United States of America

Votes:

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

 
 new york map

 Αν μου έλεγε κάποιος να περιγράψω την Νέα Υόρκη μέσα σε μόνο λίγες λέξεις, αυτές που θα επέλεγα θα ήταν ένας «ολόκληρος κόσμος σε μια πόλη»! Από ένα νησί μεταναστών έφτασε να είναι η μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου και όνειρο κάθε ανθρώπου να βρεθεί εκεί! Μια γοητευτική πόλη, όλες τις εποχές του χρόνου, με πανύψηλους ουρανοξύστες, τεράστια πάρκα, διάσημα αξιοθέατα, ενδιαφέροντα μουσεία, γρήγορους ρυθμούς και μια ενέργεια που δεν θα βρεις σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη!

Λίγα λόγια για την πόλη

 Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α., στα βορειοανατολικά της χώρας και αποτελεί την πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο επί της νήσου Μανχάταν στις εκβολές του ποταμού Χάντσον στον Ατλαντικό ωκεανό, με υψόμετρο περίπου έξι μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Νέο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής παρουσίας στην περιοχή, όμως μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη προς τιμήν του τότε δούκα Ιακώβου της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης! Αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη των Η.Π.Α. με 8.104.190 κατοίκους μέσα στην πόλη και 20.140.470 κατοίκους στην μητροπολιτική περιοχή, ενώ θεωρείται ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο! Ακόμη, λόγω της ισχυρής θέσης που κατέχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ασκεί πολύ σημαντική επίδραση στο εμπόριο, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, την τέχνη, τη μόδα, την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία! Ως εκ τούτου, η Νέα Υόρκη αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο για τη διεθνή διπλωματία, ενώ έχει περιγραφεί ως η πολιτιστική, η τεχνολογική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου! Πολλές συνοικίες και μνημεία στην πόλη της Νέας Υόρκης γίνονται πόλος έλξης για περίπου 62 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ενώ αρκετές πηγές την έχουν κατατάξει ως την πιο φωτογραφημένη πόλη στον κόσμο! Επέλεξα λοιπόν για εσάς, όσα θεωρώ ότι είναι άξια προσοχής για κάποιον που επισκέπτεται την πόλη για πρώτη φορά.

Ουρανοξύστες

 Όταν μιλά κανείς για την Νέα Υόρκη, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό σου είναι οι θεόρατοι ουρανοξύστες! Άκρως εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί περισσότερα από 7.000 ολοκληρωμένα πολυώροφα κτίρια ύψους τουλάχιστον 35 μέτρων, από τα οποία τα 102 είναι ψηλότερα από 198 μέτρα! Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα μπορούσα να γράψω ένα άρθρο μόνο με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης, αντ' αυτού θα σας παραθέσω κάποιους από τους σημαντικότερους και πιο εντυπωσιακούς από αυτούς!

 Ξεκινώ με το ίσως εμβληματικότερο κτίριο της πόλης, το Empire State Building. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης κατασκευάστηκε από το 1930 έως το 1931, έχοντας 380 μέτρα ύψος και 102 ορόφους, ενώ για περίπου σαράντα χρόνια ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο! Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001, το Empire State Building έγινε ξανά το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης, μέχρι που το ξεπέρασε το 2012 το One World Trade Center! Πρόκειται για το ψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ψηλότερο κτίσμα στο δυτικό ημισφαίριο και το έβδομο ψηλότερο στον κόσμο! Έχει ύψος 541 μέτρα, 94 ορόφους, με τον τελευταίο πάντως να αριθμείται ως 104.

empire state building

 Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κτίρια που θα δείτε όχι μόνο στην Νέα Υόρκη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το Flatiron Building. Μπορεί να μην είναι το ψηλότερο στην πόλη, αφού έχει ύψος 86,9 μέτρα και 22 ορόφους, αλλά η μοναδική του αρχιτεκτονική το κάνει να ξεχωρίζει. Το συγκεκριμένο κτίριο στέκει αγέρωχο από το 1902, με το σχήμα του να θυμίζει σίδηρο ρούχων! Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο ουρανοξύστης της αυτοκινητοβιομηχανίας Κράισλερ, το Chrysler Building! Για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις 11 μήνες, το συγκεκριμένο κτίριο ήταν το υψηλότερο στο κόσμο, με ύψος 318,82 μέτρα! Πρόκειται για σημαντικό δείγμα Αρ Ντεκό αρχιτεκτονικής, ενώ θεωρείται από πολλούς μεγάλους αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο κτίριο της πόλης!

chrysler building

 Άξιος προσοχής είναι ακόμη ο πύργος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Trump Tower με ύψος 202 μέτρα! Πέραν από το μέγεθος του, θα σας εντυπωσιάσουν τα δέντρα που φαίνεται να ξεπροβάλουν μέσα από τον ουρανοξύστη. Και μιας που είπα για δέντρα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το μέρος που φιλοξενεί το εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Υόρκης! To Rockfeller Center βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν και χτίστηκε μεταξύ 1930 και 1939, από την οικογένεια Ροκφέλερ. Στην κορυφή του υπάρχει το παρατηρητήριο Top of the Rock, που είναι σχεδιασμένο σε στιλ υπερωκεάνιου και χαρίζει πανοραμική θέα στην πόλη.

