθεί στην ιρλανδική πρωτεύουσα και φιλοξενεί το κεντρικό ταχυδρομείο (General Post Office) και το μουσείο με ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν από την εξέγερση του 1916 (GPO Museum)!

oconnell street

 Ακριβώς απέναντι ορθώνεται η Βελόνα (the Spire) ή Μνημείο του Φωτός (Monument of Light), όπως είναι το επίσημο όνομα του. Πρόκειται για ένα θεόρατο ατσάλινο κατασκεύασμα 120 μέτρα ψηλό, το οποίο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Ian Ritchie, που αποσκοπούσε σε μια «κομψή και δυναμική απλότητα που γεφυρώνει την τέχνη και την τεχνολογία». Το αν τελικά το πέτυχαν είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, καθώς οι ντόπιοι δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση την Βελόνα.

oconnell street4

 Τέλος, στο τέλος του δρόμου, εκεί όπου η O’Connell Street συναντιέται με τον ποταμό Λίφι (Liffey River), στέκεται αγέρωχη και η προτομή-μνημείο του Ντάνιελ Ο' Κόνελ (O'Connell Monument). Ο Ντάνιελ Ο' Κόνελ ήταν ένας σπουδαίος ιρλανδός πολιτικός του 19ου αιώνα και ο πρώτος εθνικός ηγέτης της χώρας!

oconnell street5

Ha’Penny Bridge - O’ Connell Bridge

 Αφήνοντας πίσω την O’Connell Street θα βρεθείτε στον ποταμό Λίφι. Ο συγκεκριμένος ποταμός χωρίζει ουσιαστικά την πόλη στα δύο και μπορεί κανείς να περάσει στην απέναντι όχθη από πάνω από δέκα γέφυρες! Η παλαιότερη και πιο διάσημη από αυτές είναι φυσικά η Ha’penny Bridge, η οποία χτίσθηκε το 1816. Αυτή η πεζογέφυρα χρησίμευε σαν είσοδος εμπορευμάτων από τη βόρεια στη νότια πλευρά της πόλης και το κόστος ήταν μόλις μισή πέννα (half penny), κάτι που της χάρισε και το όνομά της.

hapenny bridge

 Η δεύτερη γέφυρα που αξίζει να περπατήσετε είναι η γέφυρα Ο' Κόνελ (O’Connell Bridge), που αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου δρόμου και χρονολογείται από το 1790. Από εκεί θα έχετε την δυνατότητα να αντικρύσετε την ίσως πιο χαρακτηριστική εικόνα του Δουβλίνου, δηλαδή τον ποταμό Λίφι και από πίσω την γέφυρα Ha’penny.

oconnell bridge

Christ Church Cathedral–St Patrick's Cathedral

 Η μεγαλύτερη και πιο επιβλητική εκκλησία της Ιρλανδίας είναι αδιαμφισβήτητα ο Καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick's Cathedral). Ο συγκεκριμένος ναός είναι αφιερωμένος στον προστάτη άγιο της πόλης και ιδρύθηκε το 1191 από τον επίσκοπο John Comyn, στην θέση ενός μικρότερου ναού που τιμούσαν πάλι τον ίδιο άγιο. Εκεί πραγματοποιούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις της χώρας, από τον εορτασμό των εθνικών επετείων έως τις κηδείες υψηλά ιστάμενων κρατικών λειτουργών. Η είσοδος στον ναό κοστίζει 8ε.

 Η έτερη εκκλησία του Δουβλίνου που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Καθεδρικός ναός της Εκκλησίας του Χριστού (Christ Church Cathedral). Πρόκειται για την παλαιότερη μεσαιωνική εκκλησία της πόλης, η οποία χρονολογείται από το 1028! Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει τα μεγαλοπρεπή παράθυρα, την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της εκκλησίας, αλλά και να ανακαλύψει τους ιστορικούς θησαυρούς του Δουβλίνου! Ένας από αυτούς είναι η βιτρίνα με τις μούμιες μιας γάτας και ενός ποντικιού που οι ντόπιοι αποκαλούν “Τομ και Τζέρι”! Η είσοδος σε αυτόν τον ναό κοστίζει 10ε.

christ church cathedral

Dublinia

 Και από τον Καθεδρικό ναό της Εκκλησίας του Χριστού μπορείτε να μεταφερθείτε στην άλλη πλευρά του δρόμου και στο μουσείο Ντουμπλίνια (Dublinia), μέσω μιας πέτρινης εσωτερικής γέφυρας. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι τελείως διαφορετικό από ότι έχετε συνηθίσει αφού μέσα από πρωτοποριακούς τρόπους, διαδραστικά εκθέματα και κανονικούς ηθοποιούς, παρουσιάζεται ολόκληρη η ιστορία των Βίκινγκς και της Μεσαιωνικής πόλης. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 15ε.

