Άγιος Μαρίνος

Votes:

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

 san marino map

 Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο και ένα από τα τρία στον κόσμο που περιβάλλεται εντελώς από άλλο! Παρόλο το μέγεθος του όμως έχει πολλά να προσφέρει σε όποιον το επισκέπτεται. Φυσική ομορφιά, μεσαιωνικά κτίρια, αναγεννησιακό ύφος, μεσογειακός αέρας και πεντανόστιμο φαγητό είναι μόνο κάποιοι από τους πολλούς λόγους, που πρέπει να σας κάνουν να προσθέσετε τον Άγιο Μαρίνο στην ταξιδιωτική σας λίστα!

Λίγα λόγια για την χώρα

 Ο Άγιος Μαρίνος ή Σαν Μαρίνο είναι ένα περίκλειστο μικροκράτος, που περιβάλλεται από την Ιταλία. Βρίσκεται στην κεντρική ιταλική χερσόνησο, στη βορειοανατολική πλευρά των Απεννίνων όρων και συχνά αναφέρεται ως το παλαιότερο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο! Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον Μαρίνο της Ραμπ, έναν χριστιανό λιθοξόο στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 301, όταν, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον διωγμό του Διοκλητιανού, κατέφυγε στον τόπο που βρίσκεται σήμερα το κρατίδιο και έχτισε μια εκκλησία. Eίναι το πέμπτο μικρότερο κράτος του κόσμου, με έκταση μόλις 61,19 τ.χλμ. και κατοικούν εκεί 33.812 μόνιμοι κάτοικοΙ. Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την χώρα για πρώτη φορά.

Piazza della Liberta

 Η Πλατεία Ελευθερίας (Piazza della Liberta) είναι ίσως το κεντρικότερο σημείο του Αγίου Μαρίνου. Στην μια της πλευρά δεσπόζει το Δημαρχείο-Κοινοβούλιο (Palazzo Pubblico), το οποίο φιλοξενεί την κυβέρνηση του κράτους. Πρόκειται για ένα κτίριο νεογοτθικής αρχιτεκτονικής, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φραντσέσκο Ατζούρι στα τέλη του 1800 και κατασκευάστηκε από πέτρα λαξευμένη από το όρος Τιτάνο. Ακόμη, η πρόσοψη του κτιρίου είναι διακοσμημένη με τα οικόσημα των τεσσάρων δήμων του Αγίου Μαρίνου, ενώ αξίζει να εισέλθετε στο εσωτερικό του για να θαυμάσετε την Αίθουσα του Συμβουλίου, όπου παίρνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Τέλος, μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς. Οι Φρουροί του βράχου (Guardie di Rocca), που αποτελούν κομμάτι του μικρότερου στρατού στον κόσμο, θα σας συνεπάρουν με τις πολύχρωμες στολές τους!

apiazza della liberta3

Basilica dι San Marino

 Η Βασιλική του Αγίου Μαρίνου (Basilica di San Marino) είναι το καμάρι του κρατιδίου. Πρόκειται για μια νεοκλασική βασιλική εκκλησία, η οποία χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (1836) στα θεμέλια μιας ρωμανικής εκκλησίας του τέταρτου αιώνα. Είναι φυσικά αφιερωμένη στον Άγιο Μαρίνο, τον ιδρυτή και προστάτη της πόλης, λείψανα του οποίου φυλάσσονται στο εσωτερικό της! Βρίσκεται στην Πλατεία Ντόμους Πλέμπις (Piazzale Domus Plebis) στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου και θα σας εντυπωσιάσει όχι μόνο με την εξωτερική της όψη, αλλά και με το ατμοσφαιρικό της εσωτερικό. Αυτό είναι χτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό, με προστώο οκτώ κορινθιακών κιόνων, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με πανέμορφα αγάλματα. Το πιο διάσημο από αυτά είναι ένα άγαλμα του Αγίου Μαρίνου από τον Ταντολίνο. Η είσοδος είναι δωρεάν.