trump tower

Κλείνοντας, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα κτίριο που αξίζει να ανεβεί κάποιος για να θαυμάσει την θέα της Νέας Υόρκης από ψηλά, αυτό θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη το SUMMIT One Vanderbilt! Πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο κτίριο, αφού άνοιξε τις πύλες του μόλις το 2020! Έχει ύψος 427 μέτρα και 93 ορόφους, με την τοποθεσία του να χαρίζει μοναδικές εικόνες σε όσους ανεβαίνουν στην κορυφή του. Πέραν από την πανοραμική θέα της πόλης, η είσοδος στο SUMMIT One Vanderbilt είναι από μόνη της μια εμπειρία. Αγοράζοντας ένα εισιτήριο, θα έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε τρείς από τους ορόφους του κτιρίου και να ζήσετε μια καθηλωτική, πολυαισθητηριακή εμπειρία τέχνης!

Times Square

 Αν ψάχναμε για την καρδιά της Νέας Υόρκης, αυτή θα ήταν αναμφίβολα η πλατεία Τάιμς (Times Square)! «Το κέντρο του κόσμου», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς κόμβους του Μανχάταν και ολοκλήρων των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό όμως δεν ίσχυε από πάντα! Μέχρι το 1970, ήταν το πιο παρακμιακό μέρος της πόλης, γεμάτο sex shops, στριπτιτζάδικα και μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας! Αν περιμένετε ένα κλασικό τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο κομμάτι γης με ένα άγαλμα στην μέση, τότε σίγουρα θα μείνετε έκπληκτοι με αυτό που θα αντικρύσετε. Το σχήμα της πλατείας θα έλεγε κανείς ότι μοιάζει με παπιγιόν και είναι γνωστή για τις τεράστιες οθόνες, που προβάλουν διαφημίσεις όλη την ημέρα. Ένα μεγάλο μέρος της πλατείας είναι πεζοδρομημένο και διαθέτει καθίσματα, ενώ το υπόλοιπο διασχίζεται κανονικά από αυτοκίνητα και μέσα μαζικής μεταφοράς! Σύμφωνα με έρευνες, η Times Square είναι ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο, προσελκύοντας περίπου 50 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως! Για να αντιληφθεί κανείς την κοσμοσυρροή, υπολογίζεται ότι σε μια φυσιολογική ημέρα περνούν από εκεί 330.000 άνθρωποι! Τέλος, εάν βρεθείτε εκεί την περίοδο των Χριστουγέννων μην χάσετε την ευκαιρία να αλλάξετε χρόνο κάτω από την μπάλα της πρωτοχρονιάς, η πτώση της οποίας ξεκίνησε στις 31 Δεκεμβρίου 1907!

times square2

Central Park

 Και αν η Times Square είναι η καρδία της πόλης, τότε το Κεντρικό Πάρκο (Central Park) είναι σίγουρα τα πνευμόνια της! Πρόκειται για μια τεράστια έκταση γης, η οποία καλύπτει περίπου 110 οικοδομικά τετράγωνα! Ο «κήπος της Νέας Υόρκης» περιέχει τεχνητές λίμνες, δρομάκια, γέφυρες, πλατείες, γήπεδα, παιδικές χαρές, ζωολογικό κήπο, μουσεία, κάστρα, αγάλματα και φυσικά άπλετο πράσινο! Σήμα κατατεθέν του πάρκου είναι τα αμέτρητα σκιουράκια, που είναι πολύ εξοικειωμένα με τους ανθρώπους και περιμένουν να τα ταΐσετε! Το μέγεθος του πάρκου κάνει την εξερεύνηση του, δύσκολη υπόθεση. Σίγουρα μία ημέρα δεν είναι αρκετή για να εξερευνήσετε ολόκληρο το πάρκο, αλλά αξίζει να αφιερώσετε αρκετές ώρες σε αυτό. Πέραν από την χαλάρωση κάτω από τα ψηλά δέντρα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή να κάνετε βαρκάδα στην μεγαλύτερη από τις λίμνες του. Ακόμη, τους καλοκαιρινούς μήνες αξίζει να παρευρεθείτε σε κάποιο από τα πολλά φεστιβάλ και δράσεις, που πραγματοποιούνται εκεί!