dublinia2

Dublin Castle

 Το Κάστρο του Δουβλίνου (Dublin Castle) χτίσθηκε το 1204 υπό τις διαταγές του βασιλιά Ιωάννη με σκοπό την αμυντική θωράκιση της πόλης και υπολογίζεται ότι ο μεσαιωνικός του πύργος είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης. Στο βάθος των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί ως οχυρωματικό έργο, βασιλική κατοικία και έδρα της νεοσύστατης ηγεσίας του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος για την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για διάφορες κρατικές τελετές ή δεξιώσεις. Στις αίθουσές του θα θαυμάσεις μία εξαιρετική συλλογή από πίνακες και έπιπλα, ενώ στην υπόγεια κρύπτη θα δείτε επίσης απομεινάρια απ’ το φρούριο των Βίκινγκς που υπήρχε στην τοποθεσία. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε τα προεδρικά διαμερίσματα, το νεο-γοτθικό Βασιλικό Παρεκκλήσι και τους εντυπωσιακούς κήπους του κάστρου, όπου κάποτε βρισκόταν η μαύρη λίμνη (Dubh Linn), η οποία έδωσε το όνομά της στην ιρλανδική πρωτεύουσα. Η είσοδος στο κάστρο κοστίζει 8ε.

dublin castle

Temple Bar

 Η συγκεκριμένη συνοικία βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Λίφι και θεωρείται το πιο τουριστικό κομμάτι της πόλης. Έχει διατηρήσει τον μεσαιωνικό της χαρακτήρα, με τα παραδοσιακά κτίρια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, ενώ το όνομα της μάλλον προέρχεται από τον Sir William Temple. Ο Sir Temple διετέλεσε κοσμήτορας του Trinity College του Δουβλίνου το 1609 και διατηρούσε την έπαυλή του σε αυτή την περιοχή. Ο ναός των μπαρ (Temple Bar) είναι γνωστός κυρίως για την νυχτερινή του ζωή, που διαρκεί έως το επόμενο πρωί, οπότε θα πάρετε μια γεύση για το πώς διασκεδάζουν οι Ιρλανδοί. Εκεί θα βρείτε από βικτωριανές παμπ μέχρι μοντέρνα κοκτέιλ μπαρ, με κοινό χαρακτηριστικό τους την καλή διάθεση και την αγάπη για διασκέδαση. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι φυσικά η ομώνυμη θρυλική παμπ “Temple Bar”, την οποία θα την αναγνωρίσετε από την κόκκινη πρόσοψη της και τον άπλετο κόσμο που περιμένει απέξω για να πιεί την παραδοσιακή μαύρη μπύρα της Ιρλανδίας! Πρόταση μου είναι να μην μείνετε μόνο στην συγκεκριμένη παμπ, η οποία συγκεντρώνει και τους περισσότερους τουρίστες, αλλά να επισκεφθείτε και άλλες όπως η Brazen Head, η οποία είναι και η παλαιότερη της χώρας (1168)!

temple bar

Trinity College

 Το κολέγιο της Αγίας Τριάδας (Trinity College) είναι το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας και αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο. Ιδρύθηκε το 1592 με απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης και σήμερα βρίσκεται στην 43η θέση του καταλόγου των σημαντικότερων πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο! Πέραν από την βόλτα στο campus του πανεπιστημίου, αξίζει να εισέλθετε και στην βιβλιοθήκη του, η οποία φιλοξενεί μεταξύ άλλων, ένα σπάνιο έκθεμα. Το Book of Kells, είναι ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα, που θεωρείται το πρώτο έγχρωμο βιβλίο στον κόσμο και τεκμηριώνει τα τέσσερα ευαγγέλια της ζωής του Ιησού Χριστού. Η είσοδος στο Book of Kells κοστίζει 18ε και το εισιτήριο θα πρέπει να το έχετε κλείσει από πριν online!

trinity college4

Molly Malone Statue

 Το άγαλμα της Μόλι Μαλόουν (Molly Malone Statue) θεωρείται ένα από τα ορόσημα της πόλης. Αυτό το χάλκινο άγαλμα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Χιλιετίας του Δουβλίνου το 1988 και αναπαριστά μια φανταστική ηρωίδα (ιχθιοπώλισσα στο επάγγελμα). Η Μόλι Μαλόουν είναι πρωταγωνίστρια του ομώνυμου παραδοσιακού ιρλανδικού τραγουδιού, το οποίο έχει γίνει ο ανεπίσημος ύμνος του Δουβλίνου.