basilica dι san marino2

Piazza Giuseppe Garibaldi

 Ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στον Άγιο Μαρίνο είναι και η πλατεία του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι (Piazza Giuseppe Garibaldi). Βγάλτε από το μυαλό σας όποια εικόνα έχετε από πλατεία, αφού η συγκεκριμένη διαφέρει κατά κόρον. Πρόκειται ουσιαστικά πιο πολύ για μια διασταύρωση δυο λιθόστρωτων δρόμων, στην μέση της οποίας δεσπόζει η προτομή του ιταλού ήρωα, που δημιουργήθηκε το 1882 από τον καλλιτέχνη Στέφανο Γκαλέτι. Πίσω από το συγκεκριμένο μνημείο βρίσκεται το Hotel Titano του 19ου αιώνα, η βεράντα του οποίοι χαρίζει θέα στην ομώνυμη πλατεία. Ακόμη, η δυτική πλευρά της πλατείας χαρακτηρίζεται από κομψές στοές, κάτω από τις οποίες υπάρχουν μια σειρά από καταστήματα με σουβενίρ και το Νομισματικό Φιλοτελικό Γραφείο, που πουλά συλλεκτικά νομίσματα, γραμματόσημα και τηλεκάρτες. Τέλος, εκεί βρίσκεται και το Γραφείο Τουρισμού του Αγίου Μαρίνου, στο οποίο μπορείτε να σφραγίσετε το διαβατήριο σας με 5ε, σαν μια μορφή αναμνηστικού.

piazza giuseppe garibaldi

Prima Torre - La Rocca – Guaita

 Το σύμβολό του Αγίου Μαρίνου είναι ο τρίκορφος λόφος του Τιτάνα με τα τρία φρούρια, το καθένα με έναν πύργο που εκπροσωπεί τις τρεις κορυφές του. Όλοι οι πύργοι χαρίζουν υπέροχη θέα στα Απέννινα όρη, στη παράκτια πεδιάδα, το Ρίμινι και τη θάλασσα μέχρι την ακτή της Δαλματίας. Αυτά συνδέονται με ένα πλακόστρωτο μονοπάτι, όπου τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, θα βρείτε διάφορα μαγαζάκια που πωλούν σνακ, ποτά και αναμνηστικά. Ο πρώτος από τους τρείς πύργους ονομάζεται Γκουαΐτα (Guaita) και είναι ο παλαιότερος σε ηλικία από τους τρείς. Κατασκευάστηκε κατά τον 11ο αιώνα, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα χρησίμευσε ως φυλακή. Πρόκειται για τον, κατά την γνώμη μου, πιο εντυπωσιακό πύργο του Αγίου Μαρίνου, τον οποίο μάλιστα μπορείτε και να επισκεφθείτε. Το εισιτήριο κοστίζει 6ε και περιλαμβάνει και την είσοδο στο Palazzo Pubblico.

Seconda Torre - De la Fratta - Cesta

 Ο δεύτερος πύργος ονομάζεται Τσέστα (Cesta) και είναι ο ψηλότερος από τους τρείς. Κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα, ενώ τόσο αυτός, όσο και οι άλλοι δύο πύργοι αναπαριστώνται επάνω στην εθνική σημαία και το εθνόσημο του κρατιδίου. Σε κανονικές συνθήκες μέσα στον δεύτερο πύργο λειτουργεί ένα μουσείο αρχαίων όπλων, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1956, όμως την δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκεται υπό συντήρηση και δεν είναι επισκέψιμος! Όταν λειτουργεί υπάρχει ενιαίο εισιτήριο επίσκεψης για τους δύο πρώτους πύργους που κοστίζει 10ε.