central park

Brooklyn Bridge

 Η γέφυρα του Μπρούκλιν (Brooklyn Bridge) είναι μια από τις παλαιότερες κρεμαστές γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα μια από τις διασημότερες στον κόσμο. Ολοκληρώθηκε το μακρινό 1883, και συνδέει το Μανχάταν με το προάστιο Μπρούκλιν πάνω από τον ποταμό East River. Η συγκεκριμένη γέφυρα είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο, αφού η τρομερή της αρχιτεκτονική την κάνει να ξεχωρίζει. Αξίζει να την διασχίσετε λοιπόν και από τις δυο κατευθύνσεις, για να θαυμάσετε τον εντυπωσιακό ορίζοντα με τους εκατοντάδες ουρανοξύστες. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε την γέφυρα είναι η στιγμή του ηλιοβασιλέματος, όταν ο ουρανός παίρνει διαφορετικά χρώματα και τα φώτα από τα κτίρια αρχίζουν να εμφανίζονται! Τέλος, αφού θα διασχίσετε την γέφυρα και θα βρεθείτε στο Μπρούκλιν είναι κρίμα να μην το εξερευνήσετε. Ξεκινήστε με την περιοχή Ντάμπο (Dumbo), που είναι διάσημο φωτογραφικό σποτ, αφού ξεπροβάλει η διπλανή γέφυρα του Μανχάταν (Manhattan Bridge). Συνεχίστε με το γειτονικό πάρκο (Main Street Park) και την παραλία με τα βραχάκια (Pebble Beach), ψωνίστε σουβενίρ καθώς είναι φθηνότερα και καταλήξτε για περίπατο στους πανέμορφους δρόμους του Μπρούκλιν, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με αυτούς της Νέας Υόρκης.

brooklyn bridge2

National 9/11 Memorial & Museum

 Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν μια μέρα που άλλαξε την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο για πάντα. Εκείνο το πρωί, τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που ταξίδευαν από τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην Καλιφόρνια, καταλείφθηκαν εν πτήση από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Ο ρητός στόχος τους ήταν να καταρρίψουν κάθε αεροπλάνο σε ένα εξέχον αμερικανικό κτίριο, προκαλώντας τεράστιες απώλειες και μερική ή πλήρη καταστροφή των κτιρίων στόχων. Τρία από αυτά δυστυχώς τα κατάφεραν, με τα δυο πρώτα να καταπέφτουν στο τότε σύμβολο της Νέας Υόρκης, τους δίδυμους πύργους! Ο απολογισμός αυτής της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης, ήταν χιλιάδες αθώοι νεκροί και εκατομμύρια συγκλονισμένοι ανά τον κόσμο! Το μέρος που κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σήμερα ονομάζεται σημείο μηδέν (Ground Zero). Αμέσως μετά τις επιθέσεις και την καταστροφή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου σχεδιάστηκε ένα μνημείο για τα θύματα και όσους συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και ανάκτησης. Το Εθνικό Μνημείο & Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου (National 9/11 Memorial & Museum) αποτελείται από δυο τεράστια σιντριβάνια, όπου πάνω στο καθένα τους αναγράφονται τα ονόματα των 2977 νεκρών της μακάβριας επίθεσης! Σίγουρο το συγκεκριμένο μνημείο είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα σημεία στον κόσμο και η επίσκεψη του κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη!

national 911 memorial

Wall Street

 Πολύ κοντά βρίσκεται και η διάσημη σε όλους μας Οδός Γουόλ (Wall Street)! Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι συνυφασμένος με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το χρηματιστήριο για περισσότερο από 220 χρόνια. Χάρη στην Wall Street, η Νέα Υόρκη είναι σήμερα η οικονομικά ισχυρότερη πόλη και το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου, στεγάζοντας τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου όσον αφορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς: το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το NASDAQ. Βρισκόμενοι εκεί μην παραλείψετε να περάσετε και από τον διάσημο χρυσό ταύρο της Wall Street (Charging Bull), για χάρη του οποίου σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Σύμφωνα με τον θρύλο, αν αγγίξεις τα «μπαλάκια» του ταύρου θα είσαι καλότυχος για όλη σου τη ζωή!

wall street2

Chinatown- Little Italy

 Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, η Νέα Υόρκη είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, στην οποία υπολογίζεται ότι κατοικούν περισσότερες από 200 εθνικότητες! Αυτό συνεπάγεται και μια ποικιλομορφία μέσα στην ίδια την πόλη, η οποία αποτελείται από δεκάδες γειτονιές που διαφέρουν από την υπόλοιπη Νέα Υόρκη! Οι δυο πιο διάσημες γειτονίες της πόλης με «αέρα εξωτερικού» όμως είναι η Τσάιναταουν (Chinatown) και η Μικρή Ιταλία (Little italy). Η ζωηρή κινεζική μικροπολιτεία είναι μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά, στην οποία θα βρείτε τα πάντα γύρω από την Κίνα. Από εστιατόρια με γεύσεις από την Νοτιοανατολική Ασία, καταστήματα αναμνηστικών ειδών, μαγαζάκια με bubble tea και αγορές που πωλούν φρέσκα και αποξηραμένα ψάρια μέχρι Βουδιστικούς ναούς! Και εκεί που τελειώνει αυτή η γειτονιά ξεκινάει το στέκι των Ιταλών. Στην Μικρή Ιταλία θα βρείτε τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια για να δοκιμάσετε πίτσα και μακαρόνια, θα φάτε gelato και θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην γειτονική μας χώρα!