molly malone statue

Oscar Wilde Monument

 Ένα ακόμη άγαλμα στο Δουβλίνο που αξίζει να δείτε από κοντά είναι αυτό του διάσημου συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde Monument). Στην άκρη του πάρκου της πλατείας Μέρριον (Merrion Square Park) θα συναντήσετε το πολύχρωμο άγαλμα του Ιρλανδού συγγραφέα καθισμένο πάνω σε έναν βράχο, καθώς επίσης κάποιες πλάκες με μερικά από τα διασημότερα αποφθέγματά του. Λίγο παρακάτω μπορείτε να επισκεφτείτε και το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, ενώ τέλος πρώτες εκδόσεις και άλλα σπουδαία εκθέματα για την ζωή του υπάρχουν στο Dublin Writers Museum.

oscar wilde monument

Phoenix Park

 Το πράσινο στολίδι της πόλης δεν είναι άλλο από το πάρκο του Φοίνικα (Phoenix Park). Βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι του Δουβλίνου και αποτελεί το μεγαλύτερο περιφραγμένο πάρκο σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης. Για να καταλάβετε το μέγεθος του, αρκεί να αναλογιστείτε ότι είναι μεγαλύτερο από όλα τα πάρκα του Λονδίνου μαζί! Βρισκόμενοι εκεί θα ζήσετε μερικές απ’ τις πιο ανέμελες στιγμές σας στην ιρλανδική πρωτεύουσα, αφού θα βρείτε έναν ζωολογικό κήπο, γήπεδα όλων των σπόρ, ιστορικά κτίρια όπως το Farmleigh και το σπίτι του Προέδρου της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, ενώ θα έχετε την δυνατότητα να ταΐσετε τα ελάφια που τριγυρνάνε ελεύθερα εκεί από τον 17ο αιώνα! Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ιρλανδική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην UNESCO για να χαρακτηριστεί το πάρκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

phoenix park

Kilmainham Gaol

 Μια διαφορετική εμπειρία που μπορεί να ζήσει κάποιος επισκεπτόμενος το Δουβλίνο είναι να περάσει το κατώφλι της πρώην φυλακής Kilmainham Gaol, που σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως φυλακή από 1796 μέχρι και το 1924, ενώ τον εικοστό αιώνα συνδέθηκε με μερικά απ’ τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ιρλανδίας. Στους χώρους της φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή ακόμα και εκτελέστηκαν δεκάδες πολίτες ή στελέχη οργανώσεων που πάλεψαν για την ανεξαρτησία της χώρας. Κάτα την ξενάγηση θα έχετε την δυνατότητα να μάθετε για την ιστορία του τόπου, τους ανθρώπους που φυλακίστηκαν εκεί και τις συνθήκες κράτησης του. Το εισιτήριο κοστίζει 8ε και πρέπει να το κλείσετε και αυτό online.

kilmainham gaol

Guinness Storehouse

 Όταν μιλάμε για Ιρλανδία, ένα είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, η μπύρα. Και όχι κάποια τυχαία μπύρα, αλλά η Guinness! Το πρώην εργοστάσιο της εταιρίας (Guinness Storehouse) έχει μετατραπεί σε έναν εκθεσιακό χώρο, στον οποίο θα μάθετε τα πάντα γύρω από την μπύρα και την διαδικασία παραγωγής της. Συγκεκριμένα στο ισόγειο παρουσιάζεται ο ιδρυτής της βιομηχανίας Arthur Guinness, αλλά και τα τέσσερα βασικά συστατικά του ποτού (νερό, κριθάρι, λυκίσκος και μαγιά), ενώ όσο ανεβαίνετε πληθαίνουν και οι πληροφορίες και τα διαδραστικά εκθέματα. Στον έβδομο όροφο, στο Gravity Bar, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια παγωμένη μαύρη μπύρας με 360 μοίρες θέα στην πόλη του Δουβλίνου! Η είσοδος κοστίζει 18-25 ευρώ, ανάλογα με την ώρα που θα επιλέξετε και η κράτηση πρέπει να γίνει online, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η μπύρα στο τέλος του τουρ.

guinness storehouse

National Museum of Ireland

 Το Δουβλίνο είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, με πλούσια ιστορία και σπάνια πολιτιστική και λογοτεχνική κληρονομιά. Για να πάρετε μια μόνο γεύση από αυτά αρκεί να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας (National Museum of Ireland), το οποίο χωρίζεται σε τρία «υπομουσεία»! Το πρώτο είναι η Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery), η οποία διαθέτει μια εκτεταμένη, αντιπροσωπευτική συλλογή ιρλανδικών πινάκων και είναι επίσης γνωστή για την ιταλική μπαρόκ και την ολλανδική ζωγραφική. Το Δεύτερο είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum), το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια αντικείμενα στους τομείς της ζωολογίας και της γεωλογίας, με ένα εκατομμύριο από τα δείγματα να είναι έντομα. Τέλος, το τρίτο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο (Archaiological Museum), που ειδικεύεται στις ιρλανδικές και άλλες αρχαιότητες που χρονολογούνται από τη Λίθινη Εποχή έως τον Ύστερο Μεσαίωνα. Η είσοδος και στα τρία μουσεία είναι δωρεάν.

national museum2

Πώς θα πάτε

 Η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικώς με το Δουβλίνο και το Διεθνές Αεροδρόμιο Δουβλίνου, μέσω της Ryanair, όπου με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 48€ μετ’ επιστροφής!