cesta2

Terza Torre – Montale

 Ο τρίτος πύργος ονομάζεται Μοντάλε (Montale) και βρίσκεται στην χαμηλότερη εκ των κορυφών του όρους Τιτάνο. Κατασκευάστηκε κατά τον 14ο αιώνα και σε αντίθεση με τους άλλους δύο πύργους που κατασκευάστηκαν επί του όρους, ο Μοντάλε δεν είναι ανοιχτός στο κοινό. Ο Άγιος Μαρίνος έχει, επίσης, ένα τοπικό γλυκό το οποίο λέγεται Λα τόρτα ντι τρέι μόντι (Κέικ των Τριών Βουνών/Πύργων), ενώ αποτελεί και χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, με το περιεχόμενό του να είναι βάση βάφλας με επικάλυψη σοκολάτας.

montale

Τα Μουσεία

 Παρά το μέγεθος του, ο Άγιος Μαρίνος διαθέτει κάποια αξιόλογα μουσεία που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το πρώτο από αυτά είναι το Κρατικό Μουσείο (Museo di Stato di San Marino), το οποίο στεγάζεται στο ιστορικό Palazzo Pergami Belluzzi. Το μουσείο διατηρεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή έως τον πρώιμο Μεσαίωνα (τα περίφημα χάλκινα αναθηματικά αγάλματα "Tanaccia" και το χρυσό αφεντικό "Tesoro di Domagnano"), πίνακες και γλυπτά του Γκουερτσίνο, πίνακες ζωγραφικής του 17ου αιώνα και αρχαία νομίσματα του Αγίου Μαρίνου (1865-1938), καθώς επίσης ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο, τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους. Η είσοδος κοστίζει 8ε.

museo di stato

 Τέλος, πολύ ιδιαίτερα είναι το Μουσείο Κεριού (Museo delle Cere), με 100 κέρινες φιγούρες ιστορικών προσωπικοτήτων και το Μουσείο Περιέργειας (Museo delle Curiosità), όπου εκτίθενται διάφορα παράξενα αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα εκεί θα βρείτε μεταξύ άλλων, πανύψηλα παπούτσια για τις πλημμύρες της Βενετίας, τα πιο μακριά νύχια του κόσμου, ποντικοπαγίδες του 1700, ρολόγια που αναδίδουν διαφορετική μυρωδιά κάθε ώρα της μέρας και ντοκουμέντα από τους πιο ψηλούς και κοντούς ανθρώπους που γεννήθηκαν στον πλανήτη! Η είσοδος στο πρώτο κοστίζει 6ε , ενώ στο δεύτερο 8ε.

museo delle curiosità

Πώς θα πάτε

 Στον Άγιο Μαρίνο δεν υπάρχει φυσικά κάποιο αεροδρόμιο οπότε θα πρέπει να ταξιδέψετε πρώτα σε κάποια γειτονική μεγάλη πόλη της Ιταλίας και από εκεί να καταλήξετε στο κρατίδιο του Αγίου Μαρίνου. Η πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή είναι να πετάξετε αρχικά στην Μπολόνια μέσω της Ryanair με 60€ μετ’ επιστροφής, από εκεί να μεταβείτε στην πόλη του Ρίμινι με τρένο και τέλος να πάρετε το λεωφορείο (BonelliBus & Benedettini)για Άγιο Μαρίνο με 6ε.

Πού θα μείνετε

 Λόγω του μεγέθους του κρατιδίου, οι επιλογές καταλυμάτων δεν είναι αμέτρητες. Η όλη μαγεία αυτού του μέρους συμπυκνώνεται εντός της παλιάς του πόλης, οπότε θα πρότεινα να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο ή δωμάτιο μέσα σε αυτή. Η πρόταση μου λοιπόν είναι το Hotel Titano, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Αγίου Μαρίνου και διαθέτει δωμάτια με θέα την Τοσκάνη, της Αδριατική Θάλασσας και των Απεννίνων.