chinatown

High Line

 Όταν ξεκίνησαν έργα βελτίωσης στην δυτική πλευρά του Μανχάταν, η Επιτροπή Διέλευσης της πόλης διέταξε την αφαίρεση των διασταυρώσεων στο επίπεδο του δρόμου και την κατάργηση της υπερυψωμένης σιδηροδρομικής γραμμής! Έτσι πάρθηκε η απόφαση αυτές οι γραμμές τρένων να κατεδαφιστούν, όμως με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής, μετατράπηκαν σε ένα πανέμορφο πάρκο. Το Χάι Λάιν (High Line) εκτείνεται σε μήκος 2,33 χλμ. και είναι χωρισμένο σε διάφορες ζώνες. Εκεί θα βρείτε κήπους με σπάνια καλλωπιστικά φυτά, παγκάκια για ξεκούραση και πικ νικ, διάφορα έργα μοντέρνας τέχνης, παιδικές χαρές και χώρους ηλιοθεραπείας με θέα στον ποταμό Χάντσον.

high line

Vessel

 Διασχίζοντας το Χάι Λάιν, οι πρώην σιδηροδρομικές γραμμές θα σας οδηγήσουν στην νεότερη και συνάμα ακριβότερη συνοικία της Νέας Υόρκης, το Χάντσον Γιάρντς (Hudson Yards). Πρόκειται για ένα project που είχε ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο που φαίνεται η Νέα Υόρκη στον υπόλοιπο κόσμο και να χαράξει ένα πρότυπο για το μέλλον των πόλεων. Στην περιοχή θα βρείτε δεκάδες εντυπωσιακά κτίρια, όπως πανύψηλους ουρανοξύστες, παρατηρητήρια, εμπορικά κέντρα, σύγχρονες κατοικίες και δυναμικά πολιτιστικά ιδρύματα, όμως ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει! Το Βέσελ (Vessel) ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2017 και άνοιξε στο κοινό στις 15 Μαρτίου 2019. Είναι έργο του βρετανού σχεδιαστή Τόμας Χέδεργουικ, με την περίτεχνη δομή του να μοιάζει με κηρήθρα! Διαθέτει 16 ορόφους και αποτελείται από 154 σκάλες, 2.500 σκαλοπάτια και 80 ισόπεδες πλατφόρμες για να ανέβουν οι επισκέπτες. Η αλήθεια είναι οτι οι κριτικές που συνέλλεξε ήταν ανάμεικτες, αφού κάποιοι το βρήκαν αριστούργημα και άλλοι κάπως εξωφρενικό. Πάντως το Vessel έχει γίνει ορόσημο της περιοχής και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, που θέλουν να το δουν από κοντά. Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια το συγκεκριμένο κτίριο είναι κλειστό, αφού τρία άτομα αυτοκτόνησαν πηδώντας από την κατασκευή σε λιγότερο από ένα χρόνο! Όμως μέσα στο 2024 αναμένεται η δυναμική του επαναλειτουργία.

vessel

Grand Central Terminal

 Ένα εξίσου πολύ σημαντικό κτίριο της πόλης είναι ο τερματικός σταθμός Γκραντ Σέντραλ (Grand Central Terminal). Φυσικά ανήκει σε μια τελείως διαφορετική κατηγορία, αφού κατασκευάστηκε μεταξύ 1903-1913 και συγκαταλέγεται στα πιο κλασικά κτίσματα της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και έναν από τους πιο επισκέψιμους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Αμερική και έναν από τους μεγαλύτερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά από εκεί διέρχονται 67 γραμμές, ενώ στο εσωτερικό του λειτουργούν αίθουσες συνάντησης, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, βιβλιοθήκη, λέσχη τένις και πολλά άλλα! Στην οροφή του απεικονίζονται οι αστερισμοί των ζωδίων, που ωστόσο είναι αστρονομικά λανθασμένοι. Ακόμη, ξεχωρίζει στην κεντρική αίθουσα η τεράστια σημαία των Η.Π.Α. και το χαρακτηριστικό χρυσό ρολόι, όπου για χρόνια είναι από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των Νεοϋορκέζων. Τέλος, το Grand Central Terminal συγκαταλέγεται στα δέκα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, αφού υπολογίζεται ότι τον επισκέπτονται πάνω 21 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, εξαιρουμένων των επιβατών του τρένου και του μετρό!

grand central terminal

St. Patrick’s Cathedral

 Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου (St. Patrick’s Cathedral) είναι ένας καθολικός ναός στο κέντρο της πόλης. Καταλαμβάνει ένα ολόκληρο αστικό τετράγωνο που οριοθετείται από την Πέμπτη Λεωφόρο, την Λεωφόρο Μάντισον, την 50η οδό και την 51η οδό. Σχεδιασμένος από τον Τζέιμς Ρένγουικ Τζούνιορ είναι ο μεγαλύτερος καθολικός καθεδρικός ναός Γοτθικής Αναγέννησης στη Βόρεια Αμερική και σίγουρα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κτίρια της Νέα Υόρκης! Το αρχικό κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1879, όμως πολλά στοιχεία όπως το σπίτι του ιερέα της ενορίας, οι δύο πύργοι ύψους άνω των 100 μέτρων και το Παρεκκλήσι της Παναγίας, προστέθηκαν πολύ αργότερα! Άξιο προσοχής είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2400 πιστούς ταυτόχρονα, ενώ τον επισκέπτονται πάνω από τρία εκατομμύρια ετησίως. Τέλος, το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου εντυπωσιακό, αφού είναι γεμάτο περίτεχνους βωμούς και αγάλματα, με πιο εντυπωσιακό να είναι αυτό του Λα Πιεδάδ, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό του Μιχαήλ Άγγελου στη Ρώμη. Η είσοδος είναι δωρεάν.