Πού θα μείνετε

 Επισκεπτόμενοι το Δουβλίνο θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η διαμονή είναι ιδιαίτερα ακριβή! Αυτό που λέμε σχέση ποιότητας-τιμής δεν υπάρχει, καθότι όλα τα ξενοδοχεία είναι υπερτιμημένα. Η πρόταση μου είναι το Academy Plaza Hotel, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στο κέντρο της πόλης, το οποίο διαθέτει όλες τι σύγχρονες ανέσεις σε σχετικά φυσιολογικές τιμές!

Πώς θα μετακινήστε

 Στο Δουβλίνο δεν υπάρχει μετρό, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας. Τα λεωφορεία, που είναι διώροφα, μαζί με τα τραμ αποτελούν τα κύρια μέσα μεταφοράς στη πόλη, με πολύ τακτικά δρομολόγια και στάσεις, χωρίς υπερβολή, ανά δυο μέτρα, οπότε σίγουρα ένα από όλα αυτά θα σας πάει στον προορισμό σας. Όσον αναφορά τα ταξί είναι σχετικά ακριβά, αλλά στο νησί λειτουργούν εφαρμογές τύπου uber, από όπου μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο ταξί φθηνότερα. Τέλος, το να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο Δουβλίνο δεν είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι είναι πανάκριβα και ότι η οδήγηση γίνεται ανάποδα, οι Ιρλανδοί δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τις οδηγικές τους ικανότητες!

Τί να φάτε

 Η αρχή της παραδοσιακής ιρλανδικής κουζίνας είναι απλή: χορταστική και νόστιμη. Σε αυτή την πρακτική χώρα, το κρέας και οι πατάτες έχουν μεγάλη εκτίμηση και βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Ακόμη, οι μέθοδοι επεξεργασίας των συστατικών είναι επίσης απλές: ψήνονται, βράζονται ή τηγανίζονται. Ως εκ τούτου, η τοπική εθνική κουζίνα αποκαλείται συχνά αγενής - αυτό είναι ένα στερεότυπο που έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των αιώνων και διαψεύδεται σε λίγα λεπτά στο ιρλανδικό τραπέζι. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της χώρας είναι το Boxty (τηγανητό πατατόψωμο), μανιτάρια γεμιστά με βότανα, Coddle (λουκανόσουπα), πουρέδες, ψωμί σόδας, αρνί στιφάδο και Barmbrack (κέικ με σταφίδες). Για να πάρετε μια γερή δόση της ιρλανδικής κουζίνας και κουλτούρας, προτείνω να επισκεφτείτε τις μπυραρίες The Temple Bar (πιο τουριστική), The Brazen Head και The Porter House. Για ιταλικό προτείνω το Forno 500, για πεντανόστιμες τάρτες το Queen of Tarts και για παγωτό το Gino’s Gelato.

Χρήσιμες πληροφορίες

ireland info

Στην Ιρλανδία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στη Ιρλανδία η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αγγλικά, όμως η ιρλανδική προφορά είναι ιδιαίτερη, έτσι ίσως πολλές φορές να δυσκολευτείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούν. Βέβαια, όλοι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και καταδεκτικοί και θα σας βοηθήσουν, αφού εκτιμούν πολύ ότι μιλάτε την γλώσσα τους.

Το νόμισμα της χώρας είναι φυσικά το ευρώ!

Το Δουβλίνο είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα (GMT 0).

Στο Δουβλίνο η οδήγηση γίνεται ανάποδα, για αυτό να προσέχετε πως περνάτε απέναντι από τους δρόμους.

Η Ελληνική Πρεσβεία στο Δουβλίνο βρίσκεται στην οδό 1 Upper Pembroke Street και τα τηλέφωνα της είναι +3531 6767254, 6767255.

Η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου είναι απλή, αφού υπάρχουν συνεχή δρομολόγια λεωφορείων, που σας μεταφέρουν στην οδό O’Connell!

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το Δουβλίνο θα έλεγα ότι είναι ο Μάρτιος και πιο συγκεκριμένα η 17η αυτού του μήνα, όταν και γιορτάζεται η πασίγνωστη σε όλους St. Patrick’s Day.


Προτεινόμενες εκδρομές → Κόρκ, Γκάλγουεϊ, Βράχοι του Μοχέρ

dublin info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com