Πώς θα μετακινήστε

 Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα περίκλειστο μικροκράτος, στην παλιά πόλη του οποίου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται κιόλας, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και όλα μπορείτε να τα γυρίσετε με τα πόδια. Παρόλα αυτά ο Άγιος Μαρίνος δεν είναι μόνο η παλιά πόλη, αφού στα προάστια του ζουν χιλιάδες άνθρωποι. Εκεί υπάρχουν λεωφορεία που καλύπτουν το συγκεκριμένο μέρος, ενώ λειτουργεί και τελεφερίκ που φτάνει μέχρι τα τείχη της παλιάς πόλης. Τέλος, όσον αναφορά τα ταξί μπορείτε να τα βρείτε είτε στο δρόμο είτε να τα καλέσετε τηλεφωνικώς, αλλά είναι σχετικά ακριβά και χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Τι να φάτε

 Παρόλο που ο Άγιος Μαρίνος σχετίζεται με την Ιταλία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει δική του κουζίνα. Φυσικά και εδώ θα βρείτε πεντανόστιμα ζυμαρικά και κλασικές πίτσες, όμως θα πρότεινα να δοκιμάσετε και κάτι πέραν αυτών. Το πιο διάσημο πιάτο της χώρας και της περιφέρειας της Εμίλια Ρομάνα είναι η πιαντίνα. Πρόκειται για μια πίτα που φτιάχνεται με άσπρο αλεύρι, λαρδί ή ελαιόλαδο, αλάτι και νερό και γεμίζεται με διάφορα είδη αλλαντικών και γαλακτομικών. Ακόμη, άλλα αξιοσημείωτα αλμυρά πιάτα είναι τα φασόλια με μπέικον (fagioli con le cotiche), μια σούπα με ρεβίθια και χυλοπίτες (pasta e ceci), ένα πιάτο ψητών ζυμαρικών με καπνιστό ζαμπόν, βοδινό κρέας, τυρί και σάλτσα ντομάτας (nidi di rondine) και ψητό κουνέλι με μάραθο. Μια καλή επιλογή για να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις είναι το Ristorante-Bar Spingarda.

Χρήσιμες πληροφορίες

italy info 600x100

Στον Άγιο Μαρίνο ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου, όπου τα στοιχεία να αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Στον Άγιο Μαρίνο η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα ιταλικά, όμως λόγου και του τουρισμού οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά, ενώ ακόμη και αυτοί που δεν γνωρίζουν είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ακόμη και με χειρονομίες.

Το νόμισμα της χώρας είναι το Ευρώ.

Ο Άγιος Μαρίνος είναι μια ώρα πίσω από την Ελλάδα (GMT +2).

Η Ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη εξυπηρετεί και τον Άγιο Μαρίνο βρίσκεται στην οδό Viale Gioacchino Rossini, 4 και το τηλέφωνο της είναι +39 06 853 7551.

Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένας ορεινός προορισμός, με τις συνθήκες κατά την διάρκεια του χειμώνα να είναι συνήθως δυσμενής. Μιας και αυτό που αξίζει κυρίως στην χώρα είναι η υπέροχη θέα από ψηλά, θα πρότεινα να την επισκεφθείτε το καλοκαίρι ή την άνοιξη.Προτεινόμενες εκδρομές → Ρίμινι, Πεζάρο, Ανκόνα, Φλωρεντία, Περούτζια

san marino info

 

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 

 Μουζακίδης Παντελής

Παντελής Μουζακίδης "ο Θεσσαλονικιός"Είμαι ο Παντελής ή όπως μαρτυρά και ο τίτλος του blog "ο Θεσσαλονικιός". Αν και εσύ έχεις πάθος για τα ταξίδια, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος. Στόχος μου είναι να προλάβω να δω και τις 237 χώρες του πλανήτη μας και σκοπός μου να σας μεταφέρω ότι πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ταξίδια μου.

travel vibe

Booking.com