saint patricks cathedral

Liberty Island-Ellis Island

 Μια επίσκεψη στην Νέα Υόρκη, χωρίς να δει κανείς το διάσημο Άγαλμα της Ελευθερίας (Statue of Liberty) δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη! Για να φτάσετε εκεί, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανεβείτε σε ένα από τα πολλά καραβάκια που ξεκινούν από το Battery Park και να κατεβείτε στο γειτονικό Νησί της Ελευθερίας (Liberty Island). Σε αυτό το μικρό νησάκι δεσπόζει το κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό, δώρο από τους Γάλλους προς τιμήν της Γαλλοαμερικανικής φιλίας το 1886. Έχει ύψος 92 μέτρα και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης, το 1924 ανακηρύχθηκε σε εθνικό μνημείο, ενώ από το 1986 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το γειτονικό νησάκι Έλις (Ellis Island), το οποίο ήταν ο πρώτος σταθμός των μεταναστών που κατέφθαναν εν πλω στη Νέα Υόρκη. Σήμερα εκεί λειτουργεί το Εθνικό Μουσείο Μετανάστευσης (National Immigration Museum), το οποίο είναι ένα ζωντανό μνημείο στην ιστορία του αμερικανικού λαού. Η είσοδος είναι δωρεάν.

aliberty island

Broadway

 Το θέατρο Μπρόντγουει (Broadway), μαζί με το West End Theater του Λονδίνου, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο επίπεδο εμπορικού θεάτρου στον αγγλόφωνο κόσμο! Η συγκεκριμένη συνοικία (Theater District), που βρίσκεται κοντά στην Times Square, περιλαμβάνει πάνω 40 θέατρα με 500 ή περισσότερες θέσεις το καθένα! Όποια στιγμή και να επισκεφθείτε την πόλη, θα βρείτε σίγουρα μια παράσταση που ταιριάζει σε εσάς. Κάποια από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα που παίζονται σταθερά εκεί είναι το Moulin Rouge, το Chicago, το Lion King, το Aladdin, το Harry Potter και το King Kong. Ότι και να επιλέξετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολάυσετε μια τρομερή παράσταση και θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι στο υψηλότερο επίπεδο, τα σκηνικά φανταστικά και ο ήχος τρομερός σε όποιο σημείο του θεάτρου και αν κάθεστε! Όσον αναφορά τις τιμές, αυτές ποικίλουν ανάλογα με την παράσταση, την περίοδο και τις θέσεις που θα επιλέξετε! Χαρακτηριστικά οι τιμές μπορεί να ξεκινούν από $60,00 και να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από $1000,00! Τα εισιτήρια μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα τους είτε από κάποιο κιόσκι, όπως αυτό που είναι τοποθετημένο στην Times Square.

broadway2

Madison Square Garden

 Μια ακόμη εμπειρία που πρέπει να ζήσει κάποιος βρισκόμενος στις Η.Π.Α., είναι δεν είναι φίλος του μπάσκετ, είναι να παρακολουθήσει έναν αγώνα NBA ή έστω να βρεθεί σε μια από τις αρένες. Η παλαιότερη και πιο διάσημη από αυτές βρίσκεται στην Νέα Υόρκη και δεν είναι άλλη από την Μάντισον Σκουερ Γκαρντερ (Madison Square Garden), η οποία κατασκευάστηκε το 1968. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί την έδρα των New York Knicks του NBA και των New York Rangers στο NHL, όντας από μόνη της αξιοθέατο. Μάλιστα το όνομα της προέρχεται από τον 4ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πέραν από τους αθλητικούς αγώνες, στο Madison Square Garden λαμβάνουν χώρα και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και κονσέρτα. Οι τιμές των εισιτηρίων για έναν αγώνα NBA είναι κάπως «τσουχτερές», με το φθηνότερο εισιτήριο να ξεκινάει από τα $150,00, ενώ σε παιχνίδια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ή play offs, οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν σε αρκετές χιλιάδες δολάρια! Για όσους λοιπόν δεν μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, προσφέρεται tour στο γήπεδο και τις εγκαταστάσεις με περίπου $50,00!

madison square garden2

Τα Μουσεία

 Αν είστε λάτρεις τον Μουσείων και της ιστορίας, τότε η Νέα Υόρκη δεν θα σας αφήσει σίγουρα παραπονεμένους, αφού στην πόλη υπάρχουν δεκάδες μουσεία, χώροι τέχνης και θεματικά πάρκα για όλα τα γούστα.

 Θα πρότεινα να ξεκινήσετε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Metropolitan Museum of Art) κοινά αποκαλούμενο ως Met, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν, στην 5η λεωφόρο! Ιδρύθηκε το 1870 και περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς και όλες τις χρονικές περιόδους της γης! Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ξεχωριστούς τομείς Ελληνορωμαϊκής, Μεσαιωνικής, Ισλαμικής, Ασιατικής και σύγχρονης τέχνης, καθώς και φωτογραφιών, ενδυμάτων, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 30 δολάρια, δηλαδή περίπου 28ε.

met2

 Συνεχίστε με το πιο διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στον κόσμο, γνωστό απλά ως MoMA (Musem of Modern Art)! Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία αυτού του είδους στον κόσμο, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 150.000 μεμονωμένα κομμάτια, μεταξύ τους πίνακες ζωγραφικής, εκτυπώσεις, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες, φιλμ, αρχιτεκτονικά έργα και πολλά άλλα. Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 28 δολάρια (δηλαδή περίπου 26 ευρώ), ενώ αν τα κλείσετε online θα έχετε έκπτωση άλλα δυο δολάρια! Κάθε Παρασκευή από τις 17:30 έως τις 21:00 η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά οι ουρές είναι ατέλειωτες και η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες!

moma2

 Ακριβώς απέναντι από το Central Park θα βρείτε ένα ακόμη πολύ σημαντικό μουσείο της Νέας Υόρκης, που έγινε ακόμη πιο γνωστό από την ταινία «Μια νύχτα στο Μουσείο» με τον Μπεν Στίλερ. Αναφέρομαι φυσικά στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History), το οποίο διαθέτει 45 διαφορετικά δωμάτια και 4 ξεχωριστούς ορόφους, γεμάτους με εκθέματα! Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο μεγάλος Τιτανόσαυρος, το μεγαλύτερο πλάσμα που περπάτησε ποτέ στην γη! Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του, αρκεί να αναλογιστεί ότι δεν χωράει σε μια αίθουσα του μουσείου, αλλά συνεχίζει και σε δεύτερη! Ακόμη, θα έχετε την δυνατότητα να δείτε σκελετούς άλλων δεινοσαύρων, μαμούθ, το μοντέλο της μεγάλης μπλε φάλαινας, εκατοντάδες βαλσαμωμένα είδη ζώων, μετεωρίτες και πολλά άλλα! Σχετικά με το εισιτήριο εισόδου τώρα τα πράγματα είναι μπερδεμένα! Αν μπει κάποιος στον ιστότοπο του μουσείο θα δει ότι υπάρχει κανονικά εισιτήριο, το οποίο κοστίζει μάλιστα 28 δολάρια! Με αυτό το εισιτήριο θα έχετε πρόσβαση σε όλους του χώρους, τις αίθουσες και τα επιπρόσθετα show που γίνονται μέσα στο μουσείο! Βέβαια, αν πάτε από εκεί η είσοδος είναι δωρεάν, απλώς δεν θα μπορέσετε να μπείτε σε κάποιες αίθουσες! Κατά την έξοδο υπάρχει ένα κουτί στο οποίο μπορείς να αφήσεις ένα ποσό για την στήριξη του μουσείου!

natural history museum2

 Επόμενη στάση η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library)! Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη δημόσια βιβλιοθήκη στη Βόρεια Αμερική και μία από τις σημαντικότερες ερευνητικές βιβλιοθήκες των ΗΠΑ! Είναι δηλαδή ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα δημόσιων βιβλιοθηκών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα ερευνητικών βιβλιοθηκών στον κόσμο. Το κτίριο είναι πανέμορφο και εξωτερικά και εσωτερικά, γεμάτο με εντυπωσιακούς πολυέλαιους, κλασικά έπιπλα, διάσημους πίνακες και πανέμορφες τοιχογραφίες! Και το καλύτερο είναι ότι η είσοδος είναι δωρεάν, εκτός από την κεντρική αίθουσα που χρειάζεται να πληρώσετε ένα αντίτιμο για την ξενάγηση μέσα σε αυτή!

national library

 Για το τέλος άφησα δυο θεματικά μουσεία που προτείνω να επισκεφθείτε ανεπιφύλακτα αν βρεθείτε στην Νέα Υόρκη! Το πρώτο είναι το Μουσείο της Μαντάμ Τισό (Madame Tussauds Museum), το οποίο βρίσκεται δίπλα στην Times Square! Εκεί θα βρείτε τα κέρινα ομοιώματα οποιουδήποτε, από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζορτζ Ουάσινγκτον μέχρι την Λέιντι Γκάγκα και τους σούπερ ήρωες της Μάρβελ. Υπάρχουν αρκετοί όροφοι χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες, όπως πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χαρακτήρες ταινιών κ.α., που θα κάνουν το κινητό και τη φωτογραφική σας να πάρουν φωτιά. Το έτερο θεματικό μουσείο έχει να κάνει με την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «τα Φιλαράκια», το FRIENDS Experience: The One in New York City! Αν είστε λάτρεις την σειράς, θα πρέπει σίγουρα να το βάλετε στην λίστα σας, καθώς εκεί υπάρχουν αρκετά από τα πρωτότυπα αντικείμενο, σκηνικά και κουστούμια που χρησιμοποιήθηκαν στην σειρά! Η είσοδος στο πρώτο μουσείο ξεκινάει από 39 δολάρια (περίπου 36ε) και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 60 δολάρια (περίπου 56ε), ανάλογα με το είδος που θα επιλέξετε, ενώ στο δεύτερο 45,5 δολάρια (δηλαδή περίπου 42ε).

friends experience

Πώς θα πάτε

 Στην Νέα Υόρκη υπάρχουν τρία αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κέννεντυ, το Αεροδρόμιο LaGuardia και το Διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι. Οι περισσότερες πτήσεις από την Ευρώπη έχουν συνήθως ως τελικό προορισμό το πρώτο, το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Μανχάταν. Οι επιλογές για να μεταβείτε στην πόλη είναι προφανώς εκατοντάδες, αφού παρά πολλές αεροπορικές εταιρίες πραγματοποιούν αυτό το δρομολόγιο! Μια αρκετά καλή λύση να μεταβείτε στην Νέα Υόρκη απευθείας μέσω Αθήνας με την American Airlines, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 536€ μετ’ επιστροφής. Από εκεί και πέρα μια ακόμη επιλογή είναι να επιλέξετε μια πτήση της Turkish Airlines με ανταπόκριση στην Κωνσταντινούπολη, που με σωστό προγραμματισμό μπορεί να βρει κάποιος εισιτήρια που ξεκινούν από 462€ μετ’ επιστροφής. Τέλος, αν δεν σας απασχολεί το πότε και πως θα πάτε, πολύ συχνά προκύπτουν προσφορές, οι οποίες μπορεί να μην ξεπερνούν τα 200ε!

Πού θα μείνετε

Η Νέα Υόρκη είναι μια πολύ μεγάλη πόλη απλωμένη σε πολλά χιλιόμετρα και φυσικά άκρως τουριστική, κάτι που συνεπάγεται και με πληθώρα καταλυμάτων. Δεν θα σας πω ψέματα, οι τιμές στα περισσότερα ξενοδοχεία ή σπίτια είναι ιδιαίτερα υψηλές έως εξωφρενικές, ειδικά αν θέλετε κάτι στο Μανχάταν! Φυσικά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και μια από αυτές είναι το Chelsea Inn. Πρόκειται για ένα αρχοντικό του 19ου αιώνα, που βρίσκεται στην περιοχή Chelsea, μια ανάσα από την Union Square. Διαθέτει άνετα δωμάτια, καθένα τους μοναδικά διακοσμημένο και είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις!

Πώς θα μετακινήστε

 Η πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτει ένα σύστημα μεταφορών που περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα συστήματα υπόγειου σιδηρόδρομου στον κόσμο! Το μετρό διαθέτει 36 γραμμές (υπόγειες και υπέργειες) και 472 στάσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σημείο στην Νέα Υόρκη που δεν μπορείτε να φτάσετε με αυτό! Στα αρνητικά το γεγονός ότι είναι πολύ παλιό, υπερβολικά βρώμικο και σε κάποιες φάσεις επικίνδυνο! Μια ακόμη λύση μετακίνησης είναι τα λεωφορεία, αφού υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους της πόλης! Επειδή η χρήση των μέσων συγκοινωνίας είναι επιβεβλημένη όσο βρίσκεστε στην πόλη, προτείνω να προμηθευτείτε την MetroCard. Πρόκειται για μια επαναφορτιζόμενη κάρτα που θα σας γλυτώσει άπλετο χρόνο και χρήμα! Ακόμη, στην Νέα Υόρκη θα βρείτε καραβάκια για μετακινήσεις σε όλη τη πόλη και προς το New Jersey και το Staten Island! Τέλος, αφού είστε στην Νέα Υόρκη αξίζει να πάρετε, έστω και μια φορά, ένα από τα χιλιάδες εμβληματικά κίτρινα ταξί που κυκλοφορούν στην πόλη και να νιώσετε σαν σε ταινία!

Τί να φάτε

 Το μεγάλο μέγεθος της χώρας και η μακρά ιστορία της μετανάστευσης, έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ποικιλόμορφη γευστική παλέτα, που ποικίλλει ανά περιοχή. Η αμερικανική κουζίνα είναι μια «βαριά» κουζίνα, με φαγητά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Ως γνωστών η Αμερική θεωρείται η πατρίδα του fast food, με κύρια πιάτα της να είναι τα burgers, τα hot dogs, τα κρέατα σε barbeque, τα pancakes και πολλά πολλά άλλα! Όμως ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα των ντόπιων παίζουν οι κουζίνες των μεταναστών όπως η Μεξικάνικη, η Κινεζική, η Ιταλική, η Εβραϊκή και φυσικά η Ελληνική! Για το απόλυτο πρωινό κολατσιό, γεμιστό bagel δηλαδή, προτείνω τα Liberty Bagel, Russ and Daughters και Grabstein’s Bagels. Για καφέ σίγουρα τα Starbucks που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γωνία και το Ralph’s Cofee, ενώ για να συνοδέψετε τον καφέ σας με τα διάσημα cronuts το Dominique Ansel Bakery. Για burger το Shake Shack, το Five Guys, το Chick-fil-A και το Bark Barbeque, ενώ για σάντουιτς με παστράμι το Katz’s Deli! Για πίτσα το Joe’s Pizza και για μεξικάνικο το Los Tacos No. 1. Τέλος, για πεντανόστιμο αμερικάνικο cheesecake το Junior’s Restaurant and Cheesecake, για σοκολατένιο κέικ το Carlo’s Bakery, για πεντανόστιμα μπισκότα το Levain Bakery και τέλος για ζεστή σοκολάτα το Max Brenner!

Χρήσιμες πληροφορίες

usa

Στην Νέα Υόρκη ταξιδεύουμε με Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών. Για την είσοδο σας στην χώρα δεν χρειάζεται Βίζα, αλλά θα πρέπει να κάνετε αίτηση από πριν στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης Ταξιδίου (ESTA) εδώ. Το κόστος της συγκεκριμένης βεβαίωσης είναι στα 21 δολάρια και η έκδοση της γίνεται συνήθως εντός 24 ωρών! Το συγκεκριμένο έγγραφο όμως αφορά μόνο όσους θέλουν να ταξιδέψουν για τουριστικούς σκοπούς στις Η.Π.Α., ενώ δεν θα πρέπει να έχουν επισκεφθεί την τελευταία δεκαετία κάποιες από τις «επικίνδυνες χώρες». Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στην αμερικανική πρεσβεία για να σας την χορηγήσει η ίδια!

Στην Νέα Υόρκη η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα αγγλικά! Το γεγονός ότι πόλη κατοικείται από πολλές εθνικότητες, την κάνει στην ουσία μια πολυπολιτισμική και πολύγλωσση περιοχή και ως εκ τούτου δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου στην επικοινωνία!

Το νόμισμα της χώρας είναι το Αμερικανικό Δολάριο (USD) και η ισοτιμία του αυτή τη στιγμή είναι 1€ = 1,09 δολάρια.

Στην Νέα Υόρκη η χρήση της κάρτας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις συναλλαγές! Σε τέτοιο βαθμό που κάποια καταστήματα δεν δέχονται μετρητά! Τα μετρητά θα σας χρειαστούν σε ελάχιστές περιπτώσεις, οπότε θα πρότεινα να αλλάξετε ένα μικρό ποσό σε κάποια τράπεζα μέσα στην πόλη!

Η Νέα Υόρκη είναι επτά ώρες πίσω από την Ελλάδα (UTC -5).

Για την μετάβαση σας προς και από τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κέννεντυ, το Αεροδρόμιο LaGuardia και το Διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτι υπάρχουν πολλές λύσεις! Η ιδανικότερη και πιο οικονομική επιλογή είναι να πάρετε αρχικά το AirTrain που κοστίζει 8,5 δολάρια και να κατεβείτε στο μέρος που ξεκινάει ο υπόγειος σιδηρόδρομος! Από εκεί θα ανεβείτε στο μετρό και θα σταματήσετε στην στάση στην οποία επιθυμείτε! Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε την μετακίνηση με ταξί, το οποίο όμως είναι κάπως ακριβούτσικο αφού πρέπει να υπολογίζετε πάνω από 100 την κούρσα!

Το Ελληνικό Άμισθο Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη βρίσκεται στην οδό 69, East 79th Street και το τηλέφωνο της είναι +1212 9885500.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ιδανική περίοδος για να επισκεφτείς της πόλη, αφού αξίζει να βρεθείς εκεί κάθε στιγμή του χρόνου! Τον χειμώνα και πιο συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα, η Νέα Υόρκη είναι πανέμορφη! Όλα είναι στολισμένα και συνήθως χιονίζει, όμως το κρύο είναι τσουχτερό! Για ζεστασιά και υπαίθρια απόλαυση, σκεφτείτε την άνοιξη (Απρίλιος έως Ιούνιος) ή το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος έως Νοέμβριος). Η άνοιξη μπορεί να υπερηφανεύεται για ευχάριστες θερμοκρασίες, ανθισμένα λουλούδια και λιγότερα πλήθη. Το φθινόπωρο αποκαλύπτει ένα εντυπωσιακό θέαμα φυλλώματος με άνετο αεράκι και εορταστική ατμόσφαιρα. Τέλος, το καλοκαίρι αν και έχει αρκετή ζέστη, μπορείτε να κάνετε βουτιές σε κάποιες γειτονικές παραλίες!


Προτεινόμενες εκδρομές → Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη

new york info

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μου στο facebook:o_thessalonikios ή follow στο instagram!

 Μουζακίδης Παντελής

 

 

pantelis thessalonikios 1

I am Pantelis or as the title of the blog testifies "O Thessalonikios". If you also have a passion for travel, then you are in the right place. My goal is to be able to see the 237 countries of our planet and my purpose to give you information that I gained from my travels. 

travel vibe

Booking